قوه قضاییه اعلام کرد که “انتشار هرگونه محتوا با هدف ترغیب و تشویق مردم به تحریم و یا کاهش مشارکت در انتخابات” جرم است. همزمان، محمدرضا خاتمی و ابوالفضل قدیانی دو چهره برجسته اصلاحطلب٬ بر تحریم انتخابات تاکید کردند. از سوی دیگر اصولگرایان خبر دادند که بیش از ۵۰۰ تن از اعضای “جریان انحرافی” در انتخابات ثبتنام کرده اند؛در همان حال حامیان احمدینژاد در یک نشست انتخاباتی از وی خواستند بت بزرگ را بشکند؛بتی که به آیت الله خامنه ای تعبیر شده است.
تحریم جرم است
مشاور قضایی دادستان کل کشور فهرست 25 گانه مربوط به “مصادیق محتوای مجرمانه مرتبط با انتخابات مجلس شورای اسلامی” را اعلام کرد و گفت: “انتشار محتوای مجرمانه که در این فهرست تعیین شده «جرم» محسوب میشود”.
”انتشار هرگونه محتوا با هدف ترغیب و تشویق مردم به تحریم و یا کاهش مشارکت در انتخابات”٬ “انتشار هرگونه ادعای غیرواقع مبنی بر توقف انتخابات و یا دعوت به تجمع اعتراضآمیز، اعتصاب، تحصن و هر اقدامی که به نحوی موجب اخلال در امر انتخابات گردد٬انتشار و تبلیغ علائم تحریم انتخابات گروههای ضدانقلاب و معاند و انتشار هجو یا هجویه و یا هرگونه محتوای توهینآمیز در فضای مجازی علیه انتخابات” از جمله مواردیست که در این آیین نامه جرم خوانده شده و انتشار آن علاوه بر تعقیب کیفری،باعث فیلتر شدن سایتها خواهد شد.
با این حال، طی چند روز گذشته ۲ فعال سیاسی اصلاح طلب در داخل کشور٬ با انتشار نامههایی خواستار تحریم انتخابات شدند. ابوالفضل قدیانی٬ عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی٬ که چندی پیش به دلیل توهین به رهبر جمهوری اسلامی به ۳ سال زندان محکوم شد٬ در نامهای سرگشاده خطاب به آیتالله خامنهای٬ ضمن انتقاد از رفتار وی٬ درباره انتخابات مجلس نهم نوشت: “از آنجا که رهبر کنونی ایران شجاعت در اختیار قرار دادن چنین فرصتی را به مخالفان خود ندارد باید انتظار آن را داشته باشد که مردم تحت ستم از هر فرصت و روزی برای ابراز مخالفت با او بهره بگیرند: بی گمان همانگونه که انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ و حوادث پس از آن تا به امروز به عرصه ای برای بیان این مخالفت بدل شده است، تحریم یکپارچه و فعال انتخابات مجلس نهم که انتخاباتی غیرقانونی است، نیز مجالی خواهد بود برای نشان دادن بی اعتباری و عدم مشروعیت نظام کنونی که نه جمهوری است و نه اسلامی و نیز بی اعتباری عالی ترین مقام آن”.
محمدرضا خاتمی٬ عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت هم در نامهای که در اعتراض به گزارش کمیسیون اصل ۹۰ پیرامون حوادث پس از انتخابات منتشر کرد٬ خطاب به نمایندگان اصلاحطلب مجلس نوشت: “سخنی هم با اصلاح طلبان عزیز در مجلس که خود را برای انتخابات آینده آماده می کنند دارم. استدلال شما برای حضور در مجلس آینده این است که مفید واقع خواهید شد برای نجات کشور و از حجم خرابکاریها خواهید کاست. اینک این گوی و این میدان. اگر خود را اصلاح طلب می دانید این گزارش حیثیت، اعتبار و هویت شما را هدف گرفته است. دستی بلند کنید. فریادی بر آرید. نطقی، مصاحبه ای، اخطاری، تذکری… لااقل از محافظه کاران منصف عقب نیفتید و نترسید از رد صلاحیت شورای نگهبان؛ بلکه بترسید از رد صلاحیت خود توسط مردمی که از این همه دروغ و فریب به تنگ آمده اند”.
این نامهها در حالی منتشر شده است که پیش از این احزاب اصلاحطلب٬ با صدور بیانیههای مختلف٬ خبر از عدم شرکت در انتخابات مجلس نهم داده بودند.با این حال دبیر اجرایی فراکسیون اقلیت مجلس خبر داده است که بیش از دو سوم نمایندگان عضو این فراکسیون برای انتخابات مجلس نهم ثبتنام کردهاند. مهلت ثبت نام در انتخابات مجلس نهم هفته گذشته در حالی به پایان رسید که بنا بر آمار رسمی، میزان ثبتنام کنندگان در انتخابات نسبت به انتخابات قبلی حداقل ۳۰ درصد کاهش یافته است.
اصولگرایان و تنورگرم
در چنین فضایی حسین فدایی، دبیرکل جمعیت ایثارگران در مصاحبه با فارس گفته است که با عدم حضور اصلاحطلبان در انتخابات، اصولگرایان باید تلاش کنند تا تنور انتخابات گرم شود. وی در عین حال اطرافیان احمدینژاد را متهم کرده است که به طور مستمر، سیاستهای رهبر جمهوری اسلامی را به چالش میکشند. و درست در همین روزحامیان محمود احمدینژاد در یک نشست انتخاباتی که در تهران برگزار شد٬ با شعار “احمدی بتشکن٬ بت بزرگ را بشکن” از وی استقبال کردند. علیاکبر جوانفکر٬ مشاور احمدینژاد٬ با انتشار یادداشتی ضمن اشاره به این مساله٬ نوشته که احمدینژاد در پاسخ به این افراد گفته است: بت شکن بزرگ حضرت ابراهیم بود و بقیه بتها به دست امام عصر شکسته خواهد شد.اما برخی سایت های دیگر نوشته اند که وی گفته:تبر بدهید تا بشکنم.
جوانفکر، احمدینژاد و رسانههای وابسته به دولت، منظور خود از “بت بزرگ” را مشخص نکرده و نگفتهاند چه کسی در حال حاضر در جمهوری اسلامی به عنوان “بت بزرگ” شناخته میشود اما سایت های مخالف احمدی نژاد خامنه ای را مورد خطاب این اشاره دانسته اند.
در این نشست انتخاباتی که بدون حضور رسانهها برگزار شد، افرادی چون علی اکبر جوانفکر، محمد جعفر بهداد، مجتبی هاشمی ثمره، مهدی خورشیدی، عباس امیری فر، امیدی شهرکی و علیرضا احمدینژاد شرکت داشتند.
برگزاری جلساتی از این دست، پیش از این با انتقاد اصولگرایان مواجه شده و آنها چنین نشست هایی را نشانه عزم دولت برای دخالت در انتخابات دانسته بودند. همین انتقادات باعث شد که مجتبی ثمره هاشمی٬ دستیار ارشد احمدینژاد٬ این جلسات را نشست هایی غیرانتخاباتی بنامد. اما روزنامه دولتی ایران ضمن رد این انتقادات٬ نوشت: “جنجال گسترده و تبلیغاتی درباره ماجرای بیاساس و موهوم جریان انحرافی، یک کار مدیریت شده از سوی هاشمی رفسنجانی و از عوامل اصلی و محرک جریان فتنه است”.
این در حالیست که احمد سالک٬ سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در گفتوگویی با یک سایت نزدیک به قالیباف خبر از داده که “۵۰۰ عضو وابسته به جریان انحرافی در انتخابات ثبت نام کردهاند”. اصولگرایان پیش از این بارها اعلام کرده اند “جریان انحرافی” قصد دارد ۱۵۰ کرسی مجلس آینده را در اختیار بگیرد. آنها همچنین از دخالت قوه مجریه در انتخابات ابراز نگرانی کرده اند هر چند برخی از اصولگرایان نیز اعلام کرده اند که اعضای جریان انحرافی در صورت ثبت نام در انتخابات٬ از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت خواهند شد.