وکیل خبرنگار آمریکایی رکسانا صابری اعلام کرد که موکلش به اتهام جاسوسی برای ایالات متحده از سوی دادگاهی در تهران به 8 سال زندان محکوم شده است. این حکم در حالی صادر شده که مسیر تلاش های دولت اوباما در پایان بخشیدن به 30 سال بن بست روابط سیاسی با تهران را با چالشی جدی روبرو کرده است.
در همین رابطه کاخ سفید از “تاسف عمیق” باراک اوباما خبر داد.
پدر این خبرنگار در گفت و گو با یک شبکه رادیویی اعلام کرد که اعترافات دخترش حقیقت ندارد و به رکسانا وعده داده شده در صورتی که به جرم خود اعتراف کند، آزاد خواهد شد.
این نخستین بار است که دادگاه های ایران یک خبرنگار آمریکایی را به اتهام جاسوسی محاکمه کرده و وی را گناهکار تشخیص داده است – اتهامی که می تواند مجازات اعدام را بدنبال داشته باشد.
رکسانا صابری شهروند 31 ساله ایرانی – آمریکایی ، اواخر ژانویه به اتهام فعالیت بدون مجوز خبرنگاری بازداشت شد و اوایل ماه جاری یک قاضی ایرانی اتهام جاسوسی را نیز به فهرست اتهامات صابری افزود. رکسانا صابری که اهل داکوتای شمالی است به مدت شش سال به عنوان خبرنگار آزاد برای چندین سازمان خبری نظیر ان پی آر و بی بی سی در ایران فعالیت می کرد.
پدر ایرانی این خبرنگار ، رضا صابری روز چهارشنبه و تنها دو روز پس از محاکمه رکسانا در دادگاهی یک روزه و غیرعلنی در گفتگو با شبکه ان پی آر از محکومیت دخترش خبر داد. وی همچنین گفت دادگاه تا روز شنبه برای ابلاغ حکم به وکلا صبر خواهد کرد.
پدر رکسانا صابری اکنون در ایران بسر می برد، با این حال موفق نشد در جلسه دادگاه حضور یابد. به گفته آقای صابری، رکسانا همه حرف ها و اعترافاتش را تکذیب می کند و می گوید فریبش داده اند.
عبد الصمد خرمشاهی وکیل رکسانا در گفتگو با آسوشیتدپرس اعلام کرد که “ به حکم صادر شده اعتراض دارد”.
وزیر خارجه ایالات متحده هیلاری کلینتون پس از شنیدن حکم محکومیت صابری اعلام کرد آمریکا با همکاری سفارت سوییس در تهران در تلاش است از جزییات حکم دادگاه این خبرنگار آمریکایی و سلامت وی اطمینان حاصل کند. کلینتون همچنین طی یک بیانیه از “مطرح کردن جدی نگرانی های واشنگتن” در این رابطه با دولت ایران خبر داد.
ایالات متحده اتهامات مطرح شده علیه صابری را بی پایه و اساس خوانده و روز پنج شنبه وزارت خارجه این کشور اعلام کرد “چنانچه ایران در قبال این پرونده رویکرد مثبتی اتخاذ کند، واشنگتن نیز واکنشی متقابل از خود نشان خواهد داد”.
اوباما پیش تر خواهان گفتگو با ایران بر سر برنامه های اتمی این کشور و نیز مسائل دیگر شده بود که این امر تغییر آشکار و کاملا متفاوتی بود از مواضع دولت جرج در قبال ایران.
ایران در ابتدا نسبت به اظهارات اوباما اشتیاق چندانی از خود نشان نداد، و در عین حال رییس جمهور تندروی ایران روز چهارشنبه از تمایل کشورش به آغاز رابطه ای جدید با واشنگتن خبر داد.
محمود احمدی نژاد طی یک سخنرانی اعلام کرد ایران در حال آماده سازی بسته های پیشنهادی جدیدی است در رابطه با رفع اختلافات با غرب بر سر برنامه های اتمی این کشور.
از سویی دیگر قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران توسط تندروهایی اداره می شود که به اعتقاد کارشناسان تمایلی به ایجاد رابطه با ایالات متحده ندارند و می کوشند تلاش های صورت گرفآته در این رابطه را از مسیر خویش منحرف سازند.
ایالات متحده پس از انقلاب ایران و در پی اشغال سفارت آمریکا در تهران، روابط دیپلماتیک خود با این کشور را به حالت تعلیق درآورد. این روابط طی دوران ریاست جمهوری بوش بدتر شد و جرج بوش ایران را بعنوان یکی از سه کشور محور شرارت در کنار عراق و کره شمالی قرار داد.
محکومیت رکسانا صابری در حالی صورت گرفته که تنها دو ماه به برگزاری انتخابات مهم ریاست جمهوری در ایران زمان باقی است. انتخابات پیش رو جدالیست بین جناح تندرو از یک سو که بدلیل مشکلات اقتصادی ، تورم و بیکاری محبوبیت چندانی بین مردم ندارد و از سوی دیگر طیف اصلاح طلب که موافق برقراری روابط با آمریکاست.
برخی از قانون گذاران محافظه کار محکومیت صابری را کم اهمیت دانسته و گفته اند رای دادگاه تاثیری بر تلاش های صورت گرفته در جهت اعتماد سازی بین ایران و آمریکا نخواهد داشت.
حسین سبحانی نیا یکی از قانون گذاران محافظه کار در همین رابطه می گوید “با توجه به اینکه رای دادگاه صابری مبتنی بر شواهد و مدارک است ، محکومیت وی با وجود دیوار بی اعتمادی بین ایران و آمریکا ، خللی در گفتگوهای آینده بین دو کشور وارد نخواهد کرد”.
با این حال پدر رکسانا در گفتگو با ان پی آر به عدم وجود هرگونه مدرک و شواهدی در پرونده دخترش اشاره کرد.
گروه های حقوق بشر بارها ایران را بخاطر دستگیری روزنامه نگاران و سرکوب آزادی بیان محکوم کرده اند. دولت ایران تاکنون چندین ایرانی – آمریکایی را طی چند سال گذشته به اتهام براندازی حکومت و انقلاب مخملی بازداشت کرده است که هیچ کدامشان محاکمه نشده و سرانجام آزاد شدند.
سازمان خبرنگاران بدون مرز در پاریس اعلام کرد “پرونده صابری آخرین نمونه از پرونده هایی است که نشان می دهد مقامات ایران چگونه خودسرانه خبرنگاران را بازداشت و حلقه آزادی را تنگ تر می کنند”.
ایران جزئیات اندکی را در مورد اتهامات صابری فاش کرده است. حکومت ایران در ابتدا رکسانا صابری را جرم عدم تمدید مجوز خبرنگاری و ادامه فعالیت در ایران بازداشت کرد. متهم سپس در یک گفتگوی تلفنی با خانواده اش گفت وی را بدلیل خرید یک بطری شراب دستگیر کرده اند.
یکی از قضات پرونده به تلویزیون دولتی ایران گفت صابری اطلاعات محرمانه در اختیار سرویس های اطلاعاتی ایالات متحده قرار داده است.
به گفته پدر رکسانا ، وی در حال کار بروی کتابی در مورد فرهنگ و مردم ایران بوده و امیدار بود بزودی به ایالات متحده نزد خانواده اش بازگردد.
منبع : آسوشیتدپرس ، 19 آوریل