آرش سیگارچی
هنوز از جابجایی سردار مرتضی رضایی، قائم مقام سپاه پاسداران دو سال نگذشته که آیت الله خامنه ای در ادامه تغییرات گسترده در سپاه پاسداران که از اواسط سال گذشته آغاز شده، سردار سرتیپ پاسدار “سید محمد حسین زاده حجازی” را جایگزین او کرد تا به این ترتیب مشخص شود از یکسو هنوز خانه تکانی در سپاه ادامه دارد و از سوی دیگر این نظرکه مرتضی رضایی قائم مقام موقت بود، تایید شود. قائم مقام فرمانده سپاه به پیشنهاد فرمانده سپاه و با تایید رهبر جمهوری اسلامی تعیین می شود.
آیت الله خامنه ای در همین راستا معاون جدید هماهنگ کننده فرماندهی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را نیز منصوب کرده است.
پنجشنبه سوم آذر 84 محمدباقر ذوالقدر از سپاه به دولت احمدی نژاد پیوست تا جانشین وزیر و معاون امنیتی انتظامی وزارت کشور شود. وضعیتی که یکسال و چهارده روز بعد آنگونه که روزنامه اعتماد در 17 آذر 85 نوشت “به طرز مشکوکی” تغییر کرد و به استعفای وی ختم شد. وقتی ذوالقدر به وزارت کشور رفت، آیت الله خامنه ای، مرتضی رضایی را به عنوان جانشین او و قائم مقام سپاه پاسداران تعیین کرد. هر چند این تغییر مهمی در سپاه بود اما کارشناسان وقتی تغییرات در سپاه را جدی گرفتند که شهریور گذشته آیت الله خامنه ای پس از هشت سال یحیی رحیم صفوی را از فرماندهی سپاه پاسداران برکنار و به جای وی محمد علی جعفری را به این سمت منصوب کرد.
در راستای همین تغییرات بود که آیت الله خامنه ای دستور داد نیروی مقاومت بسیج تحت نظر سپاه پاسداران فعالیت کند و به این ترتیب عملا جایگاه بسیج را در حد معاونتی در سپاه تنزل داد.
البته آیت الله خامنه ای پیش از تغییر رحیم صفوی و در پی حضور ذوالقدر در وزارت کشور، جانشینی برای او برنگزید؛ امری که باعث رواج این شایعه شد که رهبری چندان تمایلی به انتصاب “مرتضی رضایی” ندارد. اما عاقبت آیت الله خامنه ای پس از استعفای ذوالقدر در آذر 84، در اردیبهشت 85 بالاخره حکم قائم مقامی سپاه را برای مرتضی رضایی صادر کرد.
مرتضی رضایی از جمله هفت نفری است که دوشب بعد از انقلاب سال 57 در جلسه ای طرح راه اندازی سپاه پاسداران را مطرح کردند. از آن هفت تن اینکه برخی یادر جنگ کشته شده اند و یا برخی مانند محسن رضایی از سپاه بیرون آمده اند اما مرتضی رضایی که سالها مسئول اطلاعات سپاه بود، به نوشته برخی منابع هنوز یکی از “پرقدرت ترین فرماندهان سپاه پاسداران” است.
با این حال پس از صدور حکم اخیر آیت الله خامنه ای، مرتضی رضایی جای خود را به سردار حجازی داد که از او به عنوان یکی از نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی یاد می شود.
از فرماندهی بسیج تا قائم مقامی سپاه
سردار حجازی برای اصلاح طلبان نام غریبه ای نیست. او در سالهایی که اصلاح طلبان در راس قدرت بودند فرماندهی بسیج کشور را بر عهده داشت و به عقیده برخی اصلاح طلبان، وی یکی از افراد موثر در بحران سازی های پیش روی دولت خاتمی بود. وی به طور مشخص، به همکاری با فرایند ورود بسیج به منازعات سیاسی و سکوت تاییدآمیز در مقابل عضویت بسیجیان در گرو های ضربتی چون “انصارحزب الله” متهم بود.
شهاب نیوز در معرفی سردار جعفری آورده است: سردار سید محمد حجازی متولد 1335 در اصفهان است. حجازی از ابتدای انقلاب و با تاسیس سپاه پاسداران به عضویت این نهاد در آمد و تحصیلات دانشگاهی خود را نیز ادامه داد. او اکنون دانشجوی دوره دکترای دانشکده عالی دفاع ملی در رشته مدیریت استراتژیک و عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین (ع) است.
به گزارش شهاب نیوز، از دیگر فعالیت های او در سال های گذشته میتوان به حضور وی در مناطق آشوب زده کردستان و آذربایجان غربی اشاره کرد. وی همچنین طی سالهای دفاع مقدس، به امر اعزام نیروهای مردمی پرداخت و مسئول اعزام نیرو به جبهه های جنوب بود. حجازی مدتی نیز در سمت مسئولیت ستاد سپاه منطقه دوم کشوری خدمت کرد. پس از آن جانشین فرمانده سپاه منطقه چهارم کشوری، جانشین قرارگاه عملیاتی سلمان در جبهههای میانی و غرب، جانشین فرمانده قرارگاه قدس سپاه تا پایان دوران دفاع مقدس بود.
حجازی پس از پایان جنگ، معاون هماهنگ کننده نیروی مقاومت بسیج شد. وی سپس به مدت ده سال فرماندهی بسیج را بر عهده داشت و پس از اینکه با دستور آیت الله خامنه ای، بسیج تحت سرپرستی سپاه قرار گرفت، حجازی عهدهدار سمت معاونت هماهنگ کننده فرماندهی کل سپاه شد.
سردار حجازی دیروز در مراسم معارفه خود آنگونه که فارس روایت کرد، گفت: “مسئولیت در نظام اسلامی اهمیت بالایی دارد و در سپاه دو چندان است. خشم و غضب دشمن از سپاه به خاطر نقش آفرینی و تاثیرگذاری در نقشهای کلیدی است که سپاه توانسته است توطئههای دشمن را خنثی کند.“
حجازی تاکید کرد: “مسئولیت پذیری در داخل سپاه کار سخت و دشواری است چراکه یک لحظه غفلت، سپاه امام زمان (عج) و شمشیر برنده انقلاب را تضعیف میکند و ما نمی توانیم حتی لحظه ای این تخیل را در ذهن خود جای دهیم.“