روز دوشنبه فرمانده سپاه پاسداران اولین هشدار را به رییس جمهور حسن روحانی داد و تماس تلفنی تاریخی او با باراک اوباما را “اشتباه تاکتیکی” خواند.
این انتقاد می تواند موانعی را برای خواسته های آقای روحانی و رهبر انقلاب علی خامنه ای که از فرماندهان ارتش ایدئولوژیک حکومت خواسته بود با سیاست کاری نداشته باشند، ایجاد کند.
سردار محمد علی جعفری به سایت “تسنیم نیوز” گفت: “رییس جمهور در کل مدت اقامت اش یک موضع قاطع و مناسب داشت، ولی همان طور که با وی دیدار نکرد، باید از مکالمه تلفنی با او نیز خودداری می ورزید و منتظر اقدامات ملموس ازسوی دولت آمریکا می شد.”
او گفت: “یک دولت در اقداماتش می تواند اشتباهات تاکتیکی، مانند مکالمه تلفنی، انجام دهد، ولی این مسأله قابل تصحیح و جبران است.”
این نظامی بدون ارائه جزئیات بیشتر هشدار داد: “زمانی که می بینیم مسؤولان اشتباهاتی مرتکب می شوند، نیروهای انقلابی هشدارهای لازم را می دهند.”
این تماس که روز جمعه بین رییس جمهور آمریکا و ایران در نیویورک انجام شد، اولین تماس بین دو کشور است، چرا که تهران و واشنگتن از سال ۱۹۸۰ هیچ گونه رابطه دیپلماتیک نداشته اند.
جدا از این تماس تلفنی، رؤسای دیپلماسی گروه ۱+۵ با همتای ایرانی خود یک دیدار بی سابقه داشتند که طی آن مقرر شد مذاکرات را در تاریخ ۱۵ و ۱۶ اکتبر در ژنو ادامه دهند.
کشورهای غربی و اسراییل مظنون به آنند که جمهوری اسلامی تحت پوشش یک برنامه صلح آمیز هسته ای قصد دستیابی به سلاح های اتمی را دارد و تهران نیز همواره آن را تکذیب کرده است. ایران از سال ۲۰۰۶ متحمل تحریم های سازمان ملل شده که در سال ۲۰۱۲ نیز با تحریم های نفتی و مالی ایالات متحده و اتحادیه اروپا تشدید گردید.
آقای روحانی در تریبون سازمان ملل خاطرنشان کرد که کشورش “تهدید”ی برای جهان نیست و اعلام کرد که جمهوری اسلامی قصد دارد از انرژی اتمی صرفاً برای “اهداف مسالمت آمیز” استفاده کند. او درعین حال از “حقوق” هسته ای، یعنی غنی سازی اورانیوم در خاک ایران، دفاع کرد.
ازسوی دیگر، سردار امیرعلی حاجی زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران نیز به نوبه خود به سایت سپاه نیوز گفت که “با یک لبخند و یک تماس، نمی توان خصومت ایالات متحده را فراموش کرد”.
او گفت که این خصومت “از نیم قرن پیش ادامه داشته و حتی اگر آنها بخواهند این وضعیت را جبران کنند، فکر نمی کنم به این سرعت این کار را انجام دهند”.
با این حال، حسین دهقان، وزیر دفاع، از تصمیم رییس جمهور حمایت کرد و مکالمه تلفنی اوباما را نشانه “قدرت و بزرگی” ایران دانست.
درحال حاضر، رهبر ایران هیچ اظهارنظری درخصوص گفتگوی رد و بدل شده میان دو رییس جمهور نکرده است.
ازسوی دیگر، رییس جمهور شیمون پرز روز دوشنبه در لاهه گفت که خلوص نیت ایران درخصوص مسأله هسته ای تنها با عمل، و نه حرف، قابل کنترل است.
منبع: لوپوئن، ۳۰ سپتامبر