مریم زمانی
در شرایطی که در تکمیل سخنان رهبر جمهوری اسلامی، نماینده وی در سپاه هم بر لزوم حفظ ریاستجمهوری در دست اصولگرایان و جلوگیری از انتخاب یک “رئیسجمهور لیبرال و سکولار دارای روحیه شاه سلطان حسینی” تاکید کرد، مواضع جدید محمدجواد لاریجانی و خبرهایی که از دیدار عسگراولادی با احمدینژاد منتشر شده است، نشان میدهد که یک چرخش بزرگ به سمت جناح دولتی در بخش های مهمی از محافظهکاران روی داده است.
همزمان احمدینژاد هم قرار است آخر این هفته راهی قم شود تا در شرایط جدید به تلاش برای کسب حمایت علمای حوزه بپردازد. بنا به گزارش دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، احمدینژاد روز پنجشنبه این هفته سفری به قم خواهد داشت تا در آن علاوه بر سخنرانی در جمع طلابی که قرار است در ماههای محرم و صفر برای تبلیغ به سراسر کشور اعزام شوند، با علما و مراجع نیز دیدار کند.
اهمیت سفر این بار رئیس دولت نهم به قم بهویژه از آن روست که این سفر در شرایطی صورت میگیرد که حمایت رهبر از محمود احمدینژاد کاملا شفاف شده و حال علما و مراجعی که در دو سال گذشته گاهی شفاف و گاهی پنهانی به انتقاد از دولت وی میپرداختند، باید درباره حمایت یا عدم حمایت از او تصمیم بگیرند؛ عدم حمایتی که از سوی نماینده ولی فقیه در سپاه، همراهی با جریان لیبرال، سکولار و مخالف حکومت دینی توصیف شده است.
بدین ترتیب باید دید در پایان هفته جاری، کدامیک از مراجع و علمای برجستهای که پیش از این انتقادهای تندی را حواله دولت نهم و رئیس آن کرده بودند، اکنون احمدینژاد را به حضور خواهند پذیرفت و عملکرد دولت او را مورد تایید قرار خواهند داد؛ آنسان که برخی محافظهکاران پس از مشاهده موضع قاطع رهبر در حمایت از دولت، چنین کردهاند.
وقتی راست عقبگرد میکند
چند هفته قبل، وقتی طیفهایی از محافظهکاران منتقد دولت تحرکات سیاسی خود را با هدف تضعیف موقعیت بیرقیب احمدینژاد به عنوان نامزد انتخاباتی اصولگرایان به اوج رساندند، بسیاری از ناظران سیاسی باور کردند که استراتژی عبور از احمدینژاد وارد مرحله عملیاتی شده است.
اما وقتی آنها برخلاف انتظار خود شاهد بودند که رهبر نظام و برخی اعضای حلقه نزدیکان او همچون رئیس ستادکل نیروهای مسلح پشت سر رئیس دولت نهم ایستادهاند، این تصور که زمینه برای به صدا درآمدن یک ساز مخالف جدی در راس حاکمیت یکدست فراهم شده نیز نقش بر آب شد.
این وضعیت البته در وهله اول باعث نشد که منتقدان اصولگرای احمدینژاد از مخالفتهای قبلی خود دست بردارند، بلکه آنها را تنها به این واداشت که طرح دولت وحدت ملی را که خود طراح و پیگیر آن بودند، به گردن اصلاحطلبان بیندازند تا دستکم در کوتاهمدت از فشارهای رسانهای جناح حامی دولت رهایی یابند.
این رفتار بینابینی در دو هفته قبل هم به شکل کج دار و مریز ادامه یافت، اما در روزهای اخیر به دلایلی که چندان روشن نیست یا لااقل به صراحت اعلام نشده است، شاهد تغییراتی آشکار در موضعگیریهای برخی سران طیفهای اصولگرای منتقد دولت هستیم که چرخشی 180 درجهای را نسبت به مواضع چند ماه پیش ایشان نشان میدهد.
مصاحبه دیروز محمدجواد لاریجانی با ایسنا که در آن بر ضرورت حمایت اجماعی اصولگرایان از احمدینژاد تاکید شده بود، یک نمونه از این چرخشهاست. جواد لاریجانی که در سالهای گذشته چند بار انتقادات شدیدی را علیه دولت نهم و رئیس آن مطرح کرده بود، دیروز به ایسنا گفت: “بهترین کار برای جناح راست و اصولگرا این است که همه روی آقای احمدینژاد متمرکز شویم. اصولگرایان باید از لحاظ امنیت ملی و بالا رفتن شانس توفیق در جریان انتخابات ریاستجمهوری آتی بر روی احمدینژاد اجماع و از وی حمایت کنند.“
همچنین روز گذشته سخنگوی جبهه پیروان امام و رهبری به خبرگزاریها اعلام کرد که حبیبالله عسگراولادی به منظور همفکری و طرح مسائل انتخاباتی با احمدینژاد دیدار داشته است. این فعال سیاسی جناح راست هدف از دیدار عسگراولادی با رئیسجمهوری را “ایجاد وحدت حداکثری در انتخابات بین جریان اصولگرایی” ذکر کرد و همچنین با تکذیب خبر برخی خبرگزاریها، افزود که در دیدار اعضای این جبهه با جامعه روحانیت نیز هیچ بحثی درباره موضوع وحدت ملی مطرح نشده است.
بدین ترتیب محافظهکاران در پی سخنرانیهای مکرر رهبر در حمایت از احمدینژاد، با چرخشی آشکار به سمت طیف رایحه خوش خدمت، تلاش دارند تا خود را حامی اصلی احمدینژاد و بلکه عامل ایجاد اجماع در جناح اصولگرا حول حمایت از وی معرفی کنند.
نماینده ولی فقیه: دولت باید دست اصولگرایان بماند
در این شرایط، نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران نیز در دو مصاحبه جداگانه و همزمان، سخنان آقای خامنهای را دنبال و تلاش کرد تفسیری ملموستر از سخنان او مبنی بر به قدرت نرسیدن شاهسلطانحسینها و نیز حمایتش از دولت فعلی ارائه دهد.
علی سعیدی در مصاحبهای که روابط عمومی سپاه آن را برای رسانهها ارسال کرد، خواستار آن شد که: “برای تحقق حکومت دینی، رئیسجمهوری مومن و شجاع که بتواند در صحنههای بینالمللی در مقابل استکبار بر جهانی و دشمنان ایستاده و از مظلوم و عدالت دفاع کرده و در برابر دشمن ترس و واهمه نداشته باشد، باید در راس این قوه مجریه قرار بگیرد.“
اینها دقیقا همان توصیفاتی است که پیش از این رهبر نظام به احمدینژاد نسبت داده بود و حال نماینده وی در سپاه تاکید میکند که در دوره بعد نیز او باید رئیسجمهور بماند.
سعیدی در این مصاحبه همچنین دولت اصولگرا را “دارای جهانبینی توحیدی” توصیف و با اشاره به حضور افراد بیاعتقاد به این جهانبینی در دولت اصلاحات، تاکید کرد که تفکرات سکولار، اباحهگر و اهل تسامح و تساهل جایی در دولت آینده ندارند.
نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران همچنین در مصاحبه دیگری با ایسنا، تاکیدکرد که نه تنها قوه مجریه، بلکه همه قوای سهگانه باید اصولگرا بمانند. وی همچنین یک روز پس از متهم شدن هاشمی رفسنجانی به ارتباط با غیرخودیها، خواستار آن شد که در مقطع انتخابات، گروهها و جریانهای سیاسی مرز خود را با دگراندیشان روشن کنند.
سعیدی همچنین در مسئولیت مردم امروز رانسبت به اسلام بیش از مسئولیت خود پیامبر اسلام دانست و افزود: ”مردم باید انتخاب خود را طوری رقم بزنند که هندسه حاکمیت دینی و اضلاع آن را شکل دهند. کسانی که به جامعیت اسلام معتقد باشند، هیچگاه با تفکر لیبرالیستی و سکولاریستی همراه نخواهند شد… اصل باید و نبایدهای شرعی، باید در سرلوحه سردمداران حکومت دینی قرار بگیرد. این اصل با تساهل و تسامح و با اباحهگری سازگاری ندارد.“