آرش سیگارچی
در حالیکه دانشجویان در دانشگاه های مختلف کشور تحت انواع فشار ها قرار دارند و در زندان ها مورد شکنجه قرار می گیرند، محمود احمدی نژاد در دیدار با خانواده دانشجویانی که در راه بازگشت از مناطق جنگی بر اثر تصادف جان سپردند، اظهار امیدواری کرد که “همه جوانان کشور در این مسیر و دنبال همین اهداف و آرمانها باشند” تا “در جوار امام رضا(ع) مستقر” شوند.
رئیس دولت نهم در حالی این آرزو را برای دانشجویان کشورمی کند که جو امنیتی در دانشگاه ها هر روز سنگین تر از پیش می شود: صدور حکم محرومیت از تحصیل برای 13 دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی تهران، احضار 12 دانشجوی دانشگاه شهر ری به کمیته انضباطی، سنگین تر شدن جو امنیتی حاکم بر دانشگاه شیراز، اعتراض دانشجویان مشهدی به حضور وزیر علوم و ناآرامی و اعتراضات دانشجویی در دانشگاه مازندران تنها بخشی از این فشار بر دانشگاه های کشور است.
در حاشیه سفر احمدی نژاد به مشهد، خبرگزاری فارس به دیدار وی با خانوادههای دانشجویان استان خراسان رضوی که “پس از زیارت مناطق عملیاتی هشت سال دفاع مقدس به هنگام بازگشت بر اثر تصادف جان باختند”، پرداخته و به نقل از احمدی نژاد آورده است: “به خانوادهها تسلیت میگویم زیرا بالاخره جوانی را تربیت می کنند و زحمت میکشند تا روزی به ثمر برسد و در خدمت جامعه، فرهنگ و کشور باشد. دانشجویان جان باخته با رسیدن به قله، زندگی جاوید را به دست آوردند. امیدواریم همه جوانان کشور در این مسیر و دنبال همین اهداف و آرمانها باشند. باید خدا را شکر کنیم که فرزندان صالح داشتیم و در حالی که در مسیر درست بودند به خدا رسیدند ودر جوار امام رضا(ع) مستقر شدند.“
همزمان با این سخنان خبر ها حاکی از آن است که وضعیت چهار دانشجوی زندانی سازمان دانشجویان آزادی خواه و برابری طلب به شدت وخیم است. این دانشجویان،یعنی بهروز کریمی زاده، پیمان پیران، علی کانتوری و مجید پورمجید “هنگام بازداشت تحت آزار و اذیت های جسمی و روانی قرار گرفته اند. سه تن از دانشجویان همچنان در بازداشت هستند، و نفر چهارم در شنبه گذشته از تخت بیمارستان به محل نامعلومی برده شده است.“
در گزارش سازمان بین المللی “دیده بان حقوق بشر” در این ارتباط ، رسما اعلام شده است که: “چهار دانشجوی بازداشتی توسط مامورین و بازجویان وزارت اطلاعات شکنجه شده اند. مقام های ایران باید هر چه سریعتر گزارش های مربوط به شکنجه چهار دانشجوی بازداشتی توسط مامورین و بازجویان وزارت اطلاعات را مورد تحقیق قرار دهند و مسئولینی را که عامل این آزاررسانی ها بوده اند تنبیه کنند.“
در ادامه این گزارش می خوانیم: “مقام های ایران این چهار دانشجو را متهم به دست داشتن در «عملیات مسلحانه» و «تشکیل گروه هایی معاند» کرده اند. وکلای این دانشجویان هنوز به موکلین و یا پرونده آنها دسترسی نداشته اند. دیده بان حقوق بشر نگران است که مسئولین ممکن است دانشجویان را تنها به دلیل استفاده از حق اجتماع مسالمت آمیز و نیز حق بیان دگراندیشی دستگیر کرده باشند”.
حکم محرومیت دانشجویان علامه
از دانشگاه علامه طباطبایی نیز خبر می رسد که برای ۱۳ نفر از دانشجویان این دانشگاه حکم “محرومیت از تحصیل” صادر شده است.براساس گزارش “خبرنامه امیرکبیر” ، در این احکام “امیر رئیسیان، مهربان کشاورز، فرهنگ سلامی، امیر یعقوب علی، شیما فرزادمنش، نگین فرازمند و مهدی گلرو یک ترم از تحصیل محروم شده اند. همچنین عسل اخوان و صادق شجاعی با دو ترم تعلیق مواجه هستند. به علاوه چهار نفر از دیگر دانشجویان هم جمعا ۶ ترم از تحصیل تعلیق شده اند.“
کمیته انضباطی دانشگاه علامه در شرایطی این احکام را صادر کرده است که صدور ۴۰ ترم تعلیق دانشجویان از تحصیل را در کارنامه سال گذشته خود دارد. همچنین هفت نفر از دانشجویان معلق از تحصیل شامل سلیمان محمدی، رشید اسماعیلی، امیر رئیسیان، علیرضا ارشادی فر، علیرضا موسوی، مهدی گلرو و مجید دری هم اکنون ممنوع الورود هستند و اجازه تردد در دانشگاه علامه را ندارند.
دانشگاه علامه طباطبایی از جمله دانشگاه های ایران است که دانشجویان آن در ماههای اخیر به مدیریت این دانشگاه اعتراض داشته اند.به گزارش خبرنامه امیرکبیر هفته گذشته نیز تعدادی از دانشجویان علامه طباطبایی در واکنش به کیفیت بد غذادر سلف سرویس این دانشکده ، اعتصاب غذا کردند.
حال درشرایطی امضای “حجت الاسلام صدرالدین شریعتی” رئیس دانشگاه علامه طباطبایی در زیر احکام تعلیق این دانشجویان قرار دارد که به نوشته روزنامه اعتماد ، اخیرا “احتمال برکناری وی از ریاست این دانشگاه مطرح شده است.“
به نوشته این روزنامه اخبار “این روزها گمانه رفتن صدرالدین شریعتی از این دانشگاه را تقویت می کند. اگرچه غالب تحلیلگران آشنا به وضعیت دانشگاه ها، بر این عقیده اند که با توجه به پشتوانه حمایتی شریعتی در وزارت علوم، هر گونه تغییر احتمالی منوط به پیشنهاد پست بالاتری به رئیس دانشگاه علامه است. در این میان مطرح شدن غیررسمی نام شریعتی برای جایگزینی پورمحمدی در وزارت کشور، تغییر ریاست دانشگاه علامه را محتمل نشان می دهد. اگرچه خود شریعتی چند ماه پیش در گفت وگو با اعتماد رفتنش به وزارت کشور را قویاً تکذیب کرده بود و این احتمال را منتفی دانسته بود. با این حال با توجه به شرایط، وقوع احتمالی این اتفاق، صددرصد غیرممکن نیست و کسی نمی تواند با قطعیت کناره گیری رئیس دانشگاه علامه را از ریاست دانشگاه علامه و ترفیع او را به مقام وزارت کشور منتفی بداند”.
اعتماد همچنین در ارزیابی عملکرد “صدرالدین شریعتی” نوشته است: “عملکرد وی در مدت دو سال از همه جهات جای بحث و بررسی است. در بخش علمی و تولید مقالات داخلی و خارجی در حوزه علوم انسانی، چنان که باید و شاید، دانشگاه علامه موفق ظاهر نشد. این دانشگاه حتی در جشنواره فارابی که در زمینه تخصصی علوم انسانی برگزار می شود، نتوانست جایگاهی مناسب در شأن بزرگ ترین و مهم ترین مرکز آکادمیک مرتبط با علوم انسانی در کشور به دست بیاورد.“
از سوی دیگر ، 12 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد واحد شهرری به کمیته انضباطی احضار شده اند که اتهام آنها ”عدم رعایت شئونات دانشجویی” است. اسامی این دانشجویان به شرح زیر است: “مسعود ولی خانی، امیر زندی، محمد زحمتکش، رضا مشهدی، مجید دیجوجین، محمد رضا طلایی نژاد، محمد حسن رحیمی نژاد، مهدی آقاجانی، محمود حسینی، مهدی درب امامیه، حسنعلی میر موسوی، فریبرز بابانژاد.“
اعتراض دانشجویان خبر
دانشجویان دانشکده خبر هم در اعتراض به مشکلات موجود برای فعالیتهای دانشجویی، در نامهای سرگشاده به مدیرکل امور فرهنگی وزارت علوم، “خواستار مهیا شدن شرایط فعالیت و ایجاد فضای پرنشاط دانشجویی” در این دانشکده شدند.
به نوشته خبرنامه امیرکبیر، احمدزاده کرمانی، رییس دانشکده خبر، دانشجوی مقطع دکترا در دانشگاه امام صادق است که سال گذشته به این سمت منصوب شد. وی پس از انتصاب به این سمت در اولین اقدام، “دیوار جنسیتی” را در دانشکده ایجاد کرد که به علت اعتراض گسترده دانشجویان، در نهایت مجبور به برچیدن آن شد.
به نوشته این خبرنامه “بهکارگیری اساتید بیتجربه که از دوستان و همکلاسیهای احمدزاده هستند و تاکنون کمتر در دانشکده خبر سابقه داشته است و استفاده از افرادی همچون فاطمه رجبی به عنوان استاد در دانشکده باعث اعتراض و نارضایتی دانشجویان شده است، اما وی بدون توجه به این اعتراضات و با حمایت دولت به کار خود ادامه میدهد.“
از دانشگاه شیراز تا مشهد
دانشجویان دانشگاه شیراز نیز پس از تجمع های اواخر سال گذشته ، سال جدید را درحالی آغاز کرده اند که به تصمیم مدیریت دانشگاه در اکثر مناطق دانشگاه دوربین های مداربسته نصب شده و همه فعالیت های دانشجویان تحت نظر است. همچنین بیش از سی نفر از دانشجویان تا کنون برگه احضاریه به کمیته انضباطی را دریافت کرده اند.
در همین ارتباط در اردبیل نیز به گفته خبرنامه امیرکبیر ، شب گذشته ]پنجشنبه[ اردشیر کریمی خیاوی، مهدی کیانی و آیدین قره باغی، سه دانشجو بازداشت شدند و نیروهای امنیتی پس از تفتیش و بازرسی منازلشان، کتابها و کامپیوتر شخصی آنها را با خود بردند.
اردشیر کریمی خیاوی، قائم مقام انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد اردبیل و مدیر مسئول نشریه دانشجویی خزر، مهدی کیانی دبیر سابق انجمن شعر و ادب “بیلیم” دانشگاه پیام نور اردبیل و آیدین قره باغی دانشجویانی هستند که پنجشنبه شب، توسط ماموران اداره اطلاعات اردبیل بدون ارائه حکم جلب دستگیر شدند و تاکنون هیچ تماسی با وکیل و خانواده نداشته اند.
از مشهد نیز خبر می رسد در پی حضور فعالین دانشجویی دانشگاه مشهد در دانشگاه پیام نور این شهر، وزیر علوم از حضور در مراسم افتتاح و سخنرانی در این دانشگاه منصرف شد.
امیر کبیر در این مورد تایید کرده است که همزمان با حضور هیات دولت در مشهد و مشخص شدن برنامه زاهدی در دانشگاه پیام نور مشهد، فعالین دانشجویی دانشگاه های مشهد از اولین ساعات روز پنجشنبه 22 فروردین برای بیان اعتراضات و انتقادات خویش به عملکرد وزارت علوم که منجر به صدور صد ها حکم محرومیت از تحصیل برای دانشجویان منتقد، انحلال قریب 50 تشکل مستقل دانشجویی، توقیف بیش از 450 نشریه دانشجویی و همچنین بازداشت گسترده دانشجویان شده است، در این دانشگاه حاضر شدند.
بنا بر برنامه از پیش اعلام شده ابتدا قرار بود زاهدی صبح روز پنجشنبه در دانشگاه پیام نور حاضر شود که در پی حضور دانشجویان منتقد این برنامه لغو شد. سپس اعلام شد که وزیر علوم به همراه علی احمدی، رئیس سابق دانشگاه پیام نور و ابوالحسنی سرپرست فعلی این دانشگاه ساعت 4 بعد از ظهر جهت برگزاری مراسم افتتاحیه و سخنرانی در این دانشگاه حاضر خواهد شد. اما در پی حضور گسترده فعالین دانشجویی از ساعت ها قبل در این دانشگاه و در حالی که مسئولان دانشگاه، فرش قرمز برای زاهدی پهن کرده و تشریفات بسیار جهت استقبال از وی تدارک دیده بودند، زاهدی برای بار دوم نیز از حضور در جمع دانشجویان و پاسخگویی به ایشان فرار کرد و در دانشگاه حاضر نشد. زاهدی تاکنون چندین بار به علل مشابه از حضور در جمع دانشجویان خودداری کرده است.