روزبه میرابراهیمی
صدور احکام سنگین قضایی برای سه دانشجوی دربند دانشگاه امیر کبیر که بیش از پنج ماه است دربازداشت بسر می برند سبب التهاب در فضای دانشگاهی و اعتراضات دانشجویی در ماه آغازین سال تحصیلی جدید شده است.این اعتراضات که در هفته گذشته به طور مداوم ادامه داشت، طبق اعلام انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر برای برگزاری تریبون آزاد و تعطیل کردن کلیه کلاس های دانشگاه امیرکبیر امروز ابعاد گسترده تری خواهد گرفت.
خبرنامه امیرکبیر به نقل از انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر خبر داد که: “روز دوشنبه این هفته تریبون آزادی تحت عنوان «ستاره ها در اوین» با محوریت اعتراض به صدور احکام ناعادلانه قضایی برای دانشجویان دربند پلی تکنیک، اعمال نفوذ دولت احمدی نژاد در پرونده قضایی سه دانشجو، شکایت رئیس دانشگاه از سه ستاره در اوین و گسترش بازداشتهای خودسرانه و سرکوب جامعه مدنی در صحن این دانشگاه برگزار خواهد شد. کلیه کلاس های دانشگاه در اعتراض به صدور این احکام ناعادلانه نیز از روز دوشنبه تعطیل است .“
بنابرهمین گزارش انجمن اسلامی دانشجویان با اعلام برگزاری برنامه های متعدد در دانشگاه امیرکبیر و دنباله دار بودن اعتراضات دانشجویی طی چند روز آینده خبر از “ملتهب بودن فضای این دانشگاه و همچنین احتمال دامنه دار شدن این اعتراضات دانشجویی به دانشگاههای دیگر داد”.
این درحالی است که بنابرگزارش ها عده ای از اساتید دانشگاه نیز ضمن اعلام مواضع یکسان با دانشجویان و اعتراض به این احکام ناعادلانه قضایی اعلام کرده اند که در تریبون آزاد دوشنبه شرکت می کنند. همچنین انجمن های اسلامی سایر دانشگاههای تهران و نیز دفتر تحکیم وحدت اعلام کرده اند که در این تجمع دانشجویی شرکت خواهند کرد.
دانشجویان شکایت به اساتید خود بردند
چند روز پس از آنکه خبری منتشر شد که رئیس دانشگاه امیرکبیر اقدام به شکایت رسمی از فعالان دانشجویی این دانشگاه کرده است، انجمن اسلامی پلی تکنیک در نامه ای سرگشاده دغدغه ها و شکایت خود را با اساتید خود درمیان نهادند.
انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر در نامه خود خطاب به اساتید دانشگاه ضمن تشریح ماجرای پخش نشریات جعلی به اعتراض مدیران مسئول این نشریات در همان دقایق اولیه اشاره کرد و نوشت: “در حالی که تمامی شواهد و قراین نیز حکایت از جعلی بودن ۴ نشریه دانشجویی مذکور داشت، مدیریت دانشگاه امیرکبیر در همان زمان به عوض تلاش برای مقابله با جوسازی های مسموم بر علیه دانشجویان مظلوم و بیگناه این دانشگاه، اصرار فراوانی بر گناهکار بودن ایشان داشت و طی بیانیه ها و موضع گیری های خود در جمع نیروهایی که هر روز به صورت هماهنگ شده به مقابل دانشگاه آورده می شدند، خواستار برخورد شدید با این دانشجویان می شد.“
صادر کنندگان این نامه ادامه دادند: “مدیریت دانشگاه بعد از شروع این غائله با احضار گسترده دانشجویان به کمیته انضباطی (۴۸ نفر)، صدور احکام سنگین انضباطی محرومیت از تحصیل منجر به اخراج برای دانشجویان(۱۲ نفر)، ممنوع الورود کردن بی جهت آن ها به دانشگاه(۱۰ نفر)، صدور دستور ضرب و شتم ایشان به نیروهای حراست و انتظامات دانشگاه و… در کنار پذیرفتن نیروهای به اصطلاح معترضی که به صورت سریالی به مقابل دانشگاه آورده می شدند، در ساختمان و اتاق ریاست دانشگاه و همچنین پذیرایی گرم، با شربت گوارا و جوجه کباب، از آن ها زمینه برخورد سنگین و شدید با دانشجویان را فراهم نمود.“
انجمن اسلامی پلی تکنیک خطاب به اساتید دانشگاه امیرکبیر با اشاره به نحوه دستگیری مقداد خلیل پور، احسان منصوری، عباس حکیم زاده و علی صابری و برخی برخوردهای صورت گرفته نوشت: “مدیریت دانشگاه امیرکبیر همچنین در بهار گذشته چند تن از کارمندان اداره انتظامات دانشگاه را مجبور کرد از دانشجویان عضو انجمن اسلامی به سبب آن چه «ضرب و شتم انتظامات» خوانده می شد، به دادگاه شکایت کنند. دانشگاه نیروهای انتظامات را تهدید کرده بود در صورت شکایت نکردن از دانشجویان از ادامه کار آن ها جلوگیری خواهد کرد. علاوه بر این در طول سال گذشته همواره به محض ایجاد کوچکترین تجمع اعتراضی در دانشگاه، نیروی های انتظامی و امنیتی به درخواست ریاست دانشگاه اطراف دانشگاه را محاصره می کردند و انتظامات دانشگاه نیز به دستور مدیریت تلاش وافری جهت هدایت معترضین به بیرون دانشگاه و تحویل آن ها به نیروی انتظامی می کرد.“
نویسندگان این نامه سرگشاده همچنین به همکاری های صورت گرفته رئیس دانشگاه با نیروهای امنیتی اشاره دارند و می نویسند: “تاسف انگیزتر از همه آنکه دکتر علیرضا رهایی به عوض تلاش برای رهایی هر چه سریعتر دانشجویان از بند، پرونده هایی مخلوط به راست و دروغ از ریز فعالیت های دانشجویی دانشجویان در بند را در اختیار مقامات امنیتی قرار می دهد تا مستمسکی جهت اخذ اعترافات تحت فشار و عاملی برای محکومیت دانشجویان در دادگاه باشد. این مسئله را کلیه ۹ دانشجویی که در بهار امسال بازداشت شدند تایید می کنند. همچنین قاضی پرونده به ۳ دانشجویی که همچنان در بازداشت به سر می برند اعلام کرده که علیرضا رهایی به عنوان شاکی خصوصی از ایشان شکایت کرده و خواستار مجازات دانشجویان شده است.“
اعضای این انجمن در ادامه ضمن طرح این پرسش که “به کجا باید شکایت ببریم؟” می نویسند: “تا پیش از این همواره روسای دانشگاه ها، به عنوان عضوی از جامعه دانشگاهی، تلاش می کردند از بازداشت شدن دانشجویان و یا در حبس ماندن ایشان جلوگیری کنند. رفتارهای رئیس کنونی دانشگاه امیرکبیر با دانشجویان به خصوص ۳ دانشجوی در بند، احمد قصابان، مجید توکلی و احسان منصوری که نزدیک به ۶ ماه است که تحت سخت ترین شرایط در بازداشت به سر می برند، در نوع خود جدید و مایه تاسف است. چون دوست دشمن است شکایت کجا بریم؟!“
نویسندگان این نامه خطاب به اساتید خود یادآور می شوند: “بی شک دوره ریاست رهایی در تاریخ پلی تکنیک به عنوان سیاه ترین دوره مدیریت دانشگاه در قبل و بعد از انقلاب ثبت خواهد شد و نام وی برای ابد با ننگ سرکوب دانشجویان آزادیخواه پلی تکنیک و تبدیل امیرکبیر به جولانگاه نیروهای امنیتی و شبه نظامی گره خواهد خورد.“
انجمن اسلامی دانشجویان امیرکبیر درپایان نامه خود اعلام می دارد که “تصمیم دارد به نشانه همبستگی با مجید توکلی، احمد قصابان و احسان منصوری و در اعتراض به پایمال شدن حقوق مسلم این ۳ دانشجوی پلی تکنیکی در بند که تاکنون دو نیمسال تحصیلی خود را پشت میله های زندان و تحت شکنجه های قرون وسطایی سپری کرده اند، صدور احکام سنگین و ناعادلانه برای آن ها و همچنین همکاری شرم آور دکتر رهایی در این قضیه با نهادهای طراح این سناریو، کلاس های درس را در روزهای دوشنبه، سه شنبه و چهارشنبه، تعطیل نماید و از اساتید محترم دانشگاه انتظار دارد به نشانه همدردی و انجام وظیفه اخلاقی خود در برابر این سه دانشجوی مظلوم و بیگناه، با دانشجویان در تعطیلی کلاس ها همکاری داشته باشند.“
این انجمن اسلامی همچنین “از اساتید محترم درخواست می کند بیش از این سکوت را در مقابل هجمه همه جانبه بدخواهان به درخت تناور پلی تکنیک و به بند کشیدن سه دانشجوی مظلوم آن ادامه ندهند. چرا که دانشجویان در دو سال گذشته بیشترین ایستادگی را کرده اند و هزینه های گزافی نیز در این راه پرداخت کرده اند. اینک این اساتید دانشگاه، به عنوان عضوی از اعضای خانواده بزرگ پلی تکنیک، هستند و مسئولیت اخلاقی و انسانی شان در مقابل سه دانشجوی زندانی که در این مدت تحت انواع و اقسام شکنجه های روحی و جسمی قرار داشته اند.“
مروری بر هفته ای پرالتهاب
اعتراضات دانشجوی که در هفته گذشته و پس از صدور احکام سه دانشجوی پلی تکنیکی اوج گرفته است دیروز نیز در دانشگاه امیرکبیر ادامه داشت. دیروز یکشنبه( ۲۹ مهر) نیز دانشجویان پلی تکنیک به اعتراضات خود علیه احکام صادره برای ۳ دانشجوی در بند پلی تکنیک، مجید توکلی، احمد قصابان و احسان منصوری ادامه دادند.
دانشجویان که برای سومین روز متوالی به صدور “احکام ناعادلانه” اعتراض و در صحن دانشگاه تجمع کردند با در دست داشتن تصاویر دانشجویان در بند، خواستار آزادی هر چه سریعتر دانشجویان پلی تکنیک شدند.
دانشجویان دانشگاه امیرکبیر روز چهارشنبه هفته گذشته نیز در اقدامی خودجوش در اعتراض به صدور احکام سنگین حبس برای سه دانشجوی در بند این دانشگاه دست به تجمعی اعتراض آمیز زده بودند.
به گزارش خبرنامه امیرکبیر ۱۰۰ نفر از دانشجویان پلی تکنیک روز چهارشنبه، ۲۵ مهرماه، در اقدامی خودجوش در صحن مرکزی این دانشگاه تجمع اعتراض آمیزی را نسبت به احکام صادره برای مجید توکلی، احمد قصابان و احسان منصوری برگزار کردند.
دانشجویان ابتدا با در دست داشتن پلاکاردهایی در اعتراض به ادامه بازداشت این سه دانشجو و همچنین تصاویر توکلی، قصابان و منصوری در صحن مرکزی دانشگاه تجمع آرامی را تشکیل دادند. بر روی پلاکاردهایی که دانشجویان در این تجمع در دست داشتند نوشته شده بود: “اتهامات دروغین و احکام ناعادلانه قوه قضائیه را محکوم می کنیم”، “دانشجویان زندانی را آزاد کنید”، “یاران دبستانی ما را آزاد کنید”، “احکام زندان برای دانشجویان اوج مهرورزی است”، “دسیسه دانشگاه و نهاد های امنیتی علیه دانشجویان را محکوم می کنیم”.
روز پنجشنبه هفته گذشته و همزمان با برگزاری هفتمین همایش مدیران مسئول نشریات دانشجویی سراسر کشورنیز تجمع اعتراض آمیز نمایندگان مدیران مسئول این نشریات با دخالت نیروی های امنیتی و انتظامی به خشونت کشیده شد و در اثر ضرب و شتم دانشجویان توسط نیروی انتظامی، چند تن از دانشجویان زخمی شدند.
این درگیری در حالی روی داد که به گزارش خبرنامه امیرکبیر در پی اعلام خبر صدور احکام سنگین چندین سال حبس برای سه دانشجوی شکنجه شده دانشگاه امیرکبیر، مجید توکلی، احمد قصابان و احسان منصوری، نمایندگان مدیران مسئول نشریات دانشجویی در دومین روز همایش مدیران مسئول نشریات دانشجویی اقدام به برگزاری تجمع و تریبون آزاد کرده بودند.
نمایندگان مدیران مسئول نشریات دانشجویی در روز پنج شنبه، دومین روز برگزاری این همایش و در آستانه حضور محمدباقر خرمشاد، معاون فرهنگی وزارت علوم، در این مراسم با در دست گرفتن تصاویر سه دانشجوی در بند دانشگاه امیرکبیر و پلاکاردهایی که روی آن ها نوشته شده بود: “احکام کمیته انضباطی را لغو کنید”، “سه دانشجوی دانشگاه امیرکبیر را آزاد کنید” و… تریبون آزاد خود را آغاز کردند.
در ابتدای این مراسم مراد باصره، نماینده مدیران مسئول نشریات دانشگاه ایلام، با اشاره به روند غیرقانونی بازپرسی و برگزاری دادگاه دانشجویان بازداشتی، گفت: “رفتارهای مسئولان وزارت علوم برنامه ریزی شده است و من از مدیران مسئول نشریات سراسر کشور می خواهم نسبت به دانشجویان امیرکبیر حساس تر باشند، چرا که این برخوردها سراسری و در سایر دانشگاه های کشور دامنه دار است”.
پس از وی نماینده مدیران مسئول نشریات دانشگاه کاشان ضمن اشاره به فشارهای وارد بر نشریات در دانشگاه ها و مراقبت های مدیران مسئول نشریات دانشجویی، گفت: “امکان ندارد هیچ مدیرمسئولی مطالب موهنی مانند آن چه در نشریات مجعول دانشگاه امیرکبیر چاپ شده بود را در نشریه خودش چاپ کند”. همچنین یکی از نمایندگان مدیران مسئول نشریات دانشجویی دانشگاه شاهرود خطاب به محمود احمدی نژاد گفت: “دوران حکومت های خودکامه به اتمام رسیده و این دولت محکوم به شکست است.“
بنابرهمین گزارش مجید شیخ پور، یکی از دانشجویان بازداشتی دانشگاه امیرکبیر و مدیرمسئول نشریه سرخط، ضمن تشکر از دانشجویانی که نسبت به مسائل پلی تکنیک حساسیت دارند، روند رسیدگی به پرونده نشریات مجعول را غیرقانونی خواند و افزود: “به نظر ما پروژه جعل نشریات دانشجویی امیرکبیر، پروژه ای مشابه ۱۸ تیر ۷۸ بود و طراحان آن می خواستند همان طور که در آن زمان به سرکوب دانشجویان پرداختند، با این پروژه به سرکوب دانشگاه امیرکبیر بپردازند.”
در ادامه این تریبون آزاد امیر قلی زاده، مدیر مسئول نشریه توقیف شده فرهنگ مبارزه دانشگاه شاهرود، با اشاره به سال ”اتحاد ملی” خواندن امسال و همچنین نقض گسترده حقوق شهروندی از ابتدای سال جاری، این نامگذاری را جفا به واژه ها دانست و اظهار داشت: “مسئولان ارشد حاکمیت که مسئول مستقیم اتقاقات اخیر بوده اند، بهتر بود امسال را به نام «وحشت ملی» نامگذاری کنند. چرا که از ابتدای سال اخیر پیوسته شاهد گسترش فضای رعب و وحشت در سطح جامعه بوده ایم.“
بنابرهمین گزارش در پی برگزاری این تجمع خرمشاد، معاون وزیر علوم که قرار بود عصر پنج شنبه در این همایش سخنرانی کند، از حضور در همایش صرف نظر کرد و اعلام شد از میان مسئولین وزارت علوم اسلامی، مدیرکل فرهنگی وزارت علوم، تنها در مراسم صرف شام روز پنج شنبه این همایش، که در یکی از رستوران های فرحزاد برگزار شد، شرکت می کند. پیش از این خبرگزاری های رسمی، مانند ایسنا خبر از حضور و سخنرانی خرمشاد در این مراسم داده بودند.
بنابر گزارش ها دانشجویان شرکت کننده در این مراسم که از “فرار مسئولین وزارت علوم از پاسخگویی “به سوالاتشان عصبانی بودند با در دست گرفتن تصاویر دانشجویان در بند دانشگاه امیرکبیر و پلاکاردهایی که روی آن ها شعارهایی در اعتراض به سیاست های وزارت علوم نوشته شده بود، اطراف میز اسلامی تجمع کردند و خواستار پاسخگویی وزارت علوم به اعتراضات نمایندگان مدیران مسئول نشریات دانشجویی شدند.
گزارش ها حکایت از آن دارد که فشار مسئولین برگزاری این همایش به مدیر این رستوران جهت برخورد با دانشجویان معترض سبب شد، مدیر رستوران ضمن اعتراض شدید به دانشجویان تجمع کننده، پلاکاردهای دست آن ها را پاره کرده و آن ها را به بیرون رستوران هدایت کند. در پی این مسئله دانشجویان تجمع خود را در خیابان مقابل رستوران ادامه دادند. پس از چند دقیقه نیروهای امنیتی و انتظامی با حضور در محل و ضرب و شتم دانشجویان معترض قصد داشتند از ادامه این تجمع جلوگیری کنند.
در پی حمله نیروهای انتظامی و امنیتی به دانشجویان چند تن از آن ها مجروح شدند و اسلامی، مدیرکل وزارت علوم به دانشجویان اعلام کرد در صورت خاتمه دادن به این تجمع پس از صرف شام در محل برگزاری همایش مدیران مسئول حاضر شده و به سوالات آن ها پاسخ خواهد داد.
به گزارش خبرنامه امیرکبیر جلسه پرسش و پاسخ دانشجویان با اسلامی در مجتمع عصر انقلاب شهریار تا ساعت ۱ بامداد ادامه پیدا کرد و اکثر شرکت کنندگان در این همایش به سیاست های وزارت علوم اعتراض کردند. در این جلسه ابتدا یاسر رضایی، نماینده مدیران مسئول نشریات دانشجویی، تصمیم مدیریت دانشگاه امیرکبیر را در جلوگیری از انتشار نشریات دانشجویی آن دانشگاه غیرقانونی دانست و اعلام کرد: “تصمیم اتخاذ شده بر اساس آئین نامه های مصوب وزارت علوم و کمیته ناظر بر نشریات نبوده است.“
اسلامی در پاسخ به این سوال با تاکید بر این نکته که مورد دانشگاه امیرکبیر، موردی خاص و متفاوت بوده و از مقوله مسائل امنیتی است، اظهار داشت: “قبول دارم تصمیم گیری مدیریت دانشگاه امیرکبیر در دو مرحله و عدم نظرخواهی از کمیته ناظر دانشگاه و کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی مرکزی بر خلاف قانون است”. اسلامی همچنین از ارسال دو نامه محرمانه به دانشگاه امیرکبیر و توضیح خواستن از مدیریت این دانشگاه در همین خصوص خبر داد.
درهمین زمینه انجمن های اسلامی دانشگاه مختلف در روزهای اخیر با صدور بیانیه های جداگانه ای به احکام صادر شده علیه سه دانشجوی پلی تکنیکی اعتراض و خواستار آزادی همه دانشجویان دربند شدند.باید دید اعتراضات در روزهای آینده چه نتایجی را در پی خواهد داشت.