فرناز فصیحی
هزاران دانشجو مقامات امنیتی ایران را به مبارزه طلبیدند و روز دوشنبه در دانشگاه تهران در اولین روز آغاز سال تحصیلی جدید، علیه دولت ایران به تظاهرات پرداختند و آغاز گشایش جبهه جدیدی در جنگ مخالفان علیه دولت را اعلام کردند.
دولت محمود احمدینژاد، که با افزایش فشارهای داخلی و خارجی روبروست و از تاثیر و توان دانشگاه ها نیزنگران است، بصورت سیستماتیک به سرکوب دانشجویان پرداخته است.
مقامات امنیتی در ماههای اخیر صدها دانشجو را فراخوانده و به بازجویی از آنها پرداخته و به آنها هشدار دادهاند در صورتی که جنبش مخالفان میرحسین موسوی و مهدی کروبی را به دانشگاه بیاورند از ادامه تحصیل محروم خواهند شد.
مراسم آغاز سال تحصیلی در دانشگاه تهران، معمولا با حضور رئیسجمهور، وزیر علوم و نمایندگان مجلس برگزار می شود، اما احمدینژاد حضور خود در روز دوشنبه را لغو کرد و کامران دانشجو وزیر علوم بدون سر وصدا از در پشتی به سالن برده شد تا با جمعیت خشمگین دانشجویان روبرو نشود.
وقتی حداد عادل، یک نماینده محافظهکار و استاد دانشگاه وارد صحن دانشگاه شد، دانشجویان او را هو کردند و فریاد زدند: “وکیل خائن، تو ضد مردم هستی.”
دانشجویان که بادکنکهای سبز به دست داشتند ـ رنگ مخالفان ـ و تیشرتهای سبز پوشیده بودند، در حالیکه به طرف صحن دانشگاه میرفتند شعار “مرگ بر دیکتاتور” و “کشتی جوانان ما ، مرگ بر تو” سر میدادند. این آشوب توجه صدها نفر از مردم را که خارج از نرده های دانشگاه جمع شده بودند جلب کرد و آنان به همراه دانشجویان و دیگران که در ماشینهای خود دستشان را روی بوق گذاشته بودند شعار دادند.
پلیس ضد شورش و نیروهای امنیتی در محل جمع شدندو دروازههای دانشگاه را قفل کردند و از خروج دانشجویان و ورود مردم جلوگیری کردند. با اینکه پلیس وارد دانشگاه نشد، گزارشهایی از درگیری بین آنها و مردم بیرون مخابره شده است. به گفته یک شاهد، پلیس موبایل هرکسی را که سعی میکرد از تظاهرات عکس یا فیلم بگیرد خرد میکرد.
وبسایتهای ایران گزارش دادند که برخی از دانشجویان، بعدازظهر هنگام خروج از دانشگاه دستگیر شدهاند.
شاهدان میگویند، دانشجویان حامی دولت به یک ضد تظاهرات دست زدند اما تعداد آنها کمتر بود. آنها خطاب به دانشجویان مخالف فریاد میزدند که “موسوی و اسرائیل یکی هستند.” دانشجویان حامی مخالفان هم در جواب میگفتند: “تا احمدینژاده، هر روز همین بساطه.”
روزبه میرابراهیمی، یک روزنامهنگار و مخالف ایرانی گفت: “ناآرامی امروز دانشگاه ثابت کرد که روزهای سختی پیش روی محمود احمدینژاد است. دولت شدیدا از این موضوع نگران بوده است.”
ایران که 60 درصد جمعیت 75 میلیون نفریاش زیر سی سال دارد، کشوری جوان محسوب میشود. با این وجود در سالهای اخیر صدها دانشجو دستگیر شدند و از ادامه تحصیل یا دریافت مدرک خود محروم شدند. در نتیجه جنبش دانشجویی رادیکالتر شده است. دانشگاهها همواره ستونی از قدرت سیاسی در تحولات ایران بوده است. انقلاب سال 57 ریشه در صحن دانشگاه تهران دارد.
مهدی کروبی، روحانی اصلاحطلب صریح و نامزد ریاستجمهوری در رویدادی دیگر در روز دوشنبه نامهای به رئیسجمهور اسبق، علیاکبر هاشمی رفسنجانی نوشت و از او خواست بر عملکرد رهبر ایران آیتالله علی خامنهای نظارت داشته باشد. آقای رفسنجانی رئیس مجلس خبرگان، مجمعی از روحانیون است که قدرت انتصاب و عزل رهبر را دارد.
منبع: وال استریت ژورنال، 29 سپتامبر 2009