سخنگوی قوه قضائیه : عوامل دیگری دستگیر شده‌اند

نویسنده

amirkabir495.jpg

حسن زارع زاده اردشیر

همزمان با اظهارات سخنگوی قوه قضائیه مبنی بر اینکه عوامل جانبی در پرونده دانشجویان زندانی دانشگاه امیر کبیر دستگیر شده‌اند، سازمان دیده بان حقوق بشر با انتشار بیانیه ای خواستار آزادی دانشجویان زندانی شد. این سازمان در مورد خطر شکنجه دانشجویان در بند ابراز نگرانی و تاکید کرده که دستگاه قضایی ایران باید فورا هشت فعال دانشجویی را که تحت عنوان توهین به مقدسات اسلامی در چندهفته گذشته بازداشت شده اند آزاد کند.

سارا لی ویتسون مدیر خاور میانه سازمان دیده بان حقوق بشر، در این مورد گفته است: “مقامات ایران از سست ترین استدلال ها برای بازداشت روزنامه نگاران و فعالان دانشجویی استفاده کرده اند.” وی افزوده: “حکومت اعمال فشار و برخورد های سختگیرانه را دقیقا زمانی انجام داد که دانشگاه مهیای برگزاری انتخابات دانشجویی می شد.”

به گفته ویتسون: “دستگاه قضایی ایران از سلول های انفرادی به عنوان حربه ای برای شکستن زندانیان و اخذ اعترافات اجباری و خلاف واقع استفاده می کند.بر اساس قوانین بین المللی و داخلی ایران هر گونه اعترافی تحت چنین شرایطی فاقد ارزش است.”

مقداد خلیل‌پور، مجید توکلی، احسان منصوری، پویان محمودیان، مجید شیخ‌پور، احمد قصابان، علی صابری، بابک زمانیان و عباس حکیم زاده 9 دانشجویی هستند که بازداشت آنها مورد اعتراض تعدادی از نهادهای حقوق بشری از جمله دیده بان حقوق بشر قرار گرفته است. پیش از این نیز، کانون نویسندگان ایران، دفتر تحکیم وحدت، جبهه متحد دانشجویی، تعدادی از انجمن های دانشجویی ونهادهای حقوق بشری نسبت به بازداشت دانشجویان اعتراض کرده اند.

سخنگوی قوه قضائیه هم روز گذشته درباره‌ آخرین وضعیت پرونده‌ دانشجویان بازداشت شده امیرکبیر به خبرنگاران گفت: “‌این پرونده مراحل نهایی خود را طی می‌کند و امیدواریم به زودی قرار وثیقه برای این دانشجویان صادر و امکان ملاقات خانواده‌ها با فرزندانشان فراهم شود.” وی که به مناسبت هفته قوه قضائیه به شیراز سفر کرده بود، همچنین گفت: “عوامل جانبی این پرونده نیز دستگیر شده‌اند.”

با اینکه سخنگوی قوه قضائیه خبر از آزادی نزدیک دانشجویان می دهد، اما دانشجویان دانشگاه امیر کبیر و خانواده های دانشجویان زندانی نسبت به تداوم بازداشت آنها ابراز نگرانی می کنند و این اظهارات و وعده ها را قابل استناد نمی دانند. به گفته یک دانشجو، پیش از این هم قول هایی برای آزادی دانشجویان داده شده بود تا در امتحانات پایان ترم شرکت کنند اما تا به این لحظه اقدامی صورت نگرفته است.

از طرف دیگر دادگاه انقلاب تهران در برابر مراجعات و درخواست های مکرر خانواده ها پاسخگو نیست و در حالیکه خانواده‌های همه‌ دانشجویان بازداشت‌شده کتبا درخواست ملاقات با فرزندانشان را به دادسرا ارائه کرده اند اما هنوز پاسخی از دادگاه انقلاب نگرفته اند.

روز گذشته، خواهر عباس حکیم‌زاده، دانشجوی بازداشت‌شده در این باره گفت: “از ساعت ۸ و ۳۰ صبح مقابل دادسرا حاضر شدیم و می‌خواستیم با قاضی پرونده و معاونت امنیت دادسرا دیدار کنیم اما متأسفانه دیدار انجام نشد.”

همچنین برادر مجید توکلی از دیگر دانشجویان بازداشت‌شده دانشگاه امیرکبیرگفت: “با اینکه ۶ ساعت مقابل دادسرا بودیم اما نتوانستیم با قاضی پرونده دیدار کنیم.”

این در حالی است که وکلای مدافع دانشجویان نیز با برخوردهای غیرقانونی دادگاه مواجه شده اند. دکتر یوسف مولایی یکی از وکلای مدافع دانشجویان پس از مراجعه به معاونت امنیت دادسرای انقلاب تهران، گفت: “روز چهارشنبه به بازپرسی مستقر در این معاونت مراجعه کردم تا از وضعیت پرونده موکلانم مطلع شوم اما بازپرس پرونده اعلام کرد تا زمانی که پرونده به دادگاه ارسال نشود، هیچ پاسخی به وکلای پرونده نمی‌‏دهم و حضور وکیل در این مرحله را قبول ندارم.”

وی که با ایلنا گفتگو می کرد، افزود: “به اعتقاد بنده این رفتار بازپرس خلاف قانون اساسی، قانون حفظ حقوق شهروندی و آیین دادرسی کیفری است چون بر اساس قوانین جاری، وکیل می‌‏تواند از بدو تشکیل پرونده در جلسات مربوط به آن حضور داشته باشد.”

اعتراض دانشجویان

دانشجویان دانشگاه امیرکبیر روز گذشته در اعتراض به تداوم بازداشت هم کلاسی های دربند خود در صحن مرکزی دانشگاه تجمع کردند. یک فعال دانشجویی در این ارتباط اظهار داشت: “ با وجود آنکه از این هفته امتحانات آغاز می‌شود اما دوستان ما برخلاف قولهای مسوولان دانشگاه به خانواده‌های آنها هنوز آزاد نشده‌اند.”


حدود ساعت هفت و نیم عصر جمعه صابر بدخشان دانشجوی مهندسی شیمی پلی تکنیک و هم اتاقی احمد قصابان، مدیر مسئول نشریه سحر که ۵۰ روز است در بازداشت به سر می برد و محمد خدابخشی دیگر دانشجوی پلی تکنیک در نزدیکی میدان ولیعصر مورد حمله افرادناشناس قرار گرفتند.

بر اساس گزارش دانشجویان پلی تکنیک، این دو دانشجو در مسیر خیابان ولیعصر به خیابان به آفرین در حرکت بودند که متوجه شدند دو نفر با ظاهری بسیجی در تعقیب آنان هستند. بعد از اینکه آنها وارد خیابان فیروزه شدند، یک خودروی پراید با سه سرنشین در کنار آنها پارک کرد. بعد سرنشینان خودروی پراید که همگی ظاهری بسیجی و دو نفر شان چفیه بر گردن داشتند به همراه دو بسیجی دیگر [تعقیب کنندگان]، صابر بدخشان و محمد خدابخشی را به شدت مورد ضرب و شتم قرار دادند.

این دو دانشجو پس از ضرب شتم، به بیمارستان فیروزگر منتقل شدند. محمد خدابخشی از بیمارستان مرخص شده اما صابر بدخشان به دلیل جراحات شدید، هنوز در بیمارستان به سر می برد.