تخریب آثار باستانی توسط سپاه

نویسنده
جلال یعقوبی

» مردم اعتراض می کنند و سپاه پاسداران تکذیب

روابط عمومی نیروی دریایی سپاه پاسداران با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد که نقشی در تخریب آثار باستانی کوه مبارک واقع در منطقه جاسک ندارد.

به گزارش پایگاه خبری سپاه نیوز وابسته به سپاه پاسداران، در این اطلاعیه آمده است: “تخریب قلعه تاریخی کوه مبارک ربطی به سپاه نداشته و اساسا منطقه عمومی جاسک و کوه مبارک جزء مناطق ماموریتی و استقرار نیروی دریایی سپاه نمی باشد.” روابط عمومی نیروی دریایی سپاه همچنین ابراز امیدواری کرد که رسانه‌ها “نسبت به صحت و دقت اخبار” اهتمام بیشتری را داشته باشند.

چند روز پیش دهیار روستای کوه مبارک شهرستان جاسک در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما گفته بود: “قلعه کوه مبارک متعلق به دوران ساسانیان بر اثر خاکبرداری نیروی دریایی منطقه دوم ولایت در حال تخریب است.” او تاکید داشت: “خاکبرداری از صبح دیروز در اطراف این قلعه آغاز شده و به قلعه نیز آسیب وارد شده است.” بخشدار مرکزی جاسک نیز به همین خبرگزاری خبر داد: “در حال حاضر با رایزنی با مسئولان خاکبرداری متوقف شده است. در این زمینه با فرمانده نیروی دریایی منطقه دوم ولایت گفتگو کرده است و امیر شیرانی گفته همه زمینهای این محدوده به نیروی دریایی واگذار شده است.” حتی ضیایی، مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری هرمزگان هم این اخبار را تایید کرده و تاکید داشت که بر حسب وظیفه موضوع را پیگیری و با “امیر شیرانی” گفتگو کرده است. او اضافه کرده بود: “گزارش آن را به تهران فرستاده است و به زودی جلسه ای مشترک با مردم ، فرمانده نیروی دریایی منطقه دوم ولایت برگزار می شود.” خبرگزاری صدا و سیما در گزارش خود حتی از تجمع اعتراضی مردم هم خبر داده و نوشته بود: “عصر دیروز مردم روستای کوه مبارک با تشکیل زنجیره انسانی در اطراف دستگاههای خاکبرداری مانع از ادامه فعالیت این دستگاهها شدند و مردم جاسک نیز اعلام کردند که عصر امروز اطراف این قلعه زنجیره انسانی تشکیل می‌دهند.”

از طرفی دیگر خبرگزاری ایسنا هم در گزارشی با عنوان “تخریب هویت ۳۰۰۰ ساله جاسک” خبر داد: “قلعه کوه مبارک به عنوان یکی از آثار ارزشمند تاریخی شهرستان جاسک، توسط یکی از ارگان‌ها در حال تخریب و نابودی است که اعتراض مردم جاسک و استان هرمزگان را در پی داشته است.” این خبرگزاری از قول یکی از ساکنان محلی نوشته بود: “در حال حاضر یکسری خاک‌برداری هایی صورت گرفته است و با پیگیری‌هایی که انجام شد در حال حاضر عملیات تخریب متوقف شده است و یک سری حصارها ایجاد شده که امکان ورود به آن منطقه را از بین برده است. مردم کوه مبارک به طور جدی پیگیر این مسئله هستند و قطعا تا وصول نتیجه و حفظ این آثار باستانی به پیگیری‌های خود ادامه می‌دهند.” دهیار روستای کوه مبارک جاسک هم به اسنا گفته بود: “در حال حاضر این ارگان در حال تخریب قلعه مبارک و قبرستان ۳۰۰۰ ساله و قدمت‌دار آن است. این ارگان تاکنون بیش از ۱۰ درصد کار انجام داده و به خود قلعه نیز آسیب رسانده‌اند و همچنان در حال فعالیت هستند. مردم کوه مبارک به نشانه اعتراض به این اقدام به مدت دو روز تجمع کردند که این حرکت خود جوش از سوی ارگان تخریب کننده این آثار تاریخی، حمله خوانده شد، در حالی که چنین چیزی وجود ندارد و مردم تنها به نشانه اعتراض به تخریب قلعه سه هزار ساله کوه “مبارک” تجمع کرده بودند.”

این اولین بار نیست که اخباری از دست‌اندازی ارگان‌های وابسته به سپاه پاسداران برای تسخیر زمین‌ها عمومی و حتی خصوصی منتشر می شود.

احمدی نژاد در آذرماه سال ۱۳۹۱ طی یک سخنرانی عمومی خواستار واگذاری بخشی از اموال سپاه پاسداران شده بود. او تاکید داشت: “سپاه اموال و زمین‌های فراوانی در تهران و شهرهای مختلف در اختیار دارد که می‌تواند بخشی از آن را واگذار کند.”

در بهمن ماه همان سال معاون حقوقی و امور مجلس سپاه پاسداران اعلام کرد: “سابقه ما بیش از ۳۳ سال نیست و بعد از انقلاب املاکی را از ارتش و منابع طبیعی یا به صورت هدیه از مردم دریافت کرده‌ایم که خیلی از آنها سند نداشته‌اند، طی سالهای گذشته مدعیان زیادی پیدا شدند و ما با مشکل جدی مواجه هستیم. من به ریاست قوه قضاییه گفتم که شرایط خاص است و عده‌ای خاص به جان زمین‌های مملکت افتادند که بخشی هم مربوط به ماست و ما هم سندی نداریم.” در واقع بخش بزرگی از زمین‌هایی که سپاه پاسداران تسخیر کرد، به اعتراف مسئولان آن، بدون سند و مدرک بوده است.

زمین‌هایی که نهادهای وابسته به سپاه پاسداران تسخیر کرده اند، بارها موجب اعتراض مردم و مالکان اصلی آن هم شده است. برای نمونه در مهرماه سال ۱۳۸۷ رسانه‌های محلی آذربایجان غربی خبر از دست‌اندازی به زمین های مردم با “سوءاستفاده” از عنوان سپاه پاسداران دادند. در گزارشی که سایت محلی آینا‌نیوز در همان زمان منتشر کرد تاکید شده بود: “یک شرکت تعاونی موسوم به “تعاونی مسکن مهر سپاه ارومیه” اخیرا با چاپ و توزیع اطلاعیه‌ای اقدام به تفکیک و فروش قطعه زمینی در خیابان انتظام منطقه گلشهر۲ نموده در حالیکه مالک زمین یک شخص حقیقی است. […] در این اطلاعیه هر قطعه زمین یک میلیارد ریال قیمت گذاری شده که قرار است با شرایطی به متقاضیان واگذار شود. یکی از دو مالک اصلی این زمین روز گذشته با حضور در دادسرای ارومیه نسبت به این تخلف آشکار طرح شکایت و باعنوان “فروش مال غیر” اقامه دعوی کرد.” در خبر دیگری که همین سایت منتشر کرد، آمده بود: “با بالا گرفتن مسئله مجادلات میان صاحب زمین و مدیران تعاونی سپاه بر سر مالکیت این ملک دادستان عمومی و انقلاب ارومیه،دادستان نظامی ارومیه و یکی از نمایندگان استان بعنوان میانجی برای حل و فصل موضوع وارد ماجرا شده اند و سعی دارند از طرق مسالمت آمیز این غائله ختم شود. گفتنی است شرکت تعاونی سپاه ارومیه اخیرا دست به تفکیک و واگذاری یک قطعه زمین در خیابان انتظام منطقه گلشهر واقع در خیابان جاج جم ونزدیکی ساختمان صداو سیمای مرکز استان و بدون اطلاع مالک اصلی آن نموده در حالیکه صاحب اصلی زمین با ارائه سند ششدانگ مالکیت به دادسرای ارومیه نسبت به اقدام اقامه دعوی نموده است.”

نمونه‌های مشابه این خبر در شهرهای دیگر نیز منتشر شده است. فرضا در سال ۱۳۸۷ گروهی از اهالی روستای قلات شیراز با تجمع مقابل استانداری فارس خواستار خروج سپاه پاسداران از اراضی خود شده بودند. آنها معترض بودند که بیش از ۳۰۰ هکتار از اراضی زراعی این منطقه توسط سپاه جهت ساخت تأسیسات و پادگان نظامی تصرف شده است.