یک هفته بعد از انتشار نامه جمعی ناشران در اعتراض به وضعیت وخیم فرهنگی کشور، و سه هفته بعد از اعتراض جمعی سینماگران که پیش از آن نیز از نامزدهای اصلاح طلب در انتخابات مجلس حمایت کرده بود، وزیر ارشاد پاسخ همه را با تعطیل چند نشریه، صدور دستور اعمال سخت گیری های تازه فرهنگی و دشنام تند به هنرمندان یک جا داد.
وزیر وزیر ارشاد اسلامی که برخلاف ناشران و نویسندگان و هنرمندان وضعیت فرهنگی کشور را بسیار عالی و بی نظیر توصیف کرده است دیروز با لغو امتیاز روزنامه “صبح ورزشی” و سه نشریه “ایمن گستر”، “گزیده پژوهشهای جهان” و “لاله” شمار مطبوعات لغو امتیاز شده در دولت نهم به 73 نشریه رساند. به این ترتیب صفارهرندی از نامحبوب ترین وزیر قبلی – مصطفی میرسلیم – از جهت ضدیت با اهل ادب و هنر جلو زد.
روز گذشته محمد پرویزی مدیرکل مطبوعات و خبرگزاریهای داخلی وزارت ارشاد از لغو 4 نشریه در اولین جلسه سال 87 این هیات خبر داد و به خبرگزاری ها گفت که در جلسه دوشنبه 19 فروردین هیئت نظارت بر مطبوعات مجوز نشریات “صبح ورزش”، “ایمن گستر”، “گزیده پژوهشهای جهان” و “لاله” به علت چاپ نامنظم در سال گذشته براساس ماده 16 قانون مطبوعات لغو شد.
بنابر ماده 16 قانون مطبوعات “صاحب امتیاز موظف است ظرف شش ماه پس از صدور پروانه نشریه مربوط را منتشر کند و در غیر اینصورت با یک بار اخطار کتبی و دادن فرصت 15 دیگر در صورت عدم عذر موجه اعتبار پروانه از بین می رود عدم انتشار منظم نشریه در یک سال نیز اگر بدون عذر موجه (به تشخیص هیأت نظارت) باشد موجب لغو پروانه خواهد بود”.
هیات نظارت برمطبوعات درآخرین جلسه سال 86 خودنیزماهنامه های “دنیای تصویر”، “هفت”، “شوکا” و ”بازنگری”، دو هفتهنامه “صبح زندگی” و “هاوار”، و هفته نامه های “تلاش”، “به سوی افتخار”، “ندای ایران” را توقیف و لغو امتیاز کرد.
معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد اتهام وارده برای لغو امتیاز آن 9 نشریه را ابتدا “برخی تخلفات مطبوعاتی مثل استفاده ابزاری از عکسهای هنرپیشگان بخصوص هنرپیشههای فاسد خارجی، درج جزییات زندگی مبتذل آنان، درج مطالب خرافی، تبلیغ خواص دارویی بدون اخذ مجوز از مراجع و سازمانهای ذیربط، ترویج خرافهگرایی، درج مطالب خلاف عفت عمومی و نیز مطالب تحریکآمیز قومی” اعلام کرد اما در نامه ای که برای مدیران مسئول آن نشریات فرستاد به ماده 11 قانون مطبوعات استناد کرده بود.این ماده هیات نظارت بر مطبوعات را مسئول بررسی شرایط اشخاص برای دریافت امتیاز نشریه دانسته و این در حالی است که برخی از نشریات لغو امتیاز شده و از جمله مجله دنیای تصویر بیش از 17 سال سابقه فعالیت داشتند.
خبرگزاری فارس وابسته به مقامات امنیتی دولت نهم علاوه برانتشار خبر لغو امتیاز 4 نشریه در روز گذشته به نقل از اعضای هیات نظارت وعده داده که به پرونده سایر روزنامه های ورزشی که در حال حاضر منتشر می شوند در جلسه آتی هیات نظارت بر مطبوعات رسیدگی خواهد شد.
با احتساب “صبح ورزش”، “ایمن گستر”، “گزیده پژوهشهای جهان” و “لاله” در کنار 27 روزنامه و مجله ای که طی سال 86 لغو امتیاز شدند شمار مطبوعات توقیف شده در 13 ماه گذشته به 31 نشریه رسید.
از نیمه دوم سال 84 تا انتهای سال 85 نیز 42 نشریه دیگر لغو امتیاز شدند که با این حساب تنها شمار روزنامه ها و مجلات لغو امتیاز شده در دولت محمود احمدی نژاد به 73 روزنامه و مجله رسیده است.
کارنامه تاریک
محمد حسین صفار هرندی یک روز پیش از لغو امتیاز 4 نشریه در جمع کارکنان وزارت ارشاد ادعا ککرده بود که سال 87 را به سال شکوفائی فرهنگ تبدیل می کند.وی در اظهاراتی که به نقل از وی در خبرگزاری ها منتشر شد، گفته است “تصور من این است که اقدامات وزارتخانه در طول دولت نهم اقداماتی است که گرچه ممکن است کسانی که حکیمانه نمینگرند عاجز از درکش باشند اما این اقدامات در نوع خودش کم نظیر و بینظیر است”.
وزیر ارشاد که در ابتدای سال 86 مطبوعات را به کودتای خزنده علیه دولت نهم متهم کرده بود، در ابتدای سال 87 هنرمندان کشور را به دستور گرفتن از سفارتخانه های خارجی در تهران متهم کرد و ادعا کرد که “دشمن از طریق سفارتخانههای خود نیز هنرمندان را بر علیه منافع ملی خود تشویق می کنند”.
وی که از دوره وزارت خود به عنوان درخشان ترین دوره فرهنگ نامبرده، منتقدان به سانسور و افزایش فشارهای دولتی به حوزه فرهنگ را مورد حمله و توهین قرار داد و گفت “بعضیها متأسفانه این پیشرفتها را نادیده گرفتند و با ژست فیلسوفمآبانه گفتند که وضع فعلی فرهنگ از وضع قبلی، بدتر است. به نظر من این افراد خودشان را متهم میکنند و مشاعرشان درست کار نمیکند”.
صفارهرندی هم چنین از همکارانش به خاظر توقیف فیلم علی سنتوری ساخته داریوش مهرجوئی تشکر کرد و گفت “در سال گذشته، دوستان ما جلو نمایش فیلمی را به حق گرفتند، آن فیلم را وقتی منصفانه بنشینیم در دادگاه وجدان ملی و دینی خودمان مرور کنیم حتی یک نکته مثبت هم پیدا نمیکنیم”.
وزیر ارشاد ساخته اخیر داریوش مهرجوئی را پر از بدی معرفی کرده و گفته “این فیلم هر بدی که توانسته در خودش جای داده؛ از اتهام به دین تا اتهام به ایران و اتهام به هموطنان و سیاهنمایی جامعه. این فیلم جامعه را سیاه، منحط، وحشی و فاسد نشان داده است”. وی ضمن حمایت مجدد از توقیف و سانسور گفت “معلوم است که نباید به چنین فیلمی مجوز اکران داده شود. تا بنده در این جایگاه هستم، قطعا اجازه نخواهم داد که فرهنگ ما سر از جایی در بیاورد که هنرمند به عنوان متهم اول تباهی جامعه ایران شناخته شود”.
صفار هرندی از همکارانش در وزارت ارشاد خواست که حتی جلوی تولید چنین فیلم هایی را بگیرند و تاکید کرد ”چه توجیهی دارد که حتی اجازه بدهیم این فیلم تولید شود؟”
وی دیروز به بخش های مختلف وزارت ارشاد دستور افزایش سختگیری برای همه محصولات فرهنگی را صادر کرد و گفت “ناظران وزارت ارشاد باید مراقب باشند تا در حوزههای مختلف یک سر سوزن مسامحه در مقابل خرابکاریها صورت نگیرد. نباید اجازه دهید از زیر دست شما سندهای پلید صادر و منتشر شود”.
”توقیف چندین فیلم”، “لغو مجوز هزاران کتاب و افزایش سانسور”، “لغو امتیاز 73 روزنامه و مجله”، “چراغ سبز به قوه قضائیه برای محاکمه ناشران و نویسندگان”، “وارد کردن اتهامات مختلف به روزنامه نگاران و خبرنگاران”، “تبدیل رسانه های عمومی و ملی از جمله خبرگزاری ایرنا به تریبونی برای اتهام سازی علیه منتقدان دولت”، “اختصاص بودجه فرهنگی کشور به نهادهای مذهبی”، “جلوگیری از برگزاری ده ها کنسرت موسیقی” و ده ها مورد مشابه بخشی از کارنامه محمد حسین صفار هرندی در 30 ماه دوره وزارتش در دولت نهم است.