دیروز، نشست خبری کمیته “همگرایی جنبش زنان برای طرح مطالبات در انتخابات” با حضور تعداد زیادی از شخصیت ها و نمایندگان طیف های مختلف جنبش زنان در دفتر شهلا لاهیجی تشکیل شد. زنان شرکت کننده، بدون حمایت از کاندیدایی خاص، مطالبات خود را از رییس جمهور آینده مطرح کردند و به طور مشخص، خواستار پیوستن ایران به کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان، بازنگری در قوانین تبعیض آمیز و برابری جنسیتی بدون قید و شرط شدند. در این نشست، شیرین عبادی (از طریق تلفن)، سیمین بهبهانی، اعظم طالقانی، شهلا لاهیجی، الهه کولایی، فرزانه طاهری و شهلا اعزازی به سخنرانی پرداختند.
بیانیه ای که در همین راستا در کنفرانس مطبوعاتی زنان و انتخابات قرائت شد، به امضای بیش از 100 نفر از فعالین جنبش زنان این رسیده است. در این بیانیه، زنان شرکت کننده هدف از همگرایی خود را در آستانه انتخابات چنین ذکر کرده اند: “مصمم شده ایم، به منظور ارائه ی بخشی از مطالبات خود و زنان سرزمین مان، با بهره گیری از فضای انتخاباتی، ائتلاف دیگری را شکل دهیم. هدف این ائتلاف صرفا طرح مطالبات زنان است و درصدد حمایت از کاندیدایی خاص یا مداخله در حق شهروندان برای مشارکت یا عدم مشارکت در انتخابات نیست.“
بیانیه، خواسته های زنان حاضر را چنین شرح می دهد: “از کاندیداهای ریاست جمهوری می خواهیم در سیاست ها و برنامه های خود، دو مطالبه ی اساسی ما را در مورد پیگیری مجدانه ی پیوستن ایران به «کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان» و تلاش در جهت رفع قوانین تبعیض آمیز علیه زنان و به ویژه بازنگری و اصلاح اصول 19، 20، 21 و 115 قانون اساسی، به منظور گنجاندن اصل برابری جنسیتی بدون قید و شرط مورد توجه قرار دهند”.
در ادامه، امضا کنندگان شیوه عمل خود برای حرکت به سوی تحقق خواسته های فوق را چنین توضیح داده اند: “ما برای طرح و گسترش مطالبات زنان در میان مردم و مسئولان، هر اقدامی را که لازم باشد، در حد توان و امکانات خود در سه سطح مردم، جامعه¬ی مدنی و کاندیداها، انجام خواهیم داد و امیدوار هستیم که بتوانیم حداقل در فضای انتخابات به بسط خواسته¬ها و مطالبات زنان در سطح جامعه و در میان مسئولان تلاش کنیم و با تحقق دو مطالبه¬ی کلیدی ذکر شده، در جهت نیل به سایر درخواست¬های زنان نیز قدم برداریم.” در انتهای بیانیه تاکید شده است: “ما در این حرکت مسالمت آمیز و دسته جمعی سعی خواهیم کرد با توافق هرچه گسترده¬تر در میان گروه های جنبش زنان و نیز دیگر گروه های اجتماعی، مسیر آینده ی این ائتلاف را با مشارکت همه ی علاقه مندانی که به آن می پیوندند مشخص کنیم. از این رو از تمامی گروه ها و افرادی که تمایل دارند به این ائتلاف ملحق شوند و مسیر حرکت آن را شکل دهند می خواهیم با ای میل زیر تماس بگیرند و در گردهمایی ها و جلسات بحث و تصمیم گیری درباره ی چگونگی ادامه ی حرکت مشارکت کنند تا از این طریق بتوانیم با همفکری و توافق هرچه وسیع¬تر در طرح مطالبات زنان در این مقطع توفیق یابیم.“
سخنرانان
در نشست “زنان و انتخابات”، شیرین عبادی که به علت مسافرت در ایران حضور نداشت از طریق تلفن به بیان صحبت های خود پرداخت و یادآور شد: “زنان ایرانی برای دستیابی به حقوق برابر که خواست دیرینه آ نان است، تلاش می کنند.” وی افزود: “خواسته ما به استناد تعریف کنوانسیون بین المللی که توسط حقوقدانان برجسته بین المللی نوشته شده منع هر گونه تبعیض علیه زنان است وما خواهان پیوستن بدون قید وشرط به این کنوانسیون هستیم که البته زنان ایرانی قریب 70سال است که برای آن تلاش می کنند.“
سیمین بهبهانی دیگر سخنران این کنفرانس بود که در خصوص رفع تبعیض از زنان و پیوستن به کنوانسیون سخن گفت. وی تاکید کرد: “ما نمی گوئیم چه کسی رییس جمهور بشود، فقط امیدواریم آنکه می آید خواسته های زنان را که مهمترینش رفع تبعیض و پیوستن به کنوانسیون است بپذیرد.” وی درپایان سخنانش به خواندن یکی از اشعارش پرداخت که حکایت از خواست های زنان برای برابری داشت.
همچنین، اعظم طالقانی با ابراز خرسندی از تنوع حضور طیف های مختلف دراین کنفرانس افزود: “ما می توانیم پیوستن به کنوانسیون رفع تبعیض از زنان را با حق تحفظ بپذیریم.باتوجه به اینکه این کنوانسیون 30 ماده ای تا کنون توسط 200 کشور پذیرفته شده وحق بود که ما نیز تا بحال به آن کنوانسیون پیوسته باشیم.“
الهه کولایی نماینده ی مردم تهران در مجلس ششم، این کنفرانس مطبوعاتی را نمادی از همگرایی وتکاپوی خستگی ناپذیر زنان ایرانی فارغ از تمایزات و تعلقات انان دانست و افزود: “ در حال حاضر زنان ایرانی باتشدید بی عدالتی در حوزه ی سیاست واقتصاد مواجه هستند در نتیجه امروز، روز بازنگری در روش ها ورویه هاست.” وی خاطرنشان کرد: “علی رغم توفیق برای فعال کردن زنان و استفاده از توانایی ها و استعدادهای آنان در عرصه های عمومی، متاسفانه اکنون به خانه برگرداندن زنان به عنوان استراتژی در نظر گرفته شده و بی عدالتی ها علیه زنان در دستگاههای گوناگون اقتصادی واجتماعی تشدید شده است.“
در ادامه، فرزانه ی طاهری این کنفرانس مطبوعاتی را جلسه ای با معنای خاص تلقی کرد وعنوان نمود تنوع طیف های مختلف زنان در این کنفرانس نشان دهنده ی این است که زنان با هر اندیشه ای خواسته های مشترکی دارند که در 30 سال گذشته قربانی شده اند. وی به نمایندگی از کمپین یک میلیون امضا، پیوستن به کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان را خواسته ی جدی جنبش زنان اعلام کرد.
شهلا اعزازی نیز سخنان خود را با خواست حذف قوانین نا برابر آغاز کرد. وی اظهار داشت که تصویری که از زنان وخانواده در صدا وسیما نشان داده می شود فاقدروابط صمیمی، مشارکتی وبرابر است واز طرفی بر چند همسری مردان مرتبا تاکید می شود. در حالی که زنان ایرانی در تلاشند در مقامی برابر، آن چنان که هم شان یک انسان است در کشور خود زندگی کنند.
وی باتصریح این نکته که “سازمان های غیر دولتی که در واقع میانجی وحلقه ی واسط بین صدای مردم ودولت ها هستند”، این سازمان ها را نهادهایی دانست که می توانند خواسته های بر حق زنان ایرانی را نمایندگی کنند و در پایان افزود: ”مطالبات زنان یکباره نیست بلکه مرتب تکرار می شود وبهتر است دولت مردان به شنیدن سخنان مردم عادت کنند.“
شهلا لاهیجی آخرین سخنران این کنفرانس در سخنرانی خود گفت: “معیار سنجش دموکراسی در هر کشوری، از وضعیت زنان درآن جامعه سنجیده می شود. زنان ایرانی خواهان آن هستند که بر سرنوشت خود مسلط باشند.” وی افزود: “قانون اساسی مثل هر قانونی قابل تغییر است.اصلا تمام قوانین قابل تغییرند در نتیجه زنان ایرانی خواهان تغییراتی در مفاد قانون اساسی هستند که در این راه گام به گام وبا استفاده از روش های مدنی به آن میپردازند.” لاهیجی در پایان این کنفرانس بیانیه ی آغاز به کار همگرایی جنبش زنان برای طرح مطالبات در انتخابات را قرائت کرد.
عکس: جواد منتظری