در شرایطی که پیش از این برخی از نمایندگان از تشکیل فراکسیون حامی دولت حسن روحانی با حضور 140 عضو و تغییر آرایش سیاسی مجلس نهم خبرداده بودند، رییس فراکسیون اصولگرایان با اعلام اینکه “نمی شود جلوی تشکیل این فراکسیون را گرفت” از “نگرانی و بیم” اصولگرایان برای واگذاری قدرت در مجلس به اصلاح طلبان خبرداده است.
غلامعلی حداد عادل در مصاحبه با نشریه مثلث درباره تشکیل فراکسیون حامی دولت در مجلس با 140 نفر عضو گفت: “در دقیق بودن این اعداد و ارقام باید شک کرد ولی اصلاحطلبان مجلس از ابتدا حامی دولت بودند. تعداد علنی اینها در ابتدای مجلس بسیار کم بود و برخی میگفتند که اصلاحطلبان نشاندار بیست نفر هم نیستند. گاهی در ابتدای مجلس که برخی میپرسیدند چرا فراکسیون رهروان مستقلا اعلامحضور کرده است، میگفتند که اصلاحطلبی وجود ندارد که بخواهید اصولگرایان را در برابر آنها متحد کنید اما تعداد بیشتر بود و برخی ظاهر نکرده بودند. در هر صورت، بین 40 تا 60 نفر اصلاحطلب بالفعل و بالقوه در مجلس نهم داشتیم. بعد از انتخابات، عدهای تصمیم گرفتند که از دولت حمایت کنند.”
رییس فراکسیون اصولگرایان با گفتن اینکه “ممکن است برخی آیندهنگری کرده باشند” درباره تعداد اعضای این فراکسیون اضافه کرد: “به هر حال در زمان رای اعتماد به وزرا احساس شد که یک سبد رایی تکرار میشود. حداقل رایها نشان میداد که جریان سومی در مجلس به وجود آمده است. بنده تصور میکنم که باید عدد 140 را اصلاح کرد. حداقل رای ها به برخی وزرایی که رای نیاوردند؛ حدس من این است.”
به نظر می رسد منظور غلامعلی حداد عادل رقمی بین 105 تا 142 نفر از اعضای مجلس باشد که در جلسه رای اعتماد مجلس به کابینه حسن روحانی به گزینه های پیشنهادی او همچون محمدعلی نجفی ، جعفر میلی منفرد و مسعود سلطانی فر رای موافق دادند، هرچند این افرادبا مخالفت اصولگرایان موفق به راهیابی به کابینه نشدند.
حداد همچنین در بخش دیگری از این گفت و گو در عین آنکه اختلافات میان فراکسیون اصولگرایان و فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت را رد نکرده، تاکید کرده است که “اگر بنا باشد گروهی تحتعنوان حامیان دولت در مجلس تشکیل شود و بخواهند در برخی مسائل مستقل عمل کنند، ما تلاش میکنیم حتیالامکان مواضع واحدی با رهروان ولایت اتخاذ کنیم.”
رییس فراکسیون اصولگرایان همچنین با اشاره به تغییرات استانداران و جذب نیروهای اصلاح طلب برای تصدی مناصب دولتی درباره انتخابات آینده مجلس و اینکه اصلاح طلبان و حامیان دولت پیروز احتمالی آن باشند نیز گفته است: “ما از اینکه کسی نامش اصلاحطلب باشد و مسئولیت کاری برعهده بگیرد، وحشتی نداریم… اما آن چیزی که مایه نگرانی است، این است که مبادا شرایط بعد از انتخابات دوم خرداد 76، فضای مجلس ششم و مسیری که به فتنه 88 منتهی شد در کشور تکرار شود. اینکه میگویم بیم و امید، از چنین وضعیتی بیم داریم.”
او همچنین به صورت تلویحی ترس اصولگرایان از به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته ای توسط دولت حسن روحانی و استمرار حضور او و بازگشت اصلاح طلبان به مجلس و دولت را نیز تایید کرده است: “آنچه فضای سیاسی امروز ایران را با بعد از دوم خرداد متفاوت کرده، تاثیر تصمیمگیریهای خارج از ایران بر فضای سیاسی داخل ایران است.ما بعد از انتخابات دوم خرداد 76 در عرصه سیاسی با عامل و عنصری به نام تحریم و فشار اقتصادی روبهرو نبودیم. نباید امروز این واقعیت را در شرایط سیاسی داخلی ایران نادیده بگیریم و این مساله به مهرهای در کنار سایر مهرهها در شطرنج سیاسی داخل ایران تبدیل شده است.”
27 بهمن ماه وبسایت اینترنتی فردانیوز، نزدیک به اصولگرایان هم در تحلیلی ایجاد فراکسیون جدید در مجلس وشکاف و چند دستگی میان اصولگران را دارای شباهت با تغییرات در مجلس پنجم که در نهایت به پیروزی اصلاح طلبان در مجلس ششم منجر شد دانسته بود.
این وبسایت خبری طی تحلیلی نوشته بود: “در نتیجه وضعیت رقابتی در مجلس پنجم سه فراکسیون شکل گرفت که شامل فراکسیون جناح راست که دارای اکثریت نسبی بود و فراکسیون حزب الله خوانده میشد و فراکسیون کارگزاران، گروههای خط امام و تشکلهای کارگری که فراکسیون مجمع حزب الله نامیده میشد و نمایندگان غیر وابسته به هر دو فراکسیون که مستقل خوانده میشدند، تشکیل شد. بدین ترتیب نزدیکی تعداد اعضای فراکسیون رقیب بر اهمیت مستقلها در مجلس افزود. فعل و انفعالات جدید مجلس نهم نیز بیشباهت به اتفاقات و خط بندیهای سیاسی مجلس پنجم نیست.”
فردانیوز همچنین اضافه کرده بود: “شکل گیری فراکسیونی جدید آنهم در زمانی که مجلس از نیمه گذشته است نشان دهنده نوعی خط بندی سیاسی برای کنترل مجلس نهم و در دست گرفتن سکان و همچنین صندلیهای مجلس آتی است. در این روند شاهد نوعی سازمان بندی برای آینده هستیم که تنها منحصر به مجلس نمیشود زیرا تیم رسانهای خاصی نیز در پس این جریان در حال شکلگیری است تا با تمام قوا کارگزاران جدیدی در این روند شکل بگیرد که البته در این روند آرایش داخلی مجلس دستخوش تغییرات جدی میشود و متعاقب آن باید شاهد مجلس جدیدی در سالهای پیش روی مجلس نهم باشیم.”
خبر تشکیل فراکسیون حامی دولت تا کنون چندین بار از سوی برخی از اعضای اصلاح طلب و اصولگرای مجلس مطرح شده است. در 6 اسفندماه سال جاری ابراهیم نکونام اعلام کرده بود که “فراکسیون اعتدال با ۱۴۰ عضو بعد از تعطیلات نوروز در مجلس شورای اسلامی اعلام موجودیت خواهد کرد.”
در آبان ماه سال جاری شریف حسینی عضو هیات رییسه مجلس هم در همین ارتباط گفته بود: “با توجه به اینکه دولت اعتدال روی کار آمده و اصولگرایان در دو فراکسیون سیاسی [فراکسیون اصولگرایان و رهروان ولایت] مجلس حضور دارند دولت جدید به عنوان اعتدال، فراکسیونی که نماینده آراء و افکار سیاسی اش باشد ندارد به همین دلیل عده ای در تلاش برای تشکیل فراکسیون جدید هستند.”
به موازات آن در ۲۴ بهمن ماه سال جاری هم عابد فتاحی از دیگراعضای مجلس شورای اسلامی از ساز و کار تشکیل فراکسیونی تحت عنوان “صدای ملت” با حضور ۷۰ نماینده اصولگرا، اصلاح طلب و مستقل به عنوان فراکسیونی حامی دولت خبرداده بود.
او در حالیکه از چندماه پیش خبرهایی درباره تشکیل فراکسیون حامی دولت در مجلس در سطح رسانه ها منتشر می شد، درباره علت تاخیر ایجاد این فراکسیون گفته بود: “سازوکار تشکیل فراکسیون اصلاح طلب «صدای ملت» انجام گرفته و این فراکسیون در حدود ۷۰ عضو از نمایندگان مجلس خواهد داشت؛ این تعداد باعث می شود وزن سه فراکسیون اصولگرایان، رهروان ولایت و صدای ملت در مجلس متعادل شود. ما تا امروز تنها به خاطر آقای لاریجانی رئیس مجلس تشکیل این فراکسیون به تاخیر انداختیم؛ چرا که با تشکیل فراکسیون صدای ملت بیشترین ریزش را فراکسیون رهروان خواهد داشت”.
این همه اما درحالی است که 22 اسفندماه محمدرضا باهنر نایب رییس مجلس نهم تشکیل فراکسیون جدید را رد و اعلام کرد که “فراکسیون حامی دولت شکل نمی گیرد اما ممکن است تعدیل هایی در فراکسیون های موجود مجلس اتفاق افتد اما پیش بینی من این است که فراکسیون جدیدی شکل نمی گیرد اما در عالم سیاست هیچ چیز پیش بینی نمی شود.”
ابراز نگرانی اصولگرایان ازتغییر آرایش سیاسی مجلس آینده در شرایطی است که از ابتدای ریاست حسن روحانی بر دولت و تشکیل کابینه، برخی فرماندهان ارشد سپاه پاسداران نیز حمایت اصلاح طلبان از دولت حسن روحانی را تلاش برای بازگشت به قدرت قلمداد و اعلام کرده اندکه دولت او “دولت انتقالی” خواهد بود.
در همین راستا سرتیپ پاسدار یدالله جوانی مشاور کنونی نماینده رهبرجمهوری اسلامی در سپاه به هفته نامه صبح صادق گفته بود: “ آ قای روحانی با شعار اعتدال پیروز شد و خود را یک فرد فراجناحی معرفی میکند. اما اصلاحطلبان بهویژه بخش افراطی آنان که فتنه ۸۸ را پدید آوردند، پیروزی آقای روحانی و دولت یازدهم را برای خود یک فرصت تلقی کرده و معتقدند دولت آقای روحانی، «یک دولت انتقالی» برای انتقال قدرت از اصولگرایان به اصلاحطلبان پس از چهار سال خواهد بود.”
روزنامه جوان وابسته به سپاه پاسداران نیز چندی پیش طی مقاله ای با تشبیه اصلاح طلبان به زنی که توسط شوهرش سه طلاقه شده و بر اساس فقه، ازدواج مجدد او با شوهر سابق تنها به واسطه ازدواج با فردی دیگر (محلل) آنهم به مدت کوتاهی ممکن است نوشته بود: “این جماعت بعد از فتنه ۱۳۸۸ راه را برای بازگشت مجدد بسته دیدهاند و مهرههای سفیدی هم برای به میدان فرستادن نداشتند. لذا نه عارف و نه روحانی نمیتوانند مسیر مدنظر آنان را باز نمایند چرا که روحانی و ایضاً عارف از معتقدین به نظریه ولایت فقیه هستند اما به جهت پیوندهای عاطفی با برخی اعضای این حلقه، میتوانند نقش محلل را جهت بازگشت به نظام فراهم آورند.”