ولی الله سیف، رئیس بانک مرکزی، همچون روزهای اول روی کار آمدن دولت یازدهم، بار دیگر آب پاکی را روی دست مردم ریخت و اعلام کرد که قیمت دلار ارزان نخواهد شد.
ولی الله سیف در سخنان دیروز خود که با بازتاب خبری وسیعی مواجه شد، اظهار کرد: “قیمت ارز تحت تأثیر خبر «توافق هستهای» روند کاهشی خواهد داشت اما مجددا به وضعیت قبل از خود بازمیگردد و متعادل میشود. برنامه یکسان سازی نرخ ارز زمان لازم دارد ولی پیش بینی من این است که ظرف ۸ تا ۱۰ ماه آینده این مساله عملیاتی و قیمت ارز تک نرخی خواهد شد”.
او افزود: “امروز وضعیت ارز در شرایط متعادلی قرار دارد و به نظر نمیآید با توجه به مقدار ارزی که عرضه میشود، بازار ارز بخواهد شوک قابل توجهی داشته باشد. امروز تفاوتی که میان نرخ ارز آزاد با نرخ ارز دولتی وجود دارد ناچیز است، یعنی از ۲۹۵۰ تومان تا ۳۲۲۰ تومان و این تفاوت زیادی نیست. هر زمانی که برنامه یکسان سازی نرخ ارز عملیاتی شود ما یک نرخ واحد برای ارز خواهیم داشت”.
همزمان با این اظهارات، بانک مرکزی نیز نرخ بانکی دلار را در اولین روز کاری هفته ۷ تومان گرانتر کرد تا سیاست افزایش قیمت دلار دولتی به ایستگاه ۲۹۵۷ تومان برسد.
به گزارش مهر، بانک مرکزی نرخ بانکی ۳۹ ارز را برای دوشنبه اعلام کرد که براین اساس نرخ بانکی دلار آمریکا با ۳۱ ریال رشد به رقم ۲۹ هزار و ۵۷۰ ریال افزایش یافت.
خبرگزاری مهر اعلام کرده است: “نرخ ۲۰ ارز برای عرضه در مرکز مبادلات ارزی نسبت به پنجشنبه هفته گذشته افزایش و قیمت ۱۶ واحد پولی کاهش یافت و نرخ سه ارز بدون تغییر ماند. در حالی نرخ دلار آمریکا ۳۱ ریال رشد کرد که قیمت پوند انگلیس با ۴۷ ریال افت ۴۶,۰۹۳ ریال و یورو با ۱۸۴ریال ریزش ۳۲,۰۰۶ ریال اعلام شد”.
گفتنی ست، ولی الله سیف در نخستین روزهای بازگشتش از امارات به عنوان رئیس بانک مرکزی قیمت ۳۲۰۰ تومانی برای دلار را “منطقی” دانسته بود.
پس از توافق لوزان نیز که احتمال سقوط قیمت نفت افزایش یافت، او باردیگر تاکید کرد که دولت رقم ۳۲۰۰ تومان را برای دلار منطقی می داند؛ اظهاراتی که با خشنودی اعضای اتاق بازرگانی همراه شد، چرا که آنها نگران کاهش قیمت ارز پس از توافق بودند.
در همان زمان، پدرام سلطانی، قائم مقام اتاق بازرگانی گفت: “محدوده ۳۰۰۰ تومان برای نرخ ارز ـ- حالا با ۱۰۰ تومان بالاتر یا پایینتر ـ- برای اقتصاد کشور مناسب است. نوسانات نرخ ارز نباید به نحوی باشد که تاثیر منفی روی فرآیند تجارت داشته باشد. در شرایط فعلی مادامی که امکان فروش بیشتر نفت یا دسترسی به ارز حاصل از فروش نفت محدود است، میتوان آن را برای نرخ ارز مناسب دانست”.
اسد الله عسگراولادی، یکی از بزرگ ترین سرمایه داران کشور و دیگر گزینه ریاست اتاق بازرگانی نیز شدیدا نگران افت قیمت ارز پس از توافق اتمی بود.
به نوشته فرارو، او گفته بود: “با دلار زیر ۳۳۰۰ تومان صادرات متوقف میشود. صادرکنندگان برای صادرات خود دامنه نوسان نرخ ارز را بین ۳۲۰۰ تا ۳۴۰۰ تومان در نظر گرفتهاند اما اگر نرخ ارز از ۳۳۰۰ تومان پایینتر بیاید صادرکنندگان ضرر میکنند”.
همین اظهارات و نگرانی از احتمال افت ارز موجب شد تا جمشید پژویان، رئیس سابق شورای رقابت نیز چنین بگوید: “مردم فکر نکنند با موفقیت در مذاکرات دلار هزار تومان ارزانتر شود. تاثیر برداشته شدن تحریمها در اقتصاد کشور بسیار کند و تدریجی است. اگر مذاکرات به نتیجه هم برسد، به این معنا نیست که قرار است میلیاردها دلار به اقتصاد کشور تزریق شود و این برداشته شدن تحریم ها آن قدر تدریجی و آثارش آن قدر کم خواهد بود که احتمالا دولت ترجیح خواهد داد با پول های بلوکه شده اقدام به واردات نهاده های دامی و یا کالاهای اساسی کند. بخشی از این پول هم به احتمال زیاد وارد بازار خواهد شد تا دولت کسری بودجه خود را جبران کند. باید دید طرف های غربی ظرف چه مدت پول های بلوکه شده ما را باز می گردانند، زیرا حتی صحبت از این است که برداشته شدن تحریم ها حتی تا ۱۰ سال هم طول بکشد. شاید به نتیجه رسیدن مذاکرات تنها چند صد تومان قیمت ارز را کاهش دهد اما کاهش ۵۰۰ و یا هزار تومانی قیمت ارز در این صورت ممکن نیست”.