نجمه بزرگمهر و موناور خلج
گمان می رود کشمکش داخلی در میان رهبران ایران، بر دومین سالگرد انتخابات بحث انگیز ریاست جمهوری سال 2009 در روز یکشنبه سایه افکنده است. این درحالی است که کشمکش قدرت، شکاف هادر بدنه دولت محمود احمدی نژاد را آشکار و احتمال عمیق تر شدن آنها را تقویت کرده است.
دولت ایران دست به سرکوب وحشیانه اعتراضات متعاقب انتخابات سال 2009 زد؛ انتخاباتی که در آن، محمود احمدی نژاد به سرقت آراء متهم شده بود.
بنا بر اعلام شورای هماهنگی راه سبز امید، کمیته مستقر در خارج از ایران که راهپیمایی ها خیابانی را در غیاب رهبران زندانی جنبش سازماندهی می کند، قرار است بعد ازظهر روز یکشنبه در خیابان ولی عصر تهران یک راهپیمایی سکوت برگزار شود. اما به نظر می رسد طرفداران مخالفان تمایلی به حضور گسترده نداشته باشند.
رئیس جمهور ابتدا در ماه آوریل از دستور آیت الله علی خامنه ای رهبر عالی برای عدم برکناری وزیر اطلاعات سرپیچی کرد و به این ترتیب تابوی عدم مخالفت با خامنه ای را شکست. این ماجرا باعث کشمکشی میان دو رهبر نظام شد و بقای رئیس جمهور را در معرض خطر قرار داد.
اصلاح طلبان انتظار دارند رهبر عالی دیگر حمایت بی قید وشرطی از رئیس جمهور نکند. آرش جوان 32 ساله بیکار و فارغ التحصیل رشته ادبیات گفت: “ما شاهد فروپاشی ستون های ایدئولوژیک رژیم هستیم، و این بهترین چیزی است که می توانست اتفاق بیفتد.”
سیما کارمند 30 ساله دولت گفت: “من برای اولین بار ممکن است در راهپیمایی روز یکشنبه حاضر نشوم زیرا نمی خواهم اختلافات داخلی آنها متوجه ما شود. برای من اهمیتی ندارد که رژیم بعداً ادعا کند مخالفت ها به حالت تعلیق درآمده و یا پایان یافته است.”
این اعتقاد، سکوت حاکم بر اطلاح طلبان را توجیه می کند. اظهارات پیشین آنها سبب وارد آمدن اتهاماتی به آنها شد مبنی براینکه می خواهند رئیس جمهوررا بی اعتبار سازند. آنها این بار قصد دارند به بنیادگراها فرصتی بدهند تا به جان یکدیگر بیفتند.
این کشمکش در آستانه انتخابات مجلس در ماه مارس آینده بوجود آمده است. گمان می رود رژیم سازش هایی کرده و به برخی اطلاح طلبان میانه رو اجازه حضور خواهد داد.
اما آیت الله خامنه ای روشن کرده که کسانی که انتخابات سال 2009 را زیر سؤال برده اند، هیچ آینده سیاسی نخواهند داشت.
اظهارات وی در حالی ایراد شده که محمد خاتمی رئیس جمهور اصلاح طلب سابق اخیراً اعلام کرد سیاستمداران با ذهنیت اطلاح طلبی متعهد به حفظ نظام هستند.
اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور محافظه کار سابق که مخالف احمدی نژاد است، اعلام کرده کنار رفتن وی می تواند به ایجاد اتحاد ملی کمک کند.
منبع: فایننشیال تایمز- 11 ژوئن 2011