در حالی که از ابتدای هفته جاری جمهوری اسلامی و شورای همکاری خلیج فارس خواستار دخالت شورای امنیت برای مهار یکدیگر شده اند، روز گذشته مقامات نظامی جمهوری اسلامی هم وارد جنگ لفظی با عربستان سعودی شدند. همزمان یکی از سایت های اصولگرایان خواستار اخراج سفیر عربستان از تهران شد. در عین حال ربوده شدن 12 مهندس ایرانی در غرب افغانستان نیز به معضلی تازه برای دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی بدل شده است.
تنش ها میان جمهوری اسلامی و کشورهای عربی خلیج فارس قرار نیست پایان بگیرد. این را می توان از نامه ای دریافت که تهران اخیرا خطاب به بانکی مون، دبیر کل سازمان ملل نوشته و از وی خواسته است تا شورای امنیت را برای دخالت در بحران بحرین متقاعد کند. در همین حال شورای همکاری خلیج فارس به رهبری عربستان سعودی نیز روز دوشنبه با صدور بیانیه ای، جامعه جهانی به ویژه شورای امنیت را مخاطب قرار داد تا نسبت به دخالت جمهوری اسلامی در منطقه و بخصوص بحرین واکنش نشان دهند. شورای همکاری خلیج فارس در این بیانیه دخالت های جمهوری اسلامی را “وقیحانه” خوانده است.
در همین راستاروز گذشته سردار محمد جعفر اسدی، مسئول بازرسی قرارگاه خاتم الانبیاء، نیز پا به این منازعه گذاشت تا از لزوم آمادگی دفاعی برای مقابله با تحرکات اخیر منطقه سخن بگوید: “اگر نیروهای نظامی ما آماده نباشند درگیری حتمی است ولی اگر آماده باشیم آنها جرات حمله را ندارند.”
یک روز پیش از وی وی سردار رحیم صفوی، فرمانده پیشین سپاه نیز به مداخله نیروهای نظامی کشورهای خلیج فارس در بحرین اشاره کرده و آن را یک “بدعت ناصواب” نامیده و به تلویح از احتمال مواجه شدن عربستان با حمله نظامی سخن گفته بود: “حضور و رفتار عربستان نوعی بدعت ناصواب است و باید این موضوع را نیز در نظر داشت که ممکن است روزی همین مسئله برای خودش تکرار شود و به همین بهانه عربستان مورد هجوم قرار گیرد.”
با کشیده شدن پای سرداران سپاه به منازعه منطقه بود که هفته گذشته، احمد القطان از تهران خواست از “آزمایش” قدرت عربستان خودداری کند. سفیر عربستان در مصر در یک برنامه تلویزیونی حاضر شد تا خاطرنشان کند ریاض قدرت مقابله با جمهوری اسلامی را دارد: “بهتر است دست به آزمایش قدرت ما نزند، چرا که اگر ایران بخواهد منطقه خلیج [فارس] را بیثبات کند ما توان رویارویی نظامی با ایران را داریم.”
یحیی صفوی نیز در پاسخ به این مواضع خاطرنشان کرده است: “نیروهای مسلح جمهوری اسلامی از قدرت بازدارندگی برخوردارند.”
احمدی نژاد: زشت است
گفتنی است اواسط ماه جاری رئیس دولت مستقر در یک کنفرانس مطبوعاتی با اشاره به اینکه مصوبه نخست شورای همکاری خلیج فارس علیه تهران، تحت فشارهای سیاسی ایالات متحده به تصویب رسیده است، گسیل نیروهای نظامی کشورهای عربی به بحرین را کاری زشت توصیف کرده بود: “زشت است که شما به کشور دیگری لشکرکشی کردهاید. لشکرهای خود را بیرون ببرید.”
حمله لفظی احمدی نژاد متوجه عربستان سعودی و امارات متحده بود که در هفته های گذشته به درخواست حاکمان بحرین برای سرکوب مخالفان خاندان آل خلیفه، بخشی از نیروهای نظامی خود را به منامه فرستادند.
علی رغم این موضع محمد احمدی نژاد، دیروز شیخ خالد بن حمد آل خلیفه، تاکید کرد نیروهای عربی حاضر در منامه زمانی خارج خواهند شد که “تهدید خارجی” برطرف شده باشد. گفته می شود مقصود وزیر خارجه بحرین از تهدید، جمهوری اسلامی باشد. مقامات عربی ادعا می کنند خیزش معترضان به ویژه شیعیان در بحرین به واسطه دخالت های تهران انجام شده است. شیعیان بحرین و جمهوری اسلامی هر دو این ادعا را رد می کنند.
سفیر عربستان را اخراج کنید
اما همزمان نویسندگان سایت های حکومتی نیز خاموش ننشسته اند. جهان نیوز روز گذشته، دستگاه دیپلماسی دولت مستقر را مخاطب قرار داد و خواستار اخراج سفیر عربستان از کشور شد. نویسنده این سایت با اشاره به اظهارات اخیر سفیر عربستان در مصر و سابقه عربستان در “کشتار ایرانی ها در حج” و لغو پرواز ها و همچنین تعلل در صدور روادید، پرسید: “چرا مسئولین سیاست خارجه در قبال این هتاکی ها سکوت کرده اند؟”
راهکار انصار حزب الله، عملیات استشهادی
تاکنون شبه نظامیان بسیج و انصار حزب الله، چندین نوبت در تهران و مشهد در مقابل سفارت و کنسول عربستان حاضر و با سردادن شعارهای تند، خواستار دخالت نظامی جمهوری اسلامی در بحرین شده اند. حسین الله کرم که از او به عنوان رهبر جریان “انصار” یاد می شود یکشنبه همین هفته، خواستار عملیات انتحاری برای خروج سربازان سعودی از بحرین شد. وی در دانشگاه تهران راه های پیش از شروع عملیات استشهادی علیه عربستان را چنین شرح داد: “اولین مرحله تجمعات فراوان درمقابل سفارت عربستان و فشار به دولت این کشور برای خروج از بحرین است. و همچنین در مرحله بعد باید سپرهای انسانی را با حرکت به سمت بحرین تشکیل دهیم.”
رجا نیوزهم گزارش داده طلاب و روحانیون تهران قرار است از ساعت 10 صبح امروز از حوزه علمیه مجد به سمت سفارت عربستان حرکت و ضمن سر دادن شعار علیه “جنایات رژیم آلسعود” در بحرین در مقابل این سفارت تجمع کنند.
ربودن مهندسان ایرانی
اما دردسرهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی تنها به چالش با کشورهای خلیج فارس محدود نیست. اوضاع زمانی بدتر شد که دو روز پیش خبری مبنی بر ربوده شدن دوازده مهندس ایرانی در کشور همسایه شرقی منتشر شد. گفته می شود عصر روز یکشنبه دوازده مهندس عضو یک شرکت راهسازی ایرانی، در حالی که مشغول احداث جاده میل 78 به ولایت فراه افغانستان بوده اند توسط مردان مسلح ربوده و به منطقه نامعلومی برده شده اند.
در همین ارتباط حسین سبحانی نیا از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس هشتم، دیروز به خبرنگاران پارلمانی گفت، طالبان افغانستان نقشی در این ماجرا نداشته اند و آدم ربایان “عناصر وابسته به استان مرزی” در غرب افغانستان بوده اند. وی خاطرنشان کرد آن ها تا امروز آزاد خواهند شد.
بر اساس گفته ها مهندسان ربوده شده در پروژه راه سازی مشغول به کار بوده اند که ایران را به ولایت فراه متصل می کند. این ولایت با استان سیستان و بلوچستان در شرق ایران هم مرز است. برخی ناظران ادعا می کنند آدم ربایان از این جهت دست به آدم ربایی زده اند که نگرانی خود را از تسلط جمهوری اسلامی به غرب افغانستان اعلام کنند.بر اساس آخرین خبرها یکی از این مهندسین آزاد شده اما در مورد نحوه دستگیری و آزادی وی خبری منتشر نشده است.