بازرسان سازمان ملل وارد ایران شدند

نویسنده

» گزارشی از تایمز آنلاین

گروهی از کارشناسان سازمان ملل امروز صبح برای بازدید از سایت اتمی قم که قبلا مخفی نگه داشته شده بود،سه هفته بعد از اینکه ایران به  وجود چنین سایتی اقرار کرد، وارد تهران شدند.

این گروه دانشمندان آژانس بین المللی انرژی هسته ای هستند که قرار است سه از تاسیساتی که نزدیک شهر مقدس قم در جنوب تهران ساخته شده است، بازدید کنند.

این اولین باری است که به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه داده می شود که از یک سایت غنی سازی اورانیوم در ایران بازدید می کنند.

ایران وجود سایت مخفی قم را در روز 21 سپتامبر به مجامع بین المللی اعلام کرد و این مسئله باعث بیشتر شدن  این وحشت شد که غنی سازی اورانیوم توسط ایران، منجر به ساخت بمب اتم خواهد شد.

آمریکا و برخی از سرویس های اطلاعاتی غربی از مدتی قبل از وجود چنین سایتی با خبر بودند و زمانی که آژانس از فاش شدن دیرهنگام این سایت انتقاد کرد، باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، به ایران هشدار داد که درصورتی که برنامه های اتمی اش روشن نباشد، با تشدید فشار ها مواجه خواهد شد.

آنچه بازرسان در این سایت پیدا می کنند، برای نحوه برخورد سایر کشورها با  ایران، بسیار اهمیت دارد.

قدرت های غربی بر این باورند که این سایت بخشی از برنامه های تسلیحاتی ایران است، این  باور با بزرگی سایت، مخفیانه بودن آن و مکان آن که بشدت محافظتمی شود، تقویت شده است.

با این حال این نگرانی هم وجود دارد که بین زمانی که وجود چنین سایتی را اعلام کرده است تا زمانی که بازرسان به آنجا بروند، سه هفته فاصله بوده است و این زمان کافی است تا ایران محل سایت را “تمیز” کنند.

ورود بازرسان همزمان شد با زمانی که به نظر می رسد سیاست گفتگو با ایران پرزیدنت اوباما، با خطر شکست مواجه شده است؛ زیرا ایران از زیر بار معامله مهمی که می توانست منجر به عدم دستیابی ایران به سوخت اتمی بشود، طفره رفت.

طبق این توافقنامه که پیش نویس آن توسط بازرسان سازمان ملل تهیه شده و به تصویب سازمان ملل، آمریکا، روسیه و فرانسه رسیده بود، اورانیوم ایران توسط آژانس باید به روسیه برده می شد و در آنجا غنی سازی می شد و برای مراحل نهایی به فرانسه داده می شد.

اما روز جمعه، ایران پیشنهاد جدیدی را مطرح کرد که بموجب آن بتواند بطور مستقیم اورانیوم غنی سازی شده را مستقیما از خارج تهیه کند.

دیپلمات های غربی هشدار داده اند که شکست این توافقنامه منجر به اختلال گفتگو های ژنو می شود که قرار است بین ایران و سه کشور اروپایی بعلاوه سه یعنی، آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، آلمان، انگلستان و فرانسه صورت بگیرد و همچنین در های تحریم بیشتر را به روی دولت جدید ایران، می گشاید.

ایران اصرار دارد که برنامه های اتمی اش برای تولید برق است اما انگلستان، فرانسه و اسرائیل معتقدند که ایران همه راهکارهای لازم برای تولید بمب را در اختیار دارد و تحقیقات  تسلیحاتی با وجود اینکه ایران اصرار دارد که از سال ها پیش متوقف شده است، همچنان ادامه دارد.

منبع: تایمز آنلاین 25 اکتبر