در جریان معرفی اعضای جدید هیات منصفه دادگاه مطبوعات، ناصر سراج معاون دادستان کل کشور توقیف و لغو امتیاز 42 روزنامه، ماهنامه و هفته نامه از سوی هیات نظارت بر مطبوعات و دادگاه طی دو سال اخیر را تائید کرد؛ وی اما در خصوص بازداشت و محاکمه روزنامه نگاران و مدیران روزنامه ها سخنی نگفت.
دو روز پیش انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران بخشی از اخبار بازداشت، محاکمه و احضار روزنامه نگاران و مدیران رسانه های منتقد طی 6 ماه نخست سال 86 را انتشار داده بود. این انجمن با ِیادآوری اینکه این اخبار شامل همه موارد نقض آزادی بیان و بازداشت روزنامه نگاران نیست اعلام کرد همین گزارش ناقص نیز حاکی از آن است که در 6 ماه گذشته اهالی مطبوعات با “صدوردستکم 9 مورد حکم حبس، یا بازداشت موقت برای دست اندرکاران امور مطبوعاتی”، “حضوردستکم 38 فعال مطبوعاتی در دادگاههای مربوطه”، “صدور حکم توقیف موقت یا لغو امتیاز حداقل چهار نشریه”، “صدور حکم پرداخت جزای نقدی و یا تعیین وثیقههای سنگین برای دستکم هشت روزنامهنگار و فعال مطبوعاتی”، و در عین حال”صدور حکم تبرئه چهار متهم دادگاه مطبوعات” مواجه بوده اند.
محمد صدیق کبودند مدیر مسئول هفته نامه توقف شده “پیام مردم” در تهران، آکو کردنسب روزنامه نگار، اجلال قوامی عضو تحریریه هفته نامه دیدگاه در سنندج، فرشاد قربانپور روزنامه نگار آنلاین و از نویسندگان روزنامه هم میهن در تهران، سهیل آصفی روزنامه نگار آنلاین و از نویسندگان روزنامه شرق و در تهران، سیدعلی هاشمی مدیرمسؤول هفتهنامه “بیداری” در کرمان، سعید متین پور روزنامه نگار هفتهنامه “یارپاق” در زنجان، احمد بادیران مدیر اجرائی روزنامه فجر تبریز، فاطمه حاجیلو از اعضای تحریریه نشریه “توان یاب” ویژه معلولین به اتهام رفتن به منزل منصور اسانلو، از جمله روزنامه نگارانی هستند که در شش ماه گذشته بازداشت شده و برخی از آن ها هم چنان زندانی هستند.عمادالدین باقی روزنامه نگار و رئیس انجمن حمایت از زندانیان نیز در 22 مهر ماه به دنبال احضار به معاونت امنیت دادستانی تهران بازداشت شد.
علی فرحبخش روزنامه نگار اقتصادی که از 4 آذر 85 در بازداشت به سر می برد تمام 6 ماه نخست سال 86 را نیز در زندان به سر برد و 17 مهر ماه 86 پس از نزدیک به 11 ماه به صورت مشروط از زندان آزاد شد.
آرش سیگارچی دیگر روزنامه نگار محکوم به زندان، اگر چه در سال 86 برای معالجه بیماری خطرناکش در بیرون از زندان به سر برد ولی حکم زندان او هم چنان برقرار است.
محاکمه روزنامه نگاران و مدیران مطبوعات
حسین سعیدی پورمدیرمسؤول نشریه “سپاس”، مصطفی ناصحی مدیرمسئول هفته نامه “طبرستان”، فروزان آصف نخعی مدیرمسؤول نشریه گلستان، اسدالله بادامچیان مدیرمسؤول نشریه شما ارگان حزب متولفه اسلامی، رجب رحمانی مدیرمسؤول نشریه تاک، مجید قاسمی فیضآبادی مدیرمسؤول روزنامه “نسیم صبا”، مهدی فلاح مدیرمسؤول ماهنامه “ایران شهر”، و کتایون بناساز مدیرمسؤول ماهنامه “تجربه”، علیرضا خوش اندام مدیر مسئول ماهنامه “روانشانسی جامعه”، فاطمه فرهمندی مدیرمسؤول “گوناگون”، سیدکاظم حسینی مدیرمسؤول هفتهنامه بازار کار، ابوالفضل وصالی سردبیرروزنامه “ندای آذرآبادگان”، پیشگاهی مدیر مسئول “پیام سپیدار”، سیدحسین طباطبایی مدیر مسئول دو هفته نامه “مدینه گفتگو”، محمدرضا سعدی مدیرمسؤول روزنامه “جهان صنعت”، علی نظری مدیرمسؤول هفتهنامه “ارزش”، برهان زره تن لهنی مدیرمسؤول، غلامحسین واحدیپور مدیرمسؤول گروزنامه خبر ورزشی”، محمدرضا باهنر مدیرمسؤول هفته نامه “جام”، محمدحسین دریاباری مدیرمسؤول “گویه”، محمد صفیزاده مدیر مسئول روزنامه “ابرار اقتصادی”، علی صالحآبادی مدیرمسؤول روزنامه “همبستگی”، محمد رضا خاتمی مدیر مسئول روزنامه توقیف شده مشارکت، الیاس حضرتی مدیرمسؤول روزنامه “اعتماد”، و مسعود حیدری مدیر عامل سابق خبرگزاری کار ایران(ایلنا) از جمله مدیران مطبوعاتی هستند که طی 6 ماه گذشته محاکمه شده اند.
اجلال قوامی و سعید ساعدی روزنامه نگاران هفته نامه دیدگاه، یوسف عزیزی بنی طرف نویسنده و روزنامه نگار، بهرام ولد بیگی سردبیر روزنامه “ئاشتی”، رضا نوروزی و عباس حاتمی نویسنده هفته نامه «گویه»، آکوکردنسب روزنامه نگار هفته نامه کرفتو، امید معماریان، روزبه میرابراهیمی، جواد غلام تمیمی، شهرام رفیع زاده از بازداشت شدگان پرونده روزنامه نگاران وبلاگ نویس نیز در شمار روزنامه نگارانی هستند که طی نیمه نخست سال 86 جلسات محاکمه آنان برگزار شده است.
در این میان عدنان حسن پور روزنامه نگار هفته نامه “ئاسو”، و عبدالواحد(هیوا) بوتیمار که در بازداشت به سر می برند محاکمه و به اعدام محکوم شده اند.
با وجود اعتراض نهادهای بین المللی مدافع آزادی بیان به صدور چنین حکمی صالح نیکبخت وکیل مدافع این دو گفته است که اتهام این دو به فعالیت مطبوعاتی آنان ربطی ندارد.
توقیف و لغو امتیاز
دادگاه روزنامه مشارکت به مدیر مسئولی محمد رضا خاتمی که چند سال پیش از این از سوی دادستانی تهران توقیف شده بود، در تیرماه برگزار شد.شعبه 1083 دادگاه عمومی تهران محمد رضا خاتمی را به پرداخت جریمه بدل از حبس محکوم و امتیاز روزنامه “مشارکت” را هم لغو کرد.
روزنامه “هممیهن” که پس از 6 سال توقیف موقت در سال 85 رفع توقیف شده بود، در 12 تیر ماه 86 پس از چند شماره انتشار مجدد از سوی دادستان تهران به بهانه گنقص در مراحل محاکمه غلامحسین کرباسچی مدیرمسؤول روزنامه هممیهن” باردیگر توقیف شد.
روزنامه شرق نیز که پس از توقیف موقت در شهریور 85 و برگزاری دادگاه محمد رحمانیان مدیر مسئول آن رفع توقیف شده بود، در در جلسه 15 مرداد 86 از سوی هیات نظارت بر مطبوعات به اتهام انتشار گفتگویی با ساقی قهرمان از شاعران مقیم کانادا باردیگر توقیف شد.
روزنامه “کارگزاران” نیز آن گونه که مرتضی سجادیان مدیرمسؤول این روزنامه گفته است “به دلیل مشکلات مالی” از ادامه انتشار بازماند.
هفتهنامه “صدای ارومیه” نیز اول مرداد 86 به اتهام “دامان زدن به مسائل قومی و خدشه واردکردن به وحدت ملی” پس از 9 سال انتشار توقیف شد.امتیاز روزنامه “ندای آذرآبادگان” نیز پس از برگزاری دادگاه مدیر مسئول آن ابولفضل وصالی لغو امتیاز شد.
هیات نظارت بر مطبوعات همچنین امتیاز هفته نامه “ایران مهرگ را راسا لغو کرد. ماهنامه اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی “دیلماج” به مدیر مسئولی علیرضا صراف که به زبانهای ترکی و فارسی در تبریز منتشر می شد نیز در سوم مهر ماه توقیف شد.
غلامحسین کرباسچی مدیر مسئول روزنامه هم میهن، کیوان صمیمی مدیر مسئول ماهنامه توقیف شده “نامه”، مصطفی فرهاد مدیرمسؤول “بهار بروجرد” و سعید کفاش تهرانی مدیرمسؤول ماهنامه توقیف شده “کیان” برخی از مدیران مطبوعات هستند که طی ماه های گذشته به دادسرا یا دادگاه احضار شده اند.
اگر چه اخبار غیر رسمی حاکی از احضار و بازجوئی چندین تن از روزنامه نگاران از سوی نهادهای اطلاعاتی است ولی آنچه تاکنون به طور رسمی تائید شده احضار مسعود باستانی روزنامه نگاری است که پیشتر نیز 6 ماه در زندان های اوین و اراک به دلیل فعالیت های مطبوعاتیش و از جمله گزارشهایش در مورد اعتصاب غذای اکبر گنجی و ناصر زرافشان زندانی بوده است.
با وجود اعتراض های پیاپی روزنامه نگاران و نهادهای صنفی از جمله انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران به فشارهای روز افزون بر روزنامه نگاران و مطبوعات، آن گونه که روزنامه رسالت نوشته، دری نجف آبادی دادستان کل کشور در مراسم معرفی اعضای جدید هیات منصفه دادگاه مطبوعات گفت: “ترحم بر مطبوعات ناهماهنگ با نظام به مصلحت نیست”.
دو روز پیشتر از آن هم سردار صفار هرندی وزیر ارشاد اسلامی با ادبیات خاص خودش مطبوعات را به لجن پراکنی متهم کرده و گفته است “اجازه لجن پراکنی را نمی دهیم”.
و این تازه شش ماهه اول سال است. از سال 86 هنوز همین اندازه باقیست.