مهرزاد فرهودی
در آستانه انتخابات مجلس هشتم، روزنامه مردم سالاری ارگان حزب اصلاح طلب مردم سالاری از سوی هیئت منصفه جدید دادگاه مطبوعات استان تهران مجرم شناخته شد.
اتهام مدیر مسئول روزنامه مردم سالاری انتشار خبری از ستون “عجیب و غریب” خبرگزاری رویترز است درباره اظهارات محمود احمدی نژاد در جمع اصناف کشور. این در حالی است که پیش از خبرگزاری رویترز اکثر خبرگزاریهای داخلی ایران این جمله رئیس جمهور را که “اطلاعات اقتصادی خود را از قصاب محله می گیرم” منتشر کرده بودند.
محمود احمدی نژاد تیرماه سال جاری در جمع اصناف کشور گفته بود: “ما در محل مان کسبه زحمت کشی داریم که بنده اطلاعات مهم اقتصادی را از آنها می گیرم چراکه آنها در بطن مردم زندگی می کنند و از تمام حواشی خبر دارند. به طور مثال یک قصاب شریف در محل ما هست که از تمام مشکلات مردم اطلاع دارد. بنده هم اطلاعات مهم اقتصادی را از او می گیرم.”
دادستان سعید مرتضوی به استناد نتشار همین جمله احمدی نژاد، مصطفی کواکبیان مدیر مسئول روزنامه مردم سالاری را متهم به نشر “مطالب خلاف واقع” جهت تمسخر و تحقیر رئیس جمهور کرده است. هیئت منصفه جدید دادگاه مطبوعات نیز این اتهام را وارد دانسته، کواکبیان را مجرم شناخته است. آنان حتی مدیر مسئول این روزنامه را مستحق تخفیف نیز ندانسته اند.
این محکومیت از دید برخی تحلیلگران سیاسی به مفهوم هشدار هیئت منصفه جدید داگاه مطبوعات به روزنامه نگاران ارزیابی می شود. چرا که از این پس روزنامه نگاران ایرانی باید در انتشار جملات رئیس جمهور نیز مراقبت به خرج دهند تا احتمالاً حرفهایی که از دید افکار عمومی “عجیب” است را منتشر نکنند. این نوع سانسور از دید فعالان عرصه رسانه ای در نوع خود بی سابقه ارزیابی می شود.
این در حالی است که تا کنون مطابق ابلاغیه های متعدد مدیرکل مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیز دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، انتقاد از برخی مواضع رئیس جمهور احمدی نژاد جرم محسوب می شد و حالا اگر خبری بازتاب منفی در افکار عمومی داشته باشد بازهم رسانه منتشر کننده فارغ از صحت و سقم خبر و جایگاه گوینده آن، محاکمه می شود.
نکته دیگری که توجه فعالان رسانه ای ایران را به خود جلب کرده است، قرار گرفتن یک عضو به اصطلاح ”گروه های فشار” در جمع اعضای هیئت منصفه دادگاه مطبوعات استان تهران است. “روح الله جمعه ای” که همشهری مدیر مسئول روزنامه مردم سالاری است از مشهور ترین اعضای گروه فشار در شهر سمنان بوده است. او تا پیش از دوم خرداد 1376 به عنوان مسئول توزیع تولیدات کارخانه شیر پدرش مشغول فعالیت اقتصادی بود.
جمعه ای برغم اینکه دانشجوی دانشگاه آزاد سمنان بود اما همواره در تمامی برنامه هایی که اصلاح طلبان در دانشگاه سمنان برگزار می کردند حضور می یافت و سعی می کرد برنامه های آنان را با ایجاد درگیری و تنش، بر هم زند. ضرب و شتم بهزاد نبوی، ابراهیم اصغر زاده و حبیب ا… پیمان از جمله اقدامات وی و دوستانش در گروه فشار سمنان بود.
روح الله جمعه ای در دوران انتخابات ریاست جمهوری خرداد 76 نیز بارها با اعضای ستاد انتخاباتی خاتمی درگیر شده بود و در حالیکه خاتمی با اتوبوس مشهورش برای سفر انتخاباتی به سمنان رفته بود، به وی حمله ور شد. در ماجرای این درگیری مصطفی کواکبیان که اکنون مدیر مسئول روزنامه مردم سالاری است اقدامات گروه فشار سمنان را مورد اشاره مشخص قرار داد.
پس از دوم خرداد 76، روح الله جمعه ای در روزنامه رسالت مشغول فعالیت شد و پس از انتخابات مجلس ششم به عنوان خبرنگار پارلمانی صدا و سیما روانه مجلس گردید. در تمام این مدت بهزاد نبوی که هرگز سوابق جمعه ای را فراموش نکرده بود، حاضر به مصاحبه با خبرنگار پارلمانی صدا و سیما نشد و البته گزارشهای تخریبی جمعه ای علیه نمایندگان مجلس ششم نیز بارها واکنش ایجاد کرد.
جمعه ای در انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری از فعالان ستاد انتخاباتی محمود احمدی نژاد بود و پس از انتخابات به عنوان مدیر روابط عمومی سازمان فنی و حرفه ای کشور مشغول فعالیت شد.
در همین زمینه یک عضو سابق مجمع اسلامی دانشجویان دانشگاه سمنان با ابراز تأسف از حضور روح الله جمعه ای در جایگاه هیئت منصفه مطبوعات گفت: “دانشجویان سالهای 76 تا 80 دانشگاه سمنان هیچ گاه درگیریهای ایجاد شده توسط روح الله جمعه ای و اهانت های آشکار او به اصلاح طلبان را فراموش نمی کنند. لذا این سوال برای ما پیش آمده است که چطور چنین افرادی می توانند در جایگاهی قرار گیرند که جایگاه انسانهای منصف و فرهیخته است؟”
این فعال دانشجویی تصریح کرد: “بهتر است دوستان آقای رئیس جمهور به جای محاکمه منتقدانی که متن دقیق سخنان احمدی نژاد را منتشر کرده اند، وی را نصیحت کنند تا در سخنان خود مراقبت بیشتری به خرج دهد تا هزینه سخنان عجیب و غریب او را، روزنامه نگاران مظلوم این مملکت نپردازند.“