خبر دست داشتن کشورهای منطقه از جمله سوریه و جمهوری اسلامی در ترور سه زن سیاستمدار کرد در پاریس را ابتدا رسانههای ترکیه مطرح کردند،اینک پس از گذشت چند روز یک سایت نزدیک به حزب کارگران کردستان به نقل از یک عضو شورای رهبری “کنفدرالیسم دموکراتیک کردستان، ک. ج. ک” که پ ک ک بخشی از آن است، پرده از توطئه
“گروههای تروری” برداشته که به گفته او “ایران و ترکیه” از سال ۲۰۱۱ به دنبال آن بوده اند.
سه فعال سیاسی زن کرد از جمله سکینه جانسیز، از بنیانگذاران پ ک ک (حزب کارگران کردستان)، روز پنج شنبه، دهم ژانویه در مرکز اطلاعرسانی کردستان در شهر پاریس به قتل رسیدند.
این اقدام در حالی صورت گرفته که گفتوگوهای صلح میان عبدالله اوج آلان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک)، حزب صلح و دموکراسی و سازمان امنیت ترکیه به نمایندگی از سوی دولت شروع شده است.
پ ک ک، حزب کارگران کردستان ترکیه در دهه هشتاد میلادی برای خودمختاری بیشتر کردهای ترکیه تاسیس شد. در خلال بیش از دو دهه درگیری مسلحانه میان این حزب ودولت ترکیه ۴۰ هزار نفر از دو طرف جان خودرا از دست داده اند.
سکینه جانسیز، تنها عضو زن باقیمانده از هیات موسسان پ ک ک بود.
سایه قتل سه زن کرد بر ادامه مذاکرات
هنوز انگیزه قتل سکینه جانسیز و دو زن دیگر که همگی از ناحیه سر مورد هدف گلوله قرار گرفته بودند مشخص نیست، اما به گفته پلیس فرانسه، شواهد و قرائن حاکی از قتل حرفهای با انگیزههای سیاسی است.
بر اساس گزارشها دستگاه قضایی فرانسه اعلام کرده است که چهار قاضی، هشت دادستان و ۲۸ کمیسار در ارتباط با مسئله کردها در این کشور در حال فعالیت هستند.
قتل این افراد با واکنشهای گسترده بین المللی روبرو شد.
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه خواهان روشن شدن عوامل پشت پرده و علت قتل این سه نفر شده و گفته است که دولت مذاکرات خود با عبدالله اوجالان را ادامه خواهد داد تا به نتیجه مطلوب برسد.
رسیدگی قضایی به این پرونده در حالی ادامه دارد که رسانهها و ناظران سیاسی گمانههای زیادی را در رابطه با عاملان و انگیزهی این حادثه مطرح کردهاند.
برخی بر این باورند که کشتن این سه فعال کرد، با هدف کارشکنی در راه گفتوگوهای صلح بوده است.
سایت “دیپلماسی ایرانی” با انتشار این خبر به نقل از “ناظران آگاه” نوشت که این حادثه به احتمال قوی در ارتباط با آغاز مذاکرات سازش میان عبدالله اوج آلان و دولت ترکیه بوده و محافلی در داخل و خارج قصد دارند که روند سازش را با تشدید درگیریها به شکست بکشانند.
اما پ ک ک در اولین بیانیه خود این قتلها را مصداق “ترویسم دولتی” دانست و و اعلام کرد بدون دخالت سازمانهای اطلاعاتی بین المللی چنین اقدامی امکان پذیر نیست.
”حکومت در سایه” که ناسیونالیستهای افراطی از جمله تشکیلات امنیتی “ارگنکون” در آن نقش موثری دارند، دیگر مظنون این قتلهاست. به اعتقاد ناظران این دسته از سیاستمداران ترک خواهان حل مساله کردهای ترکیه نیستند و از این طریق قصد متوقف کردن روند مذاکرات را داشتهاند.
به اعتقاد ناظران سیاسی نظام سیاسی ترکیە هموارە تحت تاثیر نیروهای در سایە بوده است. بلند آرنیچ معاون نخست وزیر ترکیه اما هرگونه نقش دولت ترکیه در این زمینه را تکذیب کرد.
عدهای دیگر پشت پرده این قتلها را اختلافات درونی حزب کارگران کردستان عنوان کردهاند؛ نظریهای که برخی از هواداران پ ک ک آن را رد میکنند.
دستهای دیگر از ناظران علاوه بر مقصر دانستن دولت فرانسه به خاطر عدم تامین امنیت این افراد، این دولت را متهم به دست داشتن در این اقدام میکنند.
رسانههای جمهوری اسلامی هر چند تلاش کردهاند این خبر را بیطرفانه پوشش دهند، اما در مواردی سعی شده کشورهای اروپایی و بویژه فرانسه مقصر حادثه جلوه داده شوند.
بخش کردی خبرگزاری چند زبانه کرد پرس، نزدیک به جمهوری اسلامی که به صورت ۲۴ ساعته به پوشش اخبار کردها در کشورهای مختلف میپردازد، به نقل از رسانههای عربی تلاش کرده ضمن تبیین رابطه بنیانگذار کشته شده پ ک ک با دستگاه امنیتی فرانسه، این کشور را متهم به دست داشتن در ترور سه زن کرد کند.
قتل سه زن کرد؛ جمهوری اسلامی و سوریه
اما برخی دیگر از ناظران با اشاره به دشمنی حکومت جمهوری اسلامی و حکومت بشار اسد با دولت ترکیه و همچنین کردها، این فرضیه را مطرح کردند که ممکن است دولت ایران یا دولت سوریه در این ترورها نقش داشته باشند.
به گزارش رادیو بین المللی فرانسه، امر اسلو، یکی از اعضای سابق پلیس ضدتروریسم ترکیه در این زمینه گفته است آشتی ترکیه و کردها، دیگران از جمله “ایران و سوریه را آشفته میکرد.”
در همین راستا، خبرگزاری “فُرات”، نزدیک به حزب کارگران کردستان به نقل از زبیر آیدار، عضو شورای رهبری “کنفدرالیسم دموکراتیک کردستان، ک. ج. ک” از توطئه مشترک “ایران و ترکیه” برای ترور برخی دیگر از اعضای پ ک ک و پژاک پرده برداشته است.
کنفدرالیسم دموکراتیک کردستان، ک ج ک، یک تشکل چترگونه سیاسی است که احزاب معتقد به باورهای عبدالله اوج آلان از جمله پ ک ک در آن عضو هستند.
آیدار با انتقاد از نقش فرانسه و نحوه برخورد این کشور با زندانیان کرد در دورههای پیشین و انتقال اطلاعات مربوط به رهبران پ ک ک به دولت ترکیه، از توطئه ترور “ترکیه و ایران” که از ۲ سال و نیم قبل آغاز شده خبر داد.
به گفته این عضو بلند پایه کنفدرالیسم دموکراتیک کردستان با اشاره به اینکه “دو سال و نیم قبل اطلاعاتی از منابع رسمی کشورهای اروپایی به دستشان رسیده”، گفته است: “به ما گفتند که سه نفر مورد هدف هستند. حاجی احمدی، رئیس پژاک، رمزی کارتال رئیس کنگره خلق و من، زبیر آیدار. به ما گفتند که هر سه شما مورد هدف اقدامات تروریستی آن گروهها هستید. اعلام شد که ترکیه و ایران این کار را بصورت مشترک برنامهریزی کردهاند و قرار است دست به سوءقصد بزنند”.
آیدار در این مصاحبه خاطرنشان کرده که بخاطر “تدابیر موجود توطئه علیه آنها به نتیجه نرسید “و در نتیجه آنها سراغ اعضای زن رفتند. او تاکید کرده که” ترور سکینه جانسز امری تصادفی نیست.”
جمهوری اسلامی تا کنون به صورت رسمی به قتل این سه زن کرد واکنشی نشان نداده است.