نتایج یک نظرسنجی انتخاباتی که از سوی خبرگزاری کار ایران (ایلنا) منتشر شده، از پیشتازی میرحسین موسوی در کسب آرای کارگران خبر میدهد. خبرگزاری ایلنا که به خانه کارگر وابسته است، با انتشار این نظرسنجی،اختلاف آرای موسوی و احمدینژاد را 16 و آرای مهدی کروبی را نیز 8 درصد اعلام کرده است. در همین حال یک عضو فراکسیون اقلیت مجلس نیز خبر داده که در صورت برتری قطعی یکی از نامزدهای اصلاحطلب در نظرسنجیها، نامزد دیگر به نفع نامزد برتر کنارهگیری خواهد کرد.
به نوشته خبرگزاری ایلنا، در این نظرسنجی که در پایان سال گذشته انجام شده، 62.2 درصد شرکتکنندگان اعلام کردهاند که در انتخابات شرکت میکنند. همچنین 57.3 درصد کارگران معتقدند که وضع کارگران در دولت نهم از دولت قبلی بدتر شده است؛ تنها 37.4 درصد از جامعه آماری این نظرسنجی، دولت احمدینژاد را طرفدار طبقه محروم جامعه میدانند.
بر اساس نظرسنجی مذکور 52 درصد از شرکتکنندگان در انتخابات اعلام کردهاند که به میرحسین موسوی رای خواهند داد، 36 درصد احمدینژاد را انتخاب کردهاند و 8 درصد نیز گفتهاند به کروبی رای میدهند.
انتشار نتایج این نظرسنجی واکنش سایتهای طرفدار احمدینژاد را برانگیخت و باعث شد آنها خبرگزاری ایلنا را به آمارسازی و جعل نظر متهم کنند.
همزمان یک عضو فراکسیون اقلیت مجلس هشتم نیز اعلام کرد که نظرسنجیها درباره تعیین تکلیف حضور میرحسین موسوی یا مهدی کروبی از سوی جناح اصلاح طلب در انتخابات تعیین کننده خواهد بود. به گفته این نماینده، کروبی گفته است که اگر نتایج نظرسنجیها به سمت وی نباشد، از صحنه انتخابات کنار خواهد رفت.
محسن نریمان با بیان این مطلب،راجع به اجماع دو کاندیدای مطرح در جریان اصلاحطلب گفت: “در صورتی که در نظرسنجی های آتی وزنه رأی یکی از کاندیدای اصلاح طلبان بیشتر از دیگری باشد قطعاً انصراف یکی از این دو کاندیدا قطعی خواهد بود.” با این حال وی تاکید کرد که این مسئله “احتمالاً تا زمان ثبت نام کاندیدای انتخابات به طول خواهد انجامید.“
پیش از این هم چند عضو جبهه اصلاحات از اجماع اصلاحطلبان، پس از مشخص شدن نتیجه نظرسنجیهای قبل از ثبت نام خبر داده بودند؛ از جمله محمدعلی ابطحی، عضو مجمع روحانیون مبارز که دو روز پیش گفت: “وقتی بر اساس نظرسنجی مشخص شد که یکی ازکاندیداهای اصلاحطلب می تواند به دور دوم انتخابات راه یابد، آن هنگام است که به طور طبیعی، اجماع شکل خواهد گرفت.“
زمان ثبت نام انتخابات ریاستجمهوری دهم، پانزدهم اردیبهشت ماه اعلام شده است و در این حال نظرسنجیهای منتشر شده از سوی منابع خبری نزدیک به دو جناح، نتایج متفاوتی را به تصویر میکشند.
دعوای نظرسنجیها
از ابتدای هفته جاری که اولین هفته پرخبر پس از تعطیلات نوروزی بود، دعوا بر سر نتایج نظرسنجیهای انتخاباتی ادامه داشت.
در ابتدای هفته، خبرگزاری آفتاب گزارش داد که در نظرسنجیهای میدانی انجام شده از سوی حزب موتلفه، ”نامزد منتقد دولت و مورد حمایت اصلاح طلبان” در موقعیت بهتری نسبت به احمدینژاد قرار گرفته است. این خبرگزاری همچنین تاکید کرد که در این نظرسنجی، رئیس دولت نهم “با اختلاف بسیار زیاد پایینتر از نامزد مورد حمایت گروههای اصلاحطلب” قرار گرفته است.
این خبر، واکنش روابط عمومی حزب موتلفه را در پی داشت که ادعا کرد: “براساس نتایج به دست آمده از نظرسنجیهای میدانی حزب موتلفه اسلامی دکتر احمدینژاد در صدر نتایج نظرسنجی قرار دارد و علیرغم ادعای سایت خبری آفتاب مبنی بر موقعیت بهتر نامزد منتقد دولت نهم، رئیس دولت نهم در موقعیت بالاتری نسبت به سایرین قرار دارد.“
محمدنبی حبیبی، دبیرکل فعلی و حبیبالله عسگراولادی دبیرکل سابق موتلفه نیز در روزهای بعدی بر پیشتاز بودن احمدینژاد نسبت به رقبای خود در نظرسنجیها تاکید کردند. با این حال خبرگزاری آفتاب از مسئولان موتلفه پرسید: “پس چرا مؤتلفه از انتشار نتایج کامل نظرسنجیهای میدانی مذکور خودداری میکند؟”
با این حال سجادی، عضو جبهه پیروان امام و رهبری که با خبرگزاری فارس گفتوگو میکرد، ناخواسته فاش کرد که نظرسنجیهای مورد اشاره، مربوط به نظرسنجی در مورد نامزدهای مطرح جناح اصولگراست و احمدینژاد در مقایسه با رقبای اصولگرای خود موفق شده رتبه برتر را به دست آورد.
لازم به ذکر است که سایت محافظهکار تابناک هم در آخرین هفته سال 87 نتایج نظرسنجی اینترنتی خود را منتشر کرده بود که بر اساس آن محمد خاتمی با 51.7 درصد در رتبه اول، میرحسین موسوی با 23.8 درصد در رتبه دوم و محمود احمدینژاد با 15.1 درصد در رتبه سوم قرار گرفته بودند.
تابناک ادعا کرده بود که بیش از 54 هزار نفر در این نظرسنجی شرکت کردهاند و 95 درصد از این تعداد ساکن داخل ایران بودهاند.
یادآوری این ماجرا نیز خالی از لطف نیست که یک سال و نیم پیش، وقتی رادیو جوان درباره محبوبیت احمدینژاد نظرسنجی کرد، نه تنها نتایج این نظرسنجی پس از واکنش تند سایتهای حامی دولت به دستور مدیران ارشد صداوسیما اعلام نشد، بلکه ابتدا تعدادی از مجریان و چندی بعد شهرام گیلآبادی مدیر این رادیو نیز از کار برکنار شدند.