لئونارد ویل
باراک اوباما با اشاره به اینکه اکنون زمان مناسب برای از سر گیری گفتگوهای صلح بین اسراییل و فلسطینیان فرا رسیده است ،همچنین خواستار برقراری یک رابطه صلح آمیز با ایران شد.
باراک اوباما در نخستین گفتگوی رسمی تلویزیونی خود به عنوان رییس جمهور ایالات متحده ،شبکه العربیه را برای فرستادن پیغامی آشتی جویانه و قدرتمند به جهان اسلام برگزید. تغییر قابل ملاحظه ای در گفتار و مواضع باراک اوباما نسبت به همتای سابقش به چشم می خورد. جرج بوش ایران را بعنوان یکی از سه کشور “محور شرارت” معرفی کرد و همواره مذاکرات رو در رو با دشمنان آمریکا را نفی می کرد.
باراک اوباما پیشنهاد گفتگو با تهران را مطرح کرده است و تمایل کشورش را برای شنیدن صدای مخالفانش در خاور میانه اعلام کرده است.
وی با اشاره به سخنان هفته گذشته خود در مراسم تحلیف که گفته بود چنانچه کشورهایی نظیر ایران مشت خود را باز کنند، ما نیز دست خود را بسوی آنها دراز خواهیم کرد افزود “تمایل برای گفتگو با ایران ، مشخص کردن تفاوت ها و در عین حال مسیرهای بالقوه برای پیشرفت گفتگو ها برای ما از اهمیت بسیاری برخوردار است”.
روز گذشته هیلاری کلینتون در همین رابطه تاکید کرد که اکنون نوبت ایران است تا قدم اول را بردارد. واشنگتن تهران را متهم به تلاش برای دست یابی به سلاح های هسته ای میکند، در عین حال به گفته ایران هدف این کشور در برنامه اتمی تنها تولید انرژی است.
ایران و ایالات متحده به مدت سی سال روابط مستقیم دیپلماتیک نداشته اند. روز گذشته مهدی صفری معاون وزیر امور خارجه ایران در آتن گفت در حال حاضر زود است که در مورد بهبود روابط دو کشور- در نتیجه ریاست جمهوری اوباما- سخن گوییم ؛ وی همچنین افزود “ما منتظر خواهیم ماند تا ببینیم آیا واقعا تغییری از سوی آمریکا مشاهده میشود یا خیر.“
گفتگوی تلویزیونی با شبکه العربیه – مستقر در دبی- روز دوشنبه انجام شد. به نظر می رسید آقای اوباما با اعلام این مطلب که “وظیفه اش در قبال مسلمانان این است تا نشان دهد آمریکاییان دشمن مسلمانان نیستند” ، تلاش میکند تصویر آمریکا را در جامعه مسلمانان تغییر دهد.
وی در ادامه طی سخنانی که تا بحال از زبان هیچ یک از روسای جمهور ایالات متحده شنیده نشده بود گفت ”برخی از اعضای خانواده من مسلمان هستند، من در کشورهای مسلمان که بزرگترینشان اندونزی است زندگی کرده ام. و اکنون آنچه را که تلاش میکنم به شما منتقل کنم این حقیقت است که همه افراد بدون توجه به مذهب و عقیده شان، امیدها و رویاهای مشترک دارند”.
به عقیده هادی عمر مدیر مرکز بروکینگز در دوحه قطر، انتخاب شبکه خبری العربیه بعنوان نخستین شبکه برای انجام مصاحبه تلویزیونی اقدامی “مبهوت کننده” بوده است. وی همچنین افزود “رییس جمهور اوباما کاملا نشان داد که اولویت اصلی بهبود و بازسازی روابط با جهان اسلام است”.
این تغییر غیر منتظره از سوی اوباما - در مقایسه با لحن تهدیدآمیز جرج بوش- زمانی صورت گرفت که مامور صلح خاور میانه جرج میشل در شرف سفری هشت روزه به منطقه بوده است.
آقای اوباما با اشاره به عدم موفقیت در حل مساله فلسطین گفت این امر باعث بروز درگیری و کشمکش در منطقه میشود. وی همچنین افزود “ما نمی توانیم تنها به مساله فلسطین و اسراییل بپردازیم. بلکه سوریه، لبنان، ایران، افغانستان و پاکستان نیز برای ما اهمیت دارند”.
وی در ادامه به تفاوت بین “سازمان های افراطی” و “مردمی که ممکن است با برخی از اقدامات دولتش مخالف باشند و دیدگاههای متفاوتی در رابطه با چگونگی توسعه کشورشان داشته باشند” اشاره کرد.
اوباما همچنین گفت “ ممکن است اختلافات نظری هم وجود داشته باشد، در عین حال به یکدیگر احترام میگذاریم. من نمی توانم برای تروریست هایی که مردم غیر نطامی بیگناه را به کشتن میدهند احترام قائل باشم. سرانجام تروریست ها را خواهیم گرفت”.
منبع: ایندیپندنت، 28 ژانویه