آرش معتمد
”برای بیش از ۸۴درصد مردم ویژگی اعتقادو التزام به ولایت فقیه، در انتخاب فرد مورد نظر برای نمایندگی مجلس شورای اسلامی دارای اولویت میباشد.” براساس یافته های نظرسنجی خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران ( ایرنا) از مردم تهران و هشت مرکز استان پرجمعیت کشور یعنی استان های خراسان رضوی، فارس، اصفهان، خوزستان، آذربایجان شرقی، مازندران، کرمان و کرمانشاه، با جامعه آماری 5377 نفر، کمتر از 70 درصد مردم در انتخابات 24 اسفند مجلس شورای اسلامی شرکت خواهند کرد.
بر اساس یافتههای این نظرسنجی در باره مراجع تاثیرگذار بر انتخاب مردم که در تاریخ 30 / 11⁄1386 بر روی خروجی ایرنا قرار گرفته است 38و 6دهم درصد ازپاسخگویان اظهار داشتهاند که درانتخاب نامزدهای انتخاباتی بیش از هرچیز بر اساس “شناخت و انتخاب فردی تصمیمگیری” میکنند.
در میان سایر عوامل تاثیرگذار برانتخاب مردم، “رسانه ها” به تنهایی با اختصاص 17و 3دهم درصد بیش از سایر عوامل به عنوان مرجع تاثیر گذار در انتخاب و گزینش نامزدهای انتخاباتی مجلس هشتم برای پاسخگویان اهمیت دارد.
نزدیکان فرد شامل “خانواده وآشنایان، و دوستانو همکاران” به اتفاق هم تاثیری بیشتر از رسانهها بر گزینش افراد دارند، ( 25 و 2دهم درصد)، هرچند سهم هریک از این دو عامل به تنهایی، کمتر از آن است. (خانواده و آشنایان 15و 6دهم درصد و دوستان و همکاران، 9و 1دهم درصد). نکته قابل تامل در نتایج این نظرسنجی میزان تاثیر احزاب و گروههای سیاسیاست که تنها 6درصد بر گزینش افراد برای داوطلبان نمایندگی، تاثیرگذار شناخته شده اند.
گروههای مرجع شامل فرهنگیان، ورزشکاران، هنرمندان و دانشگاهیان نیز حدود سه درصد بر گزینش افراد، تاثیرگذار شناخته شده اند.
نتیجه این نظر سنجی را با محققین دانشگاهی در میان گذاشته ایم؛ یکی از این محققین که خود در این زمینه تحقیقات زیادی کرده، به “روز” می گوید: “آمار ارائه شده به شدت دارای ناهمخوانی بوده و میزان روایی ( صحت ) آن قابل تایید نیست”.
وی برای تایید سخن خودبه میزان 84 درصد ی التزام عملی و نظری به ولایت فقیه در این نظر سنجی اشاره می کند و می گوید: “اگر این میزان از افراد به التزام عملی و نظری نسبت به ولایت فقیه تاکید کرده باشند، که خود نرخ بالایی از نظر رقم نظر سنجی است، چرا افرادی که می خواهند در انتخابات شرکت کنند به همین نسبت قرار ندارند. به عبارت دیگر شرکت در انتخابات براساس این نرخ حتما باید چیزی حدود 80 درصد باشد که در این نظرسنجی به 70 درصد نمی رسد”.
محقق دیگری در همین ارتباط می گوید: “به نظر می رسد متغیر مستقل در این نظر سنجی، التزام نظری و عملی 84 درصدی برای انتخاب نامزدهای احتمالی باشد که از این نظربا متغیرهای وابسته دیگری چون نرخ شرکت درانتخابات، یعنی کمتر از 70 درصد هماهنگی ندارد”.
وی درادامه به گروه های مرجع در این نظر سنجی اشاره دارد: “میزان تاثیر گذاری گروه های مرجع با میزان 84 درصدی التزام عملی و نظری بة ولایت فقیه در این نظر سنجی هماهنگی ندارد. زیرا براساس داده های مذکور، 38 و 6 دهم درصد افراد مورد نظرسنجی واقع شده شناخت فردی، 17 و 3 دهم درصد رسانه ها، 25 و 2 دهم د رصد نزدیکان از جمله خانواده، دوستان، آشنایان وهمکاران، 6 درصد احزاب و سه درصد فرهنگیان، ورزشکاران و دانشگاهیان را گروه مرجع برای انتخاب خود معرفی کرده اند که این خود با متغیر مستقل التزام عملی ونظری به ولایت فقیه اساسا نمی خواند”.
وی می افزاید: ”چگونه است که 84 درصدمردم ویژگی اعتقادو التزام به ولایت فقیه، در انتخاب فرد مورد نظر برای نمایندگی مجلس شورای اسلامی را دارای اولویت می دانند اما در سوال های بعدی این التزام در قالب نهادهای آن مانند سازمان روحانیت، نهاد مرجعیت و یا رهبری که به معرفی کاندیداها اقدام می کنند، به عنوان مراجع تاثیرگذار برانتخاب فردهیچ جایگاهی ندارد ومتغیرهای دیگری چون شناخت فردی، رسانه ها، نزدیکان، آشنایان، دوستان وهمکاران، احزاب، فرهنگیان و دانشگاهیان به ترتیب اهمیت می یابند”.
وی درپایان می گوید: “نظرسنجی با نظر سازی متفاوت است و این دست از آمارها به خوبی نمایانگر بی اهمیتی علم و توجه به واقعیت در دولت ایران است”.