امام مقوایی آمد

آرش بهمنی
آرش بهمنی

» جشن حکومتی در سالروز بازگشت ایت الله خمینی

جمهوری‌اسلامی به مناسبت سالروز بازگشت آیت‌الله خمینی به ایران در سال ۵۷، در مراسمی نمادین، ورود وی به فرودگاه مهرآباد و حضورش در مکان‌هایی چون بهشت زهرا و مدرسه رفاه را با ماکت‌های مقوایی بازسازی کرده است؛ اما این حرکت نمادین از سوی برخی علاقمندان به آیت‌الله خمینی، توهین به وی تلقی شد و البته انواع طنزهای کاربران شبکه‌های اجتماعی را نیز برانگیخت.

 

مراسم دهه پیروزی انقلاب سال ۵۷ [ ۱۲ تا ۲۲ بهمن - که در ادبیات رسمی به دهه فجر معروف است ]- امسال٬ پر حرف و حدیث‌تر از سال‌های قبل بود٬ شاید به این دلیل که برای نخستین بار ماکتی از بنیانگذار جمهوری‌اسلامی در حالات مختلف به نمایش گذاشته شد.

انتشار عکس‌های این ماکت در مراسم استقبال و سپس حضور نمادین در مدرسه رفاه٬ باعث آن شد که کاربران شبکه‌های اجتماعی چون گوگل‌پلاس٬ توییتر٬ فیس‌بوک و بالاترین٬ دست به شوخی‌های متنوعی با این اتفاق بزنند.

شاید به همین علت بود که خبرگزاری مهر٬ برای دقایقی گزارش تصویری خود از این مراسم را حذف کرد و ایسنا نیز٬ یکی از عکس‌های منتشر شده را از خروجی خود برداشت.

در عکس‌هایی که از این مراسم منتشر شده٬ دو افسر نیروی هوایی ارتش٬ ماکت آیت‌الله خمینی را حمل می‌کنند. این ماکت تنها شامل عکس روح‌الله خمینی است. در ماکتی دیگر نیز٬‌ علاوه بر آیت‌الله خمینی و دو خدمه پرواز٬تنها عکسی از فرزندش احمد قرار دارد.

این در حالی است که در مراسم استقبال از آیت‌الله خمینی در ۱۲ بهمن سال ۵۷ افرادی نظیر ابوالحسن بنی صدر٬ آیت الله لاهوتی٬‌صادق قطب‌زاده٬ صادق طباطبایی و تعدادی دیگر در کنار بنیانگذار جمهوری‌اسلامی حضور داشته اند؛

اما در مراسم نمادین برگزار شده٬ تمامی استقبال کنندگان، نیروهای نظامی هستند و چهره های نامدار مراسم سال 57 در این بازسازی حذف شده اند.

 علاوه بر مراسم برگزار شده در فرودگاه مهرآباد٬ حمیدرضا حاجی بابایی، وزیر آموزش و پرورش هم در مراسم “گلبانگ انقلاب” در مدرسه “رفاه” حضور یافت که در این مراسم نیز ماکت آیت الله خمینی به چشم می خورد.

 

حتی وبسایت جماران که اخبار مربوط به بنیانگذار جمهوری‌اسلامی را منتشر می‌کند نیز از انتشار تصاویر این مراسم سرباز زده است و برخی از چهره‌های نزدیک به اصلاح طلبان به انتقاد از برگزاری چنین مراسمی پرداخته و آن را توهین به آیت‌الله خمینی دانسته‌اند.

برخی از آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی٬ این مراسم را از پیش تعیین شده و با هدف قبلی برای تخریب چهره آیت‌الله خمینی دانسته و نوشته‌اند: “پس از شکسته شدن رکوردهای بی سابقه بی حرمتی وبی اخلاقی توسط دولت مستقر و به دنبال پروژه های جنگ روانی ایشان در اجتماع به اطلاع میرسانم که عوامل دولت احمدی نژاد با برنامه ریزی قبلی و برپایی مضحکه ای در فرودگاه، رسما پروژه تخریب کل حیثیت و اعتبار نظام جمهوری اسلامی را کلید زد! در سالهای گذشته سوابق اینگونه اقدامات توسط همین تیم و محفلی که اینک سکان اجرایی کشور را بدست دارد را شاهد بوده ایم. فضای بوجود آمده در انتشار تصاویر فرودگاه، دقیقا اعلام رسمی این پروژه است”.

آنها نسبت به اهداف متعدد این پروژه هشدار داده و “دامن زدن به اختلاف میان بدنه جنبش سبز” را یکی از آن اهداف دانسته اند زیرا به گفته آنها بخشی از جنبش سبز اگرچه “انتقاد به همه، غیر از معصومین” را روا می دانند اما از آیت الله خمینی نیز به عنوان “شخصیتی بزرگ” یاد می کنند.

آن‌ها همچنین از مواردی چون کارناوال عاشورا در سال هفتاد و شش٬ پخش تصاویر آتش زدن عکس بنیانگذار جمهوری اسلامی در صدا و سیما و برخی اتفاقات رخ داده در مراسم عاشورای ۸۸ تهران٬ به عنوان نمونه‌هایی از این پروژه‌ها یاد کرده‌اند.

برخی دیگر نیز٬ نوشتند: “این کار آقایون از پاره کردن و آتش زدن عکس امام خمینی خیلی زشت تر بوده. بار اول که تصاویر رو دیدم اصلا باور نمیکردم واقعی باشه.چه برسه به اینکه کلی مسئول مملکت هم تو این مراسم حاضر بودند”.

اما کاربران شبکه‌های اجتماعی با اشاره به “مقوایی بودن ماکت” روح‌الله خمینی٬ دست به انتشار گسترده متن‌های طنزآمیز درباره این ماجرا زدند. آن‌ها بسیاری از شعارها و سرودهای زمان انقلاب و همچنین برخی سخنان بنیانگذار جمهوری‌اسلامی را با استفاده از کلمه “مقوا” بازسازی کردند.

حجم تولید پیام‌های طنز درباره این مراسم به قدری زیاد بوده است که برخی از ساکنان شهر تهران اعلام کرده‌اند کلمه “مقوا” در اس.‌ام.اس‌ها توسط شرکت مخابرات جمهوری‌اسلامی فیلتر شده و امکان ارسال این کلمه و عبارات ساخته شده با آن وجود ندارد. گرچه هنوز منابع رسمی این خبر را تایید نکرده‌اند.