تلاش دولت برای فتح ایلنا

نویسنده

ilna503.jpg

سینا حسینی

در پی افزایش فشار دولت بر خبرگزاری ایلنا که به استعفای مسعود حیدری مدیر عامل آن انجامید، این خبرگزاری تا زمان جایگزینی مدیرعامل جدید، حداقل تا یک هفته بعد، به کار خود ادامه نخواهد داد.

به گزارش عصر ایران،‌ هیات مدیره خبرگزاری ایلنا در نشست سه شنبه شب خود که با حضور علیرضا محجوب دبیرکل خانه کارگر و رئیس هیات امنای این خبرگزاری برگزار شد،‌ تصمیم به تعطیلی “داوطلبانه” یک هفته ای این خبرگزاری گرفت.

این در حالی است که در پی اعلام استعفای مدیرعامل ایلنا، این خبرگزاری از دو روز پیش خبر جدیدی را بر روی خروجی خود نفرستاده بود. آخرین خبر موجود بر روی خروجی ایلنا، نامه مسعود حیدری مدیرعامل مستعفی ایلنا بود که در نامه‌ای دلیل کناره گیری خود را جلوگیری از وارد آمدن آسیب بیشتر به این خبرگزاری دانسته بود.

یک خبر غیر رسمی در سایت آفتاب حکایت دارد که ایلنا از این پس در اختیار حامیان دولت و اصولگرایان قرار خواهد گرفت. منابع مطلع از معرفی قریب‌الوقوع ابوتراب فاضل به سمت مدیرعاملی ایلنا خبر می‌دهد. ابوتراب فاضل از مدیران منطقه آزاد کیش بوده و اکنون از وی به عنوان چهره‌ای نزدیک به دولت نهم یاد می‌شود.

پیش از این خبرگزاری مهر گزارش داده بود قوه قضاییه بر اساس شکایت وزارت علوم، دستور فیلترینگ یکی از خبرگزاری های غیردولتی را به دلیل انتشار اخبار دانشجویان صادر کرده است. خبرگزاری مهر نوشته بود: برپایه این گزارش مسئولان این خبرگزاری در حال رایزنی برای حل مسئله و جلوگیری از توقف فعالیت خودهستند.

مهر در خبری جداگانه همچنین گزارش داده بود قوه قضائیه بر اساس شکایت وزارت علوم، دستور فیلترینگ “یکی از خبرگزاری های غیردولتی” (اشاره به ایلنا) را به دلیل آنچه تشویش اذهان عمومی بر اثر انتشار اخبار غیر واقعی درباره وضعیت دانشجویان ستاره دار عنوان می شود، صادر کرده، اما مسئولان این خبرگزاری در حال رایزنی برای حل مسئله و جلوگیری از توقف فعالیت خود هستند.

چند ماه پیش، در مراسم دفاع از آزادی بیان علیه سانسورکه در محل سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی برگزار شد، از ایلنا، به عنوان خبرگزاری فعال در زمینه انعکاس اخبار حقوق بشر تقدیر شده بود. در این مراسم به مسعود حیدری مدیرعامل خبرگزاری کار ایران ایلنا، به دلیل فعالیت های این خبرگزاری در زمینه مسائل مربوط به حقوق بشر، حقوق کارگران و حقوق دانشجویان لوح تقدیری از سوی علی اکبر موسوی خویینی دبیر کل سازمان ادوار تحکیم اهداشد.

شاید به دلیل چنین سابقه ای در انعاس اخبار حقوق بشری بود که یکی از مقامات دولتی سال گذشته ایلنا را “خبرگزاری دشمن” توصیف کرد که “بیش از 60 درصد منابع گزارش سازمانهای حقوق بشری از موارد نقض حقوق بشر در ایران” به اخبار آن مستند شده است. به دنبال هشدارهایی از این قبل، مجموعه خبرگزاری ایلنا به مدیریت مسعود حیدری به اندازه ای تحت فشار قرار گرفت که اخیرا به هیات مدیره این خبرگزاری اطلاع داده شد که میان ادامه کار خبرگزاری و مدیرعاملی حیدری، هیات مدیره می باید یکی را انتخاب کند.

یکی از منابع خبری نزدیک به دولت پیشتر خبر از شکایت وزارت علوم به مراجع قضایی از ایلنا به دلیل پوشش گسترده اخبار مربوط به دانشجویان ستاره دار داده که براساس آن این خبرگزاری تهدید به فیلترینگ شده بود. نهاد ریاست جمهوری ، وزارتخانه های کار و امور اجتماعی ، ارشاد وعلوم ، تحقیقات و فناوری از جمله مهمترین منتقدین این خبرگزاری به شمار می رفتند که در این مدت فشار گسترده ای را علیه این خبرگزاری اعمال می کردند.

در همین راستا، ریاست جمهوری اخیرا خبرنگاران و عکاسان ایلنا را از پوشش برنامه های خود محروم کرده بود و اداره کل روابط عمومی وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری نیز مانع از حضور خبرنگار ایلنا در برنامه خبری زاهدی وزیر علوم شده بود.