هومن نریمانی
انجمن اسلامی دانشگاه باهنر کرمان به مناسبت روز دانشجو اقدام به برگزاری تریبون آزادی کرد. اما بعد از برگزاری این تریبون آزاد که از قضا با تائید هیات نظارت بر تشکل های دانشجویی برگزار شده بود، انجمن اسلامی دانشجویان دچار محدودیت هایی شد که در نهایت به 5 ماه تعلیق فعالیت های آن را به دنبال داشت. در همین ارتباط، با محسن خسروی، دبیر تشکیلات انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه کرمان، به گفتگو نشسته ایم.
لطفا در مورد تریبون آزاد 12 آذر که توسط انجمن اسلامی برگزار شده بود توضیح دهید .
ما معمولا به مناسبت روز دانشجو همه ساله برنامه ای را برای گرامیداشت این روز برگزار می کنیم. امسال نیز همانند چند سال گذشته اقدام به برگزاری تریبون آزاد دانشجویی کردیم تا در آستانه¬ی 16 آذر فرصتی را برای دانشجویان جهت ابراز نظرات خود در باب مسائل مختلف سیاسی فراهم کرده باشیم.
استقبال دانشجویان چگونه بود؟
استقبال دانشجویان از این برنامه خیره کننده بود. به نحوی که در طول 3 ساعت و نیم برگزاری این جلسه علاوه بر پر بودن تمام صندلی های تالار اصلی دانشگاه تعداد زیادی از دانشجویان نیز ایستاده برنامه را دنبال کردند. عکس هایی که از این برنامه در سایت های خبری منتشر شد حاکی از آن است که این برنامه در سالیان اخیر در دانشگاه کرمان بی سابقه بوده است.
مباحث مطرح شده حول و حوش چه موضوعاتی بود؟
رئوس اصلی این برنامه شامل انرژی هسته¬ای، جنبش دانشجویی و انتخابات بود، اما آزاد بودن تریبون باعث شد تا بحث¬ها فراتر از موضوعات فوق دنبال و به مباحثی چون ولایت فقیه نیز کشیده شود.
به غیر از اعضای انجمن اسلامی گروه های دیگر نیز در این تریبون صحبت کردند؟
بله در این جلسه تمامی افرادی که تقاضای سخنرانی داشتند به ترتیب زمان نام نویسی و بدون در نظر گرفتن وابستگی تشکیلاتی پشت تریبون قرار گرفته و به ایراد نظرات خود پرداختند که در این بین علاوه بر اعضای انجمن، اشخاص مستقل و حتی مخالف انجمن نظیر بسیج دانشجویی و جامعه اسلامی نیز در بین سخنرانان قرار داشتند.
آیا شما برای برگزاری آن از هیات نظارت بر تشکل های دانشجویی مجوز گرفته بودید؟
بله، این برنامه قانونی و با مجوز هیات نظارت دانشگاه برگزار گشته بود. اصولا ما قائل به حرکت در چارچوب قانون بودیم ولی ظاهرا قانون شکنانی که خود مجری قانون نیز هستند توان دفاع از مجوزهای ارائه شده از سوی خود را ندارند.
یعنی بعد از برگزاری تریبون آزاد، هیات نظارت به مخالفت با برگزاری تریبون آزاد پرداخت؟
بله.
موارد اعتراضی هیات نظارت به تریبون آزاد شامل چه مواردی می شد؟
در ابتدای تریبون مجری جلسه که نماینده انجمن نیز محسوب می¬شد به صراحت اعلام کرد اشخاص در زمان سخنرانی تنها مواضع شخصی خود را بیان می کنند و مواضع انجمن تنها از طریق بیانیه های رسمی اعلام می¬شود. اما پس از جلسه نیروهای بسیج به انحاء مختلف اقدام به جوسازی و سم پاشی علیه انجمن اسلامی کردند. موردی که بر روی آن بسیار مانور داده شد صحبت یکی از اعضای انجمن بود که بیان نمود “اگر حسین ابن علی روحی فداه الآن زنده بود من به عنوان یک شیعه از او انتقاد می کردم”. این آقایان این جمله را حمل بر توهین به امام حسین تلقی کرده و از احساسات مذهبی مردم و برخی دانشجویان سوء استفاده کرده و با این عمل سعی در بد نام کردن انجمن اسلامی داشتند، اما ما طی استفتایی که از مراجع تقلید داشتیم توانستیم خدعه این جماعت را خنثی کنیم. آیت الله منتظری و آیت الله مکارم شیرازی طی جوابیه ای جمله فوق را فاقد توهین قلمداد کردند. اما ظاهرا این موارد تنها بهانه ای برای به نتیجه رساندن پروژه حذف انجمن اسلامی بود و مذهب و دین تنها ملعبه دست این دوستان. چرا که مسلما حتی اگر این حرف هم جرم باشد یک بحث کاملا شخصی است و مسلما تشکیلات نباید به واسطه آن محکوم گردد.
پس به همین دلیل فعالیت ها انجمن اسلامی تعلیق شده است؟
آن چیزی که از طرف هیات نظارت به تشکیلات اعلام شده شامل 3 بند است. تخطی از مجوز هیات نظارت، توهین به مقدسات و مسئولین نظام جمهوری اسلامی و ایجاد آشوب و بلوا در محیط دانشگاه. همانطور که مشخص است اتهام ها بسیار کلی ایفاد شده تا امکان دفاع مناسب از تشکیلات سلب شود.
برای رسیدگی به تخلفات انجمن، هیات منصفه تشکیل شده است؟
خیر.
مگر بنا بر آیین نامه نظارت بر تشکلهای اسلامی، هیات نظارت می تواند در مورد یک تشکل راسا اقدام تنبیهی در نظر بگیرد؟
با توجه به آیین نامه نظارت بر تشکل های اسلامی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی هیات نظارت موظف است برای رسیدگی به شکایت علیه یک تشکل هیات منصفه را تشکیل داده و بر اساس رای آن، حکم را صادر نماید؛ اما هیات نظارت در نامه ای که در تاریخ 27 آذر ماه به انجمن ابلاغ نمود خود راسا اقدام به این کار کرد که این عمل کاملا غیر قانونی می باشد. پس از قریب 1 ماه هیات منصفه در تاریخ 24 دی ماه تشکیل شد که تشکیل آن نیز با اقداماتی خلاف قانون صورت گرفت. بدین صورت که در جلسه شورای فرهنگی که دو نماینده دانشجویی بایست انتخاب می شدند از نماینده انجمن که یکی از اعضای شورا است دعوت به عمل نیامد تا بدون مزاحم افراد مورد نظر خود را برای اعلام رای از پیش تعیین شده انتخاب نمایند. پس از تشکیل نیز رای هیات را از انجمن مخفی نگه داشتند. شنیده ها حاکی از رای مثبت هیات منصفه نسبت به انجمن دارد و همین امر دلیل مخفی نگه داشتن رای است. اما باز طبق آیین نامه مذکور هیات نظارت 10 روز فرصت دارد تا حکم را به تشکیلات ابلاغ نماید. طبق این حکم که 6 بهمن ماه به انجمن اعلام شده است، انجمن اسلامی با استناد به بند 5 از ماده 18 آیین نامه نظارت بر تشکلهای اسلامی به 5 ماه توقف فعالیت ها محکوم شد. بندی که با استناد به آن این حکم صادر گشته است مربوط به ایراد توهین، افترا و… به مسوولین نظام و معاندت با اصول قانون اساسی می باشد. این در حالیست که مباحث مطرح شده در تریبون آزاد فوق کاملا حقیقی و شخصی بوده و جنبه حقوقی نداشته است اما با استناد به سخنان برخی دانشحویان انجمن اسلامی محکوم به این حکم گشته است و جالب تر آنکه دانشجویانی که در پی برگزاری برنامه به کمیته انضباطی احضار گشته بودند به اتهام ایجاد آشوب و بلوا به 1 ترم تعلیق از تحصیل محکوم گشته بودند و این تناقض در ایراد اتهام خود دلیل دیگری بر واهی بودن و غیر عقلانی بودن حکم صادر شده دارد.
فکر می کنید در صدور این حکم هیات نظارت مستقل عمل کرده یا به مانند موارد دیگر در سایر دانشگاه ها فشارهای خارج از هیات نظارت منجر به صدور این حکم شده است؟
مسلما این حکم نیز به مانند روندی که در دانشگاه های دیگر انجام شده می باشد. چون بعد از برگزاری تریبون آزاد توسط انجمن اسلامی در دانشگاه کرمان موج سم پاشی ها و فشارها از طرف نهادهای بیرونی بالا گرفته بود که در نتیجه آن هیات نظارت دانشگاه بدون طی مراحل قانونی و تشکیل هیات منصفه فعالیتهای انجمن اسلامی را متوقف کرده بود. از سوی دیگر شاکی انجمن اسلامی نیز بسیج دانشجوئی می باشد.
جدیدا هم دانشجویان جدیدی به کمیته انظباطی احضار شده اند. اتهامات آنها چیست؟
مجموعا از انجمن اسلامی 7 نفر به کمیته انضباطی احضار شدند و برای 4 نفر از آنها که اتهاماتشان مربوط به تریبون آزاد بود هرکدام 1 ترم تعلیق از تحصیل صادر گشت. 3 نفر دیگر نیز به اتهام پخش نشریه غیر مجاز احضار گشته بودند که این نیز خلاف بود زیرا نشریه فوق مستقل از انجمن اسلامی بوده و دارای مجوز رسمی از کمیته ناظر بر نشریات می باشد.
در حال حاضر چه اقداماتی قصد دارید در اعتراض به این حکم انجام دهید؟
در حال حاضر در حال بررسی جنبه های مختلف این احکام هستیم و در آینده نزدیک به نحو مقتضی اعتراض خواهیم کرد.