داستان دفن شهیدان هشت سال “جنگ تحمیلی” در دانشگاههای کشور و واکنش دانشجویان و اهالی علم و فرهنگ کشور به این روند، با ورود آیت الله سید علی خامنه ای به صحنه و ارسال پیام برای خاکسپاری پیکر 5” شهید گمنام” در دانشگاه امیر کبیر وارد فاز جدیدی شد.
آیت الله خامنه ای در پی واکنش های شدید دانشجویان به دفن شهدا در دانشگاهها، ضمن تائید این روند خاطرنشان کرد که: “از خودگذشتگی آن پاکبازان بود که اسلام و استقلال و آزادی را به ملت ایران هدیه کرد و ادای حق بزرگ آنان و تکریم یاد و نام آنان نشانه فداکاری به ارزش های والا است.”
مخالفت فرزندان شهدا
این پیام در شرایطی داده شده که تعداد زیادی از دانشجویان که در میان آنان فرزندان شهدا نیز دیده می شوند با این کار مخالفت ورزیده و آن را سوء استفاده از شهید خوانده اند. به همین علت در تحصنی که توسط شورای عمومی انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر و با حضور بیش از ۵۰۰ تن از دانشجویان این دانشگاه در اعتراض به پروژه دفن “شهید” در دانشگاه و “سوء استفاده از نام شهید” برای ایجاد “فضای خفقان” در دانشگاه برگزار شد،معترضین با طرح شعارهای مختلف به مخالفت چند باره با این عمل پرداختند.آنان همچنین به بازداشت های اخیر دانشجویی از جمله بازداشت حسین ترکاشوند، مجید توکلی، اسماعیل سلمانپور و کوروش دانشیارو ممنوع الورود شدن احمد قصابان، سجاد ویس مرادی، علی اصغر سپهری و یوسف رشیدی به دانشگاه اعتراض کردند.
به گزارش خبرنامه ی امیرکبیر، دانشجویان در این تظاهرات با در دست داشتن پلاکاردهایی چون “اوین دانشگاه می شود، دانشگاه قبرستان”، “ ما مخالف بودیم و هستیم”، “ پس نظر قاطبه دانشجویان چه؟”، “پروژه دفن شهید در راستای اسلامی کردن دانشگاه ها”، “برای ورود شهیدان، دانشجویان را ممنوع الورود می کنند!“، “شهیدان آمدند: بازداشت ۴ پلی تکنیکی، ممنوع الورودی ۵ پلی تکنیکی”، “دولت نهم: خودسوزی شهید زنده یا تکریم شهید در دانشگاه”، “یادمان آری، قبر نه!“، “شهادت را دفن می کنند”، “خوارج باز آمدند” و… مخالفت خود را با دفن “شهید” در دانشگاه اعلام کردند. در طی این مدت بسیجیان که از صبح با برپا کردن چندین خیمه در صحن دانشگاه و پخش چای و دادن نذری و پخش مداحی از چندین بلندگو در صحن دانشگاه در جلب توجه دانشجویان ناکام مانده بودند رو به نمایشی روحوضی آوردند که با مخالفت شدید دانشجویان که فضای دانشگاه کوچه و بازار نیست که با نمایش های خیابانی آن را اشغال کنند، برنامه آن ها را مختل کردند.
دفن شهید در دانشگاه های کشور در حالی عملی می شود که بر اساس نظر سنجی انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی شریف که حدود ۱۴۰۰ نفر در آن مورد پرسش قرار گرفتند،بیش از ۸۰ درصد دانشجویان مخالف دفن شهیدان در صحن دانشگاه بودند. اما خبرگزاری های رسمی فارس و ایسنا در گزارشات روزهای گذشته بدون توجه به اعتراضات دانشجویی و فضای ملتهب دانشگاه، تعداد دانشجویان مخالف با پروژه دفن شهید را کمتر از ۱۰ نفر گزارش کردند.
در حالیکه تعداد شرکت کنندگان در این گردهمایی اعتراضی بیش از چند صد نفر گزارش شده که تعداد زیادی از نیروهای مذهبی و فرزندان شهدا نیز در میان مخالفین حضور داشته اند.
دکتر محمد ملکی، اولین رئیس دانشگاه تهران پس از پیروزی انفلاب هفته پیش ضمن مصاحبه ای هدف نهایی جمهوری اسلامی از دفن “شهید” در فضای دانشگاههای کشور را “شکستن حرمت دانشگاه و ویران کردن این سنگر ” خواند و تاکید کردکه این حرکت “تکریم” نیست بلکه ”سوء استفاده” است.
فشار بیشتر بر دانشجویان
پروژه دفن شهدا در حالی پیش می رود که در هفته های گذشته فشار بر فعالین دانشجویی از طیف های مختلف فزونی گرفته است. اگر چه سحریزدانی پور دانشجوی دانشگاه شیراز و همسر دانشجوی بازداشت شده یونس میرحسینی که همراه اسماعیل جلیل وند در وضعیت ناگواری در زندان بسر می برند بعد از 11 روز بازداشت با تبدیل قرار، از زندان آزاد شد، اما 400 تن از فعالین سیاسی و مدنی کشور با انتشار بیانیه ای به ادامه بازداشت دانشجویان دانشگاه شیراز و پلی تکنیک تهران اعتراض کردند و خواستار توقف این فشارها و آزادی فوری دانشجویان بازداشتی شدند.
از سوی دیگر کمپین بین المللی حقوق بشر روز شنبه سوم اسفند اعلام کرد زندگی چهار دانشجوی دانشگاه امیرکبیر؛ مجید توکلی، حسین ترکاشوند، اسماعیل سلمانپور و کورش دانشیار که در اعتراض به بازداشت خودسرانه خود در اعتصاب غذا بسر می برند در خطر است و این دانشجویان باید فورا و بدون هیچ قیدو شرطی آزاد شوند.
بر اساس جدیدترین اخبار رسیده اعتراض به شش سال حکم تعزیری برای فعال دانشجویی چپ محمد صیادی و بازداشت محمد پور عبدالله و علیرضا داوودی که همگی از طیفی از جریان چپ دانشجویی هستند نیز همچنان ادامه دارد. بازداشت بهمن خداد، دیگر دانشجوی چپ در روزهای گذشته نیز نگرانی ها در باره روند فشارهای فعلی بر دانشجویان دگراندیش را دو چندان کرده است.