البرز محمودی
در روزی که مجلس شورای اسلامی رسما هر گونه شغل دوم را برای اعضای حقوقدان شورای نگهبان ممنوع کرد، غلامحسین الهام، عضو حقوقدان این شورا در سخنانی جداگانه پیرامون “سعید مرتضوی” دادستان تهران و “فاطمه رجبی” همسر خود، اولی را “قطب نمای اجتماعی” نامید و دومی را “ راستگو و مدافع گفتمان احمدی نژاد” دانست.
روز یکشنبه نمایندگان مجلس قانونی را به تصویب رساندند که براساس آن هیچ یک از اعضای حقوقدان شورای نگهبان، نمی توانند شغلی غیر از عضویت در این شورا داشته باشند. نص صریح مصوبه به این شرح است: “عضویت همه اشخاص شاغل در هر یک از قوای سه گانه و موسسات و سازمان های تابعه آنها و شرکت ها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت را که از بودجه کل کشور استفاده می کنند، به عنوان حقوقدان شورای نگهبان ممنوع است.“
این ممنوعیت شامل اعضای کنونی شورای نگهبان هم که پیش از این قانون انتخاب شده اند می شود و چنانچه در مدت یک ماه پس از تصویب این قانون استعفا نکنند از عضویت در شورای نگهبان مستعفی شناخته می شوند.
فوریت این مصوبه که در طرحی با عنوان “طرح الحاق یک تبصره به قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل” در سال 1373 مطرح شد، تا سالها به دست فراموشی سپرده شده بود. تا اینکه سال گذشته پس از مرگ وزیر دادگستری دولت احمدی نژاد بر اثر تصادف، غلامحسین الهام علاوه بر عضویت در شورای نگهبان و سخنگویی دولت، به عنوان وزیر دادگستری هم منصوب شد. امری که باعث شد تا نمایندگان با تصویب فوریت طرح فوق در جلسه 28 مرداد 1386، این مصوبه را در مسیر عملیاتی شدن قرار دهند.
پیش از این، کمیسیون اجتماعی به عنوان “کمیسیون تخصصی رسیدگی کننده به این طرح” با کلیات آن مخالفت و آن را رد کرده بود اما نمایندگان دیروز کلیات و جزئیات آن را تصویب کردند تا چنانچه شورای نگهبان این مصوبه را رد نکند، غلامحسین الهام و سایر حقوقدانان شورای نگهبان، تنها یک شغل داشته باشند و از بین عضویت در این شورا و سایر مشاغل، یکی را انتخاب کنند. در چنین شرایطی است که غلامحسین الهام باید ظرف ماه آینده تصمیم خود را برای ماندن در شورا یا استعفا از سایر مشاغل بگیرد.
مرتضوی، قطب نما
همزمان به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران غلامحسین الهام، سخنگوی دولت دیروز در جلسه شورای معاونین دادسرای عمومی و انقلاب تهران شرکت کرد. البته این خبرگزاری به خاطر تعدد مشاغل ایشان در حالی از عنوان سخنگوی دولت برای الهام استفاده کرده که وی در مقام وزیر دادگستری در این جلسه حاضر شده بود.
الهام در این جلسه سعید مرتضوی را دادستانی “شجاع، خلاق و مدیری لایق” معرفی کرد و گفت: “دادیاران و بازپرسان دادسرای تهران میتوانند در سطح مدیران عالی پیگیر عدالت باشند و عمق شناخت آنها میتواند برای کشف واقعیتها سرمایه ملی بسازد.“
وی همچنین گفت: “دادستان و دادسرای تهران باید قطبنمای حرکتهای اجتماعی باشند. تأمین امنیت جامعه بسیار مهم است و این وظیفه به عهده دادسرا است و دادسرای تهران در این زمینه مسئولیت مضاعفی دارد.“
الهام با بیان اینکه “مجموعه دادسرای تهران عملکرد مطلوبی داشته است”، همچنین اظهار داشت: “دادسرا باید مدیریت اجتماعی را در تامین امنیت مالی و اخلاقی به عهده بگیرد و در واقع دادستان و دادسرای تهران باید قطب نمای حرکتهای اجتماعی باشند. امسال که نوآوری و شکوفایی تابلوی حرکت ماست، باید گامهای مبتکرانهای برداشته شود.”
الهام در بخش دیگر سخنان خود عنوان کرد: “دادسرا نماینده حاکمیت بوده و شان آن به عنوان نماینده ویژه حکومتی جایگاه ویژهای برای آن ایجاد کرده است.“
اظهارات غلامحسین الهام در حالی در مورد سعید مرتضوی بیان می شود که عملکرد این قاضی اسبق و دادستان فعلی استان تهران در سالهای اخیر همواره با اعتراض روزنامه نگاران، نهادهای صنفی و همچنین گروه های حقوق بشری همراه بوده است.
افکار عمومی اولین بار نام سعید مرتضوی را در پی احضار دست اندرکاران روزنامه جامعه و سپس توقیف این روزنامه شنید. وی پس از آن نقش برجسته ای در توقیف سایر نشریات کشور در برهه زمانی 1377 تا کنون داشته است.
مرتضوی در سال 82 در مقام بازپرس، یکی از دو نفری بود که از زهرا کاظمی خبرنگار ایرانی-کانادایی بازجویی کرد و بر اساس نظر کمیسیون تحقیق و تفحص مجلس ششم، مرتضوی از مطلعین و به تعبیر دیگر از کسانی است که مسبب مرگ این خبرنگار شده است.
با این حال، علیرغم اعتراض فعالان سیاسی و حقوق بشری، حاکمیت در این سالها نه تنها با مرتضوی برخورد نکرده بلکه وی را ارتقاء درجه نیز بخشیده است. مرتضوی در سال گذشته نیز یکی از گردانندگان طرح موسوم به “امنیت اجتماعی” بود که طی آن تعداد زیادی از کسانی که “گفته می شد اراذل و اوباش هستند” بازداشت و برخی از آنها نیز بدون انجام روال کامل اداری، اعدام شدند. همکار دیگر مرتضوی در این طرح سردار “رضا زارعی” فرمانده نیروی انتظامی استان تهران بود که بنابر اخبار خبرگزاری ها، یک ماه پیش در پی رابطه با شش زن لخت، از این سمت برکنار شد. براساس اخبار نقل شده، در زمان دستگیری زارعی، چون مرتضوی از دوستان نزدیک وی است، سعید مرتضوی در جریان این پرونده گذاشته نشد.
اینک غلامحسین الهام از مرتضوی به عنوان “قطب نمای حرکت های اجتماعی” سخن می گوید.
راستگو و مدافع گفتمان احمدی نژاد
غلامحسین الهام همچنین در یک سخنرانی دیگر بالاخره در سخنانی مستقیم به حمایت از مطالب نوشته شده توسط همسرش فاطمه رجبی پرداخت و او را “مدافع گفتمان احمدی نژاد” خواند. الهام این گفتگو را با روزنامه خراسان انجام داده است.
غلامحسین الهام در مورد همسرش و همسویی او با احمدی نژاد گفته است: “خانم رجبی امروز مدافع گفتمان احمدینژاد است. چون این گفتمان را گفتمان مهدویت و احیای گفتمان امام میداند. با کسی هم عقد اخوت ندارد. نه دنبال قدرت سیاسی است و نه نقد و تایید او با حضور بنده در دولت ارتباطی دارد. در نوشتههایش، هیچگاه اسناد دروغ وجود ندارد. از هیچچیز هم به اندازه دروغ و دورویی و نفاق متنفر نیست.“
براساس همین مصاحبه سایت شهاب نیوز نیز نوشته است: “دکتر غلامحسین الهام سخنگوی دولت نهم که مقالات همسرش در دفاع از احمدینژاد و تخریب سایر چهرههای سیاسی با انتقادات بیسابقهای مواجه شده است، برای نخستین بار به صراحت از مقالات فاطمه رجبی دفاع کرد. الهام همچنین فیلترینگ وبسایت خانم رجبی را به صراحت مورد انتقاد قرار داد و آن را اقدامی «غیر قانونی» دانست”.
به گزارش شهابنیوز، “دفاع قاطعانه و مفصل الهام از مقالات فاطمه رجبی در حالی است که وی تاکنون پرسشهای علنی خبرنگاران یا نمایندگان مجلس را با شوخی از سر گذرانده و کوشیده بود حداقل در ظاهر، موضعی بیطرفانه را اتخاذ نماید.“
الهام در این گفتگو با تاکید بر اینکه “فارغ از جایگاه سخنگویی دولت سخن می گوید”، خاطر نشان کرده است: “فکر میکنم برای یکبار هم شده اظهارنظر ماهوی نمایم. خانم رجبی با مبانی دینی و انقلابی مینویسد. و این مبنا همیشه در نوشتهها و گفتههای ایشان در طول حداقل این سهدهه بارز بوده است. حتی اگر به برخی نوشتههای ایشان از زمان انجمن بانوان مسجد ولیعصر خیابان آذربایجان تهران در زمان مرحوم آقا میرخانی در قبل از انقلاب اسلامی رجوع کنید این را درک میکنید. ایشان به امام عمیقاً معتقد هستند و هم در عمل ملتزم و علاقهای عاشقانه داشته و دارد. در 18 سال بعد از ارتحال امام همیشه در منزل ایشان شبهای 15 خرداد، مراسم روضه و هیأت و عزاداری و تلاش برای احیای راه و کلام امام وجود داشته که سالهای متعددی مرحوم آقای دوانی منبر رفتهاند.“
مرحوم دوانی پدر همسر الهام و در حقیقت پدر فاطمه رجبی است. پیش از این ماهنامه “شهروند امروز” با برادر فاطمه رجبی در مورد مقاله های تند و تیز خواهش صحبت کرده بود. وی در آن مصاحبه با بیان اینکه “موافق” مواضع خواهرش نیست، فاش کرده بود که پدرش نیز بارها مخالفت خود را با مواضع دخترش بیان کرده و حتی این اواخر وی را دیگر به حضور نمی پذیرفت. همچنین بر عکس الهام که آغاز دید انتقادی همسرش را از قبل انقلاب می داند، محمد حسن رجبی در مصاحبه با شهروند امروز فاش ساخت که “جریان از آنجا آغاز شد که در سال 76، ایشان را از دبیرستانی که تدریس میکرد، اخراج کردند. علت اخراج هم این بود که ایشان درس تاریخ سیاسی ایران را که به صورت حقالتدریسی، تدریس میکرد به تفسیر سیاسی و شخصی تبدیل کرده بود که شاگردان ایشان که عمدتا خانواده شهدا بودند، به این مساله اعتراض کردند و باعث اخراج ایشان شد.
پس از این مساله، تلقی خواهر بنده این بود که دولت اصلاحات تحمل انتقادات ایشان را ندارد! لذا انتقادات ایشان بیشتر به سمت و سوی اصلاحطلبان و شخص آقای خاتمی پیش رفت”
پس از آن مصاحبه واکنش فاطمه رجبی قابل توجه بود. وی در گفتگو با شهروند امروز در واکنش به افشاگری برادر، گفت: “از خدا می خواهم اعضای خانواده ام را مجازات کند”.
علاوه بر این دیروز الهام به نقش همسرش در سالهای اخیر و روحیات او نیز اشاره کرد و در این مورد گفت: “وی در همه صحنههای حساس دفاع انقلاب اسلامی با جدیت و مسؤولیت حضور و مشارکت داشته است در روزهای سخت و تلخ جنگ، حضور و پیامهای حماسی و مبنادار او از رادیو خوزستان با گوش بچههای جنگ در شلمچه و… آشنا است. بسیاری از علما و صاحبنظران دینی مبانی اعتقادی او را تایید و بر آن صحه گذاشتهاند. اعتقاد و علاقه ویژه ایشان به شخص مقام معظم رهبری هم موضوعی است که از اول انقلاب و در زمانی که ایشان امام جمعه تهران و نماینده امام بودند، بارز بود. در انجمن اسلامی دانشگاه تهران برخی برادران تحکیمی آن روز ـ که منتقد بودند، میگفتند در برابر خانم رجبی اگر بگوئیم «خ» فکر میکند مقصود آقای خامنهای است و فوراً موضع میگیرد.“
الهام در این گفتگو به دلایل مخالفت همسرش با هاشمی رفسنجانی نیز اشاره می کند: “البته از همان مواقع هم منتقد جناب آقایهاشمی رفسنجانی بود. ایشان از شعار «هاشمی» و دو سید حسینی، فقط «دوسید حسینی» [آیت الله بهشتی و آیتالله خامنهای] را قبول داشت. یادم است، بعد از سفر خانوادگی آقایهاشمی (در زمان ریاست مجلس) به کره شمالی و عکس خانوادگی با کیم ایل سونگ و درج در نشریهها، منتقد سخت آمیختگی رفتار دیپلماتیک با رفتار خانوادگی بود و آن را در نظام اسلامی بدعت میدانست. در دوره ریاستجمهوری آقای هاشمی و بعد هم آقای خاتمی، هم منتقد سیاستهای سازندگی بود و هم اصلاحات، با بیان به مبانی خط امام. کتاب لیبرالیسم، اصلاحطلبی و روحانیتستیزی محصول این دوره است.“
به اعتقاد الهام سایت همسرش نیز که اکنون فیلتر شده، “به صورت غیر قانونی تعطیل” شده است.او با انتقاد از فیلترینگ سایت فاطمه رجبی گفته است: “حدود اختیار کارگروه تعیین مصادیق مطابق مصوبه شورای انقلاب فرهنگی سایتهای ضد انقلاب و مستهجن بوده که متأسفانه بر خلاف این اختیارات ظاهراً در آستانه انتخابات مجلس هر چه سایتها و وبلاگهای منتقد آقایهاشمی بوده را فیلتر کرده که سانسور غیر قانونی و ناموجهی بوده است.“