وحید ثابتیان
در حالی که مهلت پنجاه روزه ایران برای پاسخ به قطعنامه شورای امنیت کمتر از دوهفته دیگر به پایان می رسد، محمود احمدی نژاد از کسب قله های هسته ای ومعرفی دستاوردهای دانشمندان ایرانی تا سالگرد 22 بهمن خبرداد.
محمود احمدی نژاد درپاسخ به تهدیدات روزافزونی که متوجه کشور است، درمراسم افتتاح سدجگین بشاگرد گفت: “امروز دنیا باید بداند ملت توانمند ایران متکی به دانشمندان و جوانان خود به قلههای دانش جهانی دست پیدا کرده و فتنههای آنها علیه ملت ایران محکوم به شکست است و از این فتنهها هیچ نتیجهای کسب نمیکنند. به ما میگویند میخواهیم تحریمتان کنیم و تجهیزات هستهیی در اختیارتان قرار ندهیم. این کار را شما بیش از 300 سال است که انجام میدهید و هرجا حضور داشتید جز فقر چیزی از شما عاید ملتها نشده است.”
احمدینژادهمچنین این اقدامات آمریکا را شکست خورده دانست و گفت: “دیدید که آنها همه تبلیغات و توان خود را بسیج کردهاند تا از پیشرفت ما جلوگیری کنند، ولی در همه آنها شکست خوردند. آنها تصور کردند میتوانند در صفوف به هم پیوسته ملت ایران خللی ایجاد کنند و با تبلیغات دروغین فضای یاس و دو دستگی در کشور ایجاد کنند در حالیکه میدانند قادر نیستند هیچ آسیبی به ملت ما وارد کنند.”
احمدی نژاد البته بدون اشاره به اینکه چطور “دشمن در همه برنامه هایش شکست خورده” از توضیح درمورد دستگیر شدگان ایرانی دراربیل وپاسخ احتمالی ایران به قطعنامه خودداری کرد.
ازسوی دیگر علی لاریجانی رییس پرونده هسته ای ایران به خبرنگاران گفته است که مساله هسته ای کاملا با سرنوشت کشور عجین شده است: “از وقتی که بحث هستهای مطرح شده است پیگیری منافع ملی جزو اساسیترین هدفهای کشورمان قرار گرفته است، هستهییشدن کشورمان مسالهای تفننی نیست و مسالهای است که کاملا با سرنوشت و توسعه کشور عجین شده است. اگر ایران آینده بخواهد پیشرفت کند باید به تکنولوژیهای نو دست یابد که هستهیی نیز از آن جمله است که کسی نمیتواند مانع آن شود.”
لاریجانی اگرچه تاکید کرده که ایران خواستار مذاکره است، اما او نیز اشاره ای به این نکته نکرده که ایران برای مذاکره باید ابتدادست ازتعلیق اورانیوم بکشد. لاریجانی گفته است: “جمهوری اسلامی ایران از ابتدا بحث مذاکره را دنبال کرد، اما برخی از کشورها از ادامه آن امتناع کردند. کشور ما نظامی دارد که مسوولیت پذیر است و این راه را برای کشور ضروری میدانیم. جمهوری اسلامی ایران از هر گونه اقدام مسالمتآمیز در این راستا حمایت میکند. ما همواره خواستار مذاکره هستیم، این دیگران بودند که میز مذاکره را ترک کردند. در تماس با البرادعی و دوستان دیگر تاکید کردیم که موضوع ایران باید از طریق مذاکره حل شود و آنها هم از این مساله استقبال کردند”.
مسئولین ایرانی پیش از این اعلام کرده بودند مصادف با 22 بهمن، خبرخوش هسته ای را به اطلاع مردم خواهند رساند. تا پیش از این هم گمان می رفت خبر راه اندازی تاسیسات 3000 سانتریفوژی همان خبر خوش هسته ای باشد. به ویژه آنکه روز هشتم بهمن ماه، علاء الدین بروجردی با اعلام اینکه ایران در حال نصب سانتریفوژ های جدید است، شوکی به محافل خبری جهان وارد کرد. اما این خبربا اندکی تاخیر توسط روابط عمومی سازمان انرژی اتمی کشور تکذیب شد.
و درست در زمانی که احمدی نژاد ازشکست دشمنان خبرمی دهد ولاریجانی سرنوشت کل کشور را با مساله هسته ای یکی می داند، رحیم صفوی فرمانده کل سپاه، به مقامات آمریکایی هشدار می دهد که به فکر رویارویی با ایران نباشند: “ هرگونه برخورد با ایران اسلامی شکست ابهت آمریکا را در جهان در پی خواهد داشت. قدرتهای فرامنطقهای از چهار سال پیش با اهدافی همچون تسلط بر منابع انرژی منطقه و عراق، حفظ رژیم نامشروع صهیونیستی به عنوان مجری سیاستهای آمریکا در منطقه، تشکیل خاورمیانه جدید، برخورد با قدرتهای مستقل منطقه و با اشغال افغانستان و عراق حضور پررنگتری در منطقه پیدا کردند، اما امروز حقیقت این است که آمریکاییها در رسیدن به اهداف خود با شکست مواجه شدهاند و نه تنها خاورمیانه جدید شکل نگرفته بلکه خاورمیانه اسلامی در حال شکلگیری است”.
در مقابل مجلس که به دولت اختیار داده تا متناسب با منافع ملی درخصوص پرونده هسته ای اقدام کند، اطمینان چندانی به گزینه های محتمل برای ایران ندارد. برای مثال کاظم جلالی، مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی پیشنهاد اخیر محمد البرادعی، رییس آژانس بین المللی انرژی اتمی را مورد توجه قرار می دهد که از ایران خواسته است غنی سازی را متوقف کند وبه جای آن مذاکرات هسته ای باردیگر آغاز شود. جلالی در این مورد می گوید : “در مقطع کنونی تعلیق فعالیتهای هستهیی نمیتواند کارگشا باشد؛ چون غربیها اساسا به دنبال باخت ایران و برد خودشان هستند، ولی جمهوری اسلامی ایران معتقد است تنها میتوان در یک پروسه برد ـ برد به نتیجه رسید. متأسفانه آمریکاییها تمام تلاش خود را بهکار بردهاند که پرونده ایران را از مسیر غیرحقوقی و غیردپلماتیک حل کنند، به همین جهت پرونده هستهیی ایران را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دادهاند.”
در راستای همین سیاست است که روز گذشته دولت خبرنگاران خارجی را به بازدید از تاسیسات هسته ای دعوت کرد. ازجمله این خبرنگاران کریستین امانپور خبرنگار شبکه CNN است که این روزها درتهران به سر می برد. سفرای کشورهای غیرمتعهد ونمایندگان کشورهای عربی نیز ازدیگرمیهمانانی هستند که تاسیسات هسته ای ایران بازدید می کنند.
ازسوی دیگر ودرحالی که ایران هفته گذشته اعلام کرد از ورود 38 بازرس آژانس به یاران جلوگیری خواهد کرد، علی اصغر سلطانیه، نماینده دایم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی از نصب دو دوربین آژانس در مرحله تولید UF6 خبرداده است: “ از لحاظ فنی هیچ ضرورتی به نصب این دوربینها نیست و از طرف ایران همکاریهای اضافی با آژانس قلمداد میشود. سیستم UCF اصفهان مشخص و سیستمی بسته است و هیچ لزومی بر نصب این دوربینها وجود ندارد. ایران حتی کپسولهای UF6 را به بدنه انبار پلمب کرده است و دوربینهای آژانس بر آنها نظارت دارند…. “