روزبه میرابراهیمی
با گذشت دو هفته از دستگیری ده ها فعال دانشجویی در روزهای منتهی به 16 آذر، خانواده های دستگیر شدگان دیروز در مقابل مجلس و دفتر سازمان ملل تجمع کردند.
در همین زمینه، “فعالین دموکراسی و حقوق بشر در ایران” دیروز خبر دادند که “خانواده های دانشجویان زندانی که اکثر آنها مادران و پداران سالمندی هستند که در هوای سرد زمستانی تهران از ساعت 11:30 تا 16 بعد از ظهر در مقابل مجلس برای آزادی فوری و بدون قید و شرط فرزندان در بندشان تجمع کردند.“
بنابرهمین گزارش آنها همچنین پیگیر قول محمدی از اعضای کمسیون امنیت ملی مجلس شدند که در هفته گذشته در یک ملاقات حضوری به آنها گفته بود که همه دانشجویان زندانی تا روز یکشنبه 2 دی ماه با خانواده هایشان ملاقات و یا تماسی خواهند داشت. وعده ای که تا لحظه تنظیم این گزارش عملی نشده است. گزارش های منتشره خبر از آن می دهد که خانواده ها با تماس های متعدد با دفتر این عضو پارلمان بی نتیجه مانده و وی در نهایت “از حاضر شدن و توضیح دان به خانواده ها سر باز زد” و به خانواده ها گفته شد که “روز سه شنبه به مجلس مراجعه کنند”.
همین گزارش حکایت از آن دارد که خانواده ها دیروز در مقابل دفتر سازمان ملل نیز تجمع نمودند و خواستار اقدامات این نهاد برای آزادی فرزندان در بند خود شدند. آنها همچنین نامه ای به مقامات دفتر سازمان ملل تحویل دادند و مقامات گفتند که این مساله را پیگیری خواهند کرد.
این در حالی است که خانواده های دانشجویان در بند روز شنبه 1 دی ماه نیز به دادگاه انقلاب مراجعه کرده و خواستار مشخص شدن وضعیت فرزندان خود شده بودند. خبر ها حاکی از آن است که پرونده دانشجویان در حال حاضر در شعبه 2 بازپرسی امنیت توسط فردی بنام موسوی در دست بررسی است و “از زمان دستگیری تا به حال به خانواده ها اجازه صحبت کردن با این فرد داده نشده” است.
گزارش های منتشره در این زمینه خبر از آن می دهد که علی رغم اینکه “در روزهای گذشته شماره پرونده دانشجویان را به خانواده هایشان داده شده بود و در جلوی اسامی تعدادی از دانشجویان که در روزهای 11 و 12 و 13 آذر در منازل، خیابان و خوابگاها دستگیر شدند تاریخ دستگیری را 17 آذر به بعد نوشته “اند.
این در حالی است که گفته می شود “منشی موسوی روز1 دی ماه در جواب خانواده ها چنین گفت: که هنوز هیچ پرونده ای به ما داده نشده و ممکن است 2 ساعت یا 2 هفته دیگه به ما تحویل بدهند. در حالی که در قسمت جوابگویی این دادگاه شماره پرونده در کامپیوتر ثبت شده و در چک مجدد با این قسمت آنها از بودن پرونده و درست بودن شماره پرونده داده شده را تایید می کنند و زمانی که خانواده ها دوباره با شعبه 2 بازپرسی امنیت تماس می گیرند و بودن پرونده در این بخش را با آنها در میان می گذارند. منشی موسوی در جواب می گویید: هر کی که گفته برای خودش گفته.”
یادآور می شود سه شنبه هفته گذشته خانواده های دانشجویان در بند درمجلس با محمود محمدی، معاون کمیسیون امنیت ملی، ملاقات کرده بودند.
به گزارش خبرنامه امیرکبیر، در جریان این دیدار محمدی، با اعتراض خانواده ها نسبت به اخبار غیررسمی منتشره مبنی بر بدرفتاری و شکنجه دانشجویان در بند ۲۰۹ زندان اوین روبه رو شده بود. خانواده دانشجویان همچنین نسبت به نگهداری فرزندانشان در سلول های انفرادی، عدم برخورداری از حق داشتن وکیل، عدم آگاهی از اخبار خارج از زندان، عدم اجازه تماس تلفنی با منزل و عدم صدور مجوز ملاقات با خانواده اعتراض کرده بودند.
بنا برهمین گزارش محمدی با پذیرفتن این نکته که “اکثریت قریب به اتفاق بازداشت شدگان دانشجو بوده و جرم خاصی را مرتکب نشده اند” گفته بود: “از این افراد خطاهای جزئی سر زده که با آن ها برخورد جزئی و متناسبی خواهد شد. که عرض چند روز آینده با وثیقه های جزئی، قرار کفالت و یا تعهد از زندان آزاد خواهند شد”.
رییس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی مجلس همچنین تاکید کرده بود: “دو یا سه نفر از بازداشت شدگانی که دانشجو نبوده و مرتکب اخلال و آشوبگری گشته اند برای توضیحات بیشتر باید در بازداشت باقی بمانند”.
در همان روز محمدنبی رودکی، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، نیز ضمن اعلام جلسه این کمیسیون با برخی از مسوولان وزارت اطلاعات، خواستار رسیدگی هرچه سریع تر به پرونده دانشجویان بازداشتی شده بود. وی همچنین در این ارتباط گفته بود: “از ۱۳ آذرماه گذشته تاکنون ۳۰ دانشجو دستگیر شده اند. در این مدت ما به جز جلسه یکشنبه هفته گذشته با مسوولان وزارت اطلاعات، جلسه دیگری نیز درباره دانشجویان خواهیم داشت”.
اقدام اخیر والدطن دانشجویان به تجمع در مقابل مجلس، در پی آن صورت می گیرد که طی هفتههای اخیر بیش از سی دانشجو در تهران و شهرستانها از سوی نهادهای امنیتی بازداشت شدهاند. دانشجویان بازداشت شده در تهران در زندان اوین و در شهرستانها در بازداشتگاههای وزارت اطلاعات در سلولهای انفرادی نگهداری میشوند. اتهام بازداشتشدگان اتهام علیه امنیت ملی اعلام شده است.
بازداشتها که از روز یازدهم آذرماه جاری آغاز شد تاکنون تداوم داشته است. وزارت اطلاعات ایران طی اطلاعیهای از دستگیری عدهای که آنان را اخلالگر خوانده خبر داده است. در این اطلاعیه که پس از گذشت شش روز پس از شروع بازداشتها انتشار یافته ادعا شده عدهای از عوامل اخلالگر که با استفاده از کارت جعلی دانشجویی و به قصد برگزاری تجمع غیرقانونی وارد دانشگاه شده بودند دستگیر شده اند.
اطلاعیه وزارت اطلاعات، به نوبه خود پس از آن صادر می گردید که در جریان دو تجمع دانشجویی در تاریخ های سیزدهم و هجدهم آذرماه در دانشگاه تهران و همچنین تجمعات دیگری که در دانشگاه شیراز به مناسبت روز دانشجو برگزار شد، قریب به چهل تن از فعالان دانشجویی از جمله دانشجویان چپ و کرد در تهران و شیراز بازداشت شده بودند.
سعید حبیبی، بهروز کریمی زاده، انوشه آزادبر، ایلناز جمشیدی، مهدی گرایلو، نادراحسنی، کیوان امیری الیاسی، نسیم سلطان بیگی، روزبهان امیری، روزبه صف شکن، یاسر پیرحیاتی، اوختای حسینی، امیر مهرزاد، علی کلایی، بهزاد باقری، علی سالم، محسن غمین، آرش پاکزاد، بهرنگ فضلی، حامد محمدی، حسن معارفی، میلاد معینی، سعید خلیلی، یاسر پیرحیاتی، میلاد عمرانی، هادی سالاری، علی صادقی، فرشیدفرهادی آهنگران، مهسا محبی، مهدی الهیاری، یونس میر حسینی، فرشاد دوستی پور، سهراب کریمی، جواد علیزاده و محمد صالح ایون، عابد توانچه، پیمان پیران، سعید آقام علی، امیر آقایی، و سارا خادمی از جمله بازداشت شدگان بوده اند.