اکبر گنجی دیروزضمن سخنانی در پارلمان انگلستان تاکید کردکه “مسئله اصلی ایران، مسئله دموکراسی و حقوق بشر است، نه مسائل هسته ای”. وی همچنین با اشاره به اینکه “جنبش سبز معلول اعتراض به نقض سیستماتیک حقوق بشر، مخالفت با رژیم بنیادگرایی دینی، رد اسلام فقاهتی، مبارزه با فساد گسترده و مطالبه نظام دموکراتیک ملتزم به حقوق بشر است»گفت:” تجربه انقلاب 57 نخبگان ایران را به سوی مبارزات غیر خشونت آمیز سوق داده است.”
گنجی در این جلسه سطح توسعه اجتماعی ایران را از دیگر کشورهای خاورمیانه بالاتردانست و افزود: “پیش شرط های اجتماعی گذار به دموکراسی در ایران وجود دارد. جوانان، زنان، معلمان، کارگران، دانشجویان، عاملان و بازیگران جنبش سبز هستند. این جنبش که محصول مبارزات آزادیخواهانه مردم ایران از مشروطه تاکنون است، برخلاف انقلاب 57 که معلول گفتمان غیردموکراتیک بود، دارای گفتمان دموکراتیک و حقوق بشری است. تجربه انقلاب 57 نخبگان ایران را به سوی مبارزات غیر خشونت آمیز سوق داده است. این جنبش در هفت ماه گذشته حضور پر رنگ خود را به نمایش گذارده و در حال تثبیت خود می باشد. جنبش سبز، جنبش مطالبه محور است. طی هفته گذشته، میرحسین موسوی و مهدی کروبی با صدور بیانیه، خواست ها و مطالبات حداقلی مرحله کنونی جنبش را اعلام کردند. این مطالبات، تماماً دموکراتیک هستند و اگر یکی از آنها پذیرفته گردد، فرایند پذیرش باقی آنها آغاز خواهد شد.”
گنجی ضمن مخالفت با مداخله نظامی و تحریم اقتصادی جمهوری اسلامی گفت: “فضای بین المللی بر روی این جنبش مستقل ملی که محصول ظرفیت های داخلی ایران است، تأثیرگذار است. تبدیل مسئله هسته ای به مسئله اصلی ایران به سود رژیم و به زیان جنبش دموکراسی خواهی است. استفاده از زبان تهدید نظامی و سیاست های «دبل استاندارد»، نه تنها استفاده از خشونت بی رحمانه علیه مخالفان را برای رژیم امکان پذیر می سازد، بلکه می تواند بخش یا بخش هایی از جامعه را به حمایت از رژیم وادارد. تحریم های اقتصادی به جای تضعیف رژیم و صدمه وارد کردن بر آن، طبقه فقیر و زیر خط فقر را فقیرتر، طبقه متوسط به عنوان بازیگران اصلی جنبش سبز را به طبقه فقرا تبدیل می کند. بدین ترتیب، جنبش سبز بازیگران خود را از دست خواهد داد”.
گنجی آنگاه با انتقاد از فروش تکنولوژی سرکوب به جمهوری اسلامی، افزود: “ما مخالف تنبیه مردم ایران و جنبش دموکراسی خواهی آنان، به جای تنبیه و مجازات رژیم، هستیم. دول غربی اگر واقعا مدافع دموکراسی و حقوق بشر هستند، چرا اجازه می دهند کمپانی های غربی تکنولوژی سرکوب را در اختیار این رژیم بگذارند؟ ما خواهان تحریم فروش تکنولوژی سرکوب به ایران هستیم. رژیم ایران در حالی که از ماهواره های جهانی ـ به عنوان مثال: هات برد ـ استفاده می کند، استفاده مردم ایران از تلویزیون های ماهواره ای را ناممکن کرده است. چگونه است که شرکت فرانسوی eutelsat، صاحب هات برد، به دلیل ارسال پارازیت از سوی رژیم سرکوبگر حاکم بر ایران، تلویزیون فارسی BBC را از ماهواره خود حذف می کند، اما به سرویس رسانی به رسانه های جمهوری اسلامی ادامه می دهد؟ آیا حقوق بشر و دموکراسی باید فدای منافع مالی کمپانی های غربی شوند؟ چگونه است که پرس تی وی ایران 40 درصد برنامه های خود را از لندن، با 80 پرسنل، تهیه و پخش می کند، اما به رسانه های جهانی اجازه نمی دهد چنین امکانی در ایران داشته باشند؟ به نظر ما استفاده رژیم ایران از ماهواره های جهانی، باید مشروط به استفاده مردم ایران از همان ماهواره ها شود. همچنین استفاده رژیم ایران از سازمان جهانی کار و دیگر نهادهای اقتصادی جهانی باید مشروط به شفافیت اقتصادی و حق ایجاد اتحادیه های کارگری مستقل شود.”
گنجی در ادامه با اشاره به طرح خود و برخی دیگر از روشنفکران ایرانی مبنی بر لزوم محاکمه سران جمهوری اسلامی گفت: “خواست ما از جامعه جهانی آن است که به مدافعان حقوق بشر ایران کمک کنند تا پرونده رهبران ایران، به جرم جنایت علیه بشریت را از طریق شورای امنیت سازمان ملل به دیوان کیفری بین المللی بسپارند. رهبران ایران شش مصداق از مصادیق جنایت علیه بشریت را مرتکب شده و می شوند. به کدام دلیل مسئله ی هسته ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل کشیده می شود، اما به نقض سیستماتیک حقوق اساسی مردم ایران توجه نمی شود؟ اگر ترس شما از بمب اتمی است، بمبی که براساس گزارش سرویس های امنیتی آمریکا و اسرائیل ایران فاقد آن است، باید از پاکستان بترسید که دارای بمب اتمی است و طالبان و بنیادگرایان در آن کشور بسیار قوی هستند. اگر طالبان در پاکستان به قدرت رسند، چه خواهد شد؟ نگران کشورها و جوامعی باشید که بنیادگرایانی چون طالبان در آنها قوی هستند. مردم ایران خواهان دموکراسی و حقوق بشرند، بنیادگرایی اسلامی هیچ جاذبه ای در ایران ندارد. اگر مردم ایران فرصت بیابند تا در یک انتخابات آزاد و رقابتی شرکت کنند، آن وقت دنیا خواهد دید که این مردم به دموکراسی رأی خواهند داد، نه استبداد دینی. نظام دموکراتیک مطلوب ما، نظامی است که نهاد دین در آن از نهاد دولت جداست. هیچ صنف و طبقه ای در آن دارای حق ویژه نیست.”
گنجی در پایان گفت: “بهترین سیاست در خصوص مسائل هسته ای آن است که کل خاورمیانه از سلاح های هسته ای و کشتار جمعی پاکسازی شود. جهان غرب باید سیاست های «دبل استاندارد» را کنار نهد. نمی توان پذیرفت که برخی از کشورهای خاورمیانه دارای بمب اتمی باشند، اما ایران حتی حق غنی سازی اورانیوم را نداشته باشد. دموکراسی خواهان ایران اگر چه با سیاست های اتمی رژیم ایران مخالف هستند، اما در عین حال با سیاست های دبل استاندارد غرب هم مخالفند. به نظر ما پذیرش جمع آوری و نابودی سلاح های کشتار جمعی، راه حل مسأله است.”
گنجی در پایان این جلسه به پرسش های حاضران درباره جنبش سبز و روابط جهان غرب با ایران پاسخ گفت.