نمایندگان دو دو هم نگویند

نویسنده
نازنین کامدار

» ادامه دار شدن ماجرای ابراز نارضایتی خامنه ای

با وجود اعلام نارضایتی آیت الله خامنه ای از “دو-دو” گفتن نمایندگان هنگام سخنرانی هفته قبل احمدی نژاد در مجلس، نمایندگان مجلس دیروز هم به نشانه اعتراض به سخنان فاطمه آلیا، “دو-دو” کردند که در پی آن برای دقایقی فضای مجلس متشنج شد. به دنبال این اعتراضات در نهایت مقرر شد از این پس نام “دو-دو” کنندگان اعلام شود. در تحولی دیگر ۲۵ تن از نمایندگانی که امضای خود را پای طرح سئوال از احمدی نژاد گذاشته بودندپس از روشن شدن موضع آیت الله خامنه ای امضای خود را پس گرفتند.

بنا به گزارش رسانه های داخلی، فاطمه آلیا، نماینده تهران دیروز در نطق پیش از دستور خود با افشای جزئیات تذکر آیت الله خامنه ای به نمایندگان در باره “دو-دو” گفتن به نشانه اعتراض، موجب شد تا بار دیگر برخی نمایندگان به بهانه خصوصی بودن تذکر رهبری با “دو-دو” گفتن اعتراض خود را به افشای دخالت آیت الله خامنه ای حتی در نحوه اداره جلسات مجلس نشان دهند.

گفتنی است تا پیش از این، تنها مصوبات مجلس بود که با وجود دو نهاد شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت با نظرات رسمی و غیر رسمی آیت الله خامنه ای تغییر می کرد اما اینبار این دخالت ها به نحوه اعلام اعتراض نمایندگان ملت نیز کشیده شده است.

فاطمه آلیا، از حامیان احمدی نژاد در مجلس، در “نقل به مضمون” سخنان “آقا” که آنرا از روی متن می خواند چنین گفت: “مجلس به رئیس جمهور اهانت کرد، مجلس حق ندارد به هیچ کس به ویژه رئیس جمهور اهانت کند…کاری که مجلس کرد ظلم بود و کار بدی کردید… شما در مجلس حق ندارید به کسی بخصوص رئیس جمهور اهانت کنید…مجلس مظهر فضایل ملت است، این چه فضایلی است؟…همین مانده است که بروید و کتک هم بزنید!… بنده ناراحت شدم از این کارها…آقای لاریجانی این چه اتفاقی بود؟ شما باید متوقف می​کردید…”.

فاطمه آلیا در ابتدای سخنان خود اعتراض نمایندگان به احمدی نژاد را “شرم آور و رذیلانه” دانسته بود.

بنا به نوشته آفتاب، در اینجا بود که صدای  ”دو-دو” گفتن معترضان  بلند شد و احمد توکلی که “دو-دو” نمی گفت موفق به اعلام تذکر خود نسبت به سخنان آلیا شد. او البته سخنان خامنه ای را چنین تفسیر کرد: “روح فرمایشات آقا این بود که وقتی کسی حرفی می زند درست نیست که صحبتش قطع شود. از این رو امروز هم فقط هیات رئیسه حق قطع کردن سخنان خانم آلیا را داشتند و نه دیگر نمایندگان. البته اینکه او کار درستی کرد که این حرفها را بگوید یا نگوید، بحث دیگری است. فضای آزادگی در مجلس را حفظ کنید. مقام معظم رهبری فرمودند که حفظ احترام همه واجب است و هیچ کس نباید به رئیس جمهور دو-دو کند. البته ایشان این حرف را برای رئیس جمهور ووزرا هم زدند که باید احترام دیگران را حفظ کنند”.
او افزود: “هر کسی می​خواهد حرف رهبری را گوش دهد، باید بداند که مجلس محل تضارب آرا است و هر کسی می​تواند سخنان خودش را بگوید”.

توکلی در حالی از آزادی نمایندگان مجلس برای اظهار نظر سخن می گفت که اعضای هیات رئیسه مجلس به همین علت به دفتر خامنه ای احضار شده و مورد انتقاد قرار گرفته اند.

با این وجود در جریان بررسی  طرح دو فوریتی  قانون انتخابات هم نمایندگان بار دیگر از “دو –دو” به نشانه مخالفت با طرح استفاده کردند که توکلی چنین گفت: “مگر دستور رهبری را نشنیده​اید؟ چرا دو می​گویید؟”

آنطور که خبرگزاری مهر گزارش داده، این جمله توکلی موجب شد تا جهانبخش محبی نیا  نیز از جایگاه هیات رئیسه، یادآوری توکلی را چنین تکمیل کند: “آقا فرمودند اسامی کسانی که دو می گویند از تریبون اعلام شود”.

یک خبرنگار پارلمانی به روز می گوید در زمان اعلام این جمله، در گوشه ای از مجلس صدای خنده عده ای به گوش رسید که پس از پایان جلسه علت آن خنده معلوم شد. دلیل آن اظهارات نماینده ای بود که در واکنش به محبی نیا گفته بود: “شما اسم ما رو تو خوب ها بنویس آقا مبصر!”

این خبرنگار پارلمانی افزود: “برخی نمایندگان به دخالت آیت الله خامنه ای که به نحوه نشست و برخاست نمایندگان هم سرایت کرده اعتراض دارند اما جرات اظهار نظر ندارند”.

ماجرای ابراز مخالفت خامنه ای با “دو-دو” گفتن نمایندگان در سخنان محمد رضا باهنر، رئیس جلسه دیروز مجلس هم نمود داشت.

به نوشته خبرآنلاین، او در ابتدای سخنان محمدرضا میرتاج​الدینی معاون پارلمانی دولت که برای تقدیم لوایح ادغام وزارت خانه های کار و رفاه اجتماعی و صنعت و تجارت به مجلس آمده بود، گفته است: “نمایندگان مراقب باشید که اگر عزیزی در میان سخنان نماینده دولت دو-دو بگوید بنده مکلفم که نامش را از تریبون اعلام کنم. بنابراین مراعات کنید تا بعدا دلخوری بوجود نیاید”.

سایت “خبرنگران سبز” نیز به نقل از محمدجواد ابطحی نماینده خمینی‌شهر در مجلس نوشت که آیت الله خامنه‌ای در جریان احضار  اعضای هیات رئیسه مجلس درباره توهین به احمدی‌نژاد در جلسه روز سه‌شنبه، به صدا و سیما هم اعتراضاتی کرده است.

به نوشته این سایت انتقاد خامنه‌ای از صدا و سیما این بوده که چرا هنگام پخش سخنان احمدی‌نژاد، “دو دو” گفتن نمایندگان معترض را سانسور نکرده است.

د ر همین حال از دو روز قبل که احضار نمایندگان از سوی خامنه ای توسط رسانه ها علنی شد، تحرکاتی نیز برای جلوگیری از طرح سئوال نمایندگان از احمدی نژاد آغاز شده است.

ابتدا محمد دهقان، عضو هیات رئیسه مجلس در گفتگو با مهر از تلاش این هیات برای پس گرفتن امضای نمایندگان خبر داد و روز گذشته هم که 100 امضاء به 75 امضاء کاهش یافت، اعلام شد که طرح  سئوال از احمدی نژاد به پس از تعطیلات تابستانی مجلس و تقریبا یک هفته بعد موکول شده است.

دهقان گفته بود: “در جلسه هیات رئیسه مقرر شد تعدادی از اعضا با آقای مطهری گفتگو کرده و فضای فعلی کشور را برای وی تشریح کنند تا فعلا سئوال از رئیس جمهور در دستور کار مجلس قرار نگیرد”.

گفتنی است جلسه ای که دهقان از آن سخن گفته پس از احضار نمایندگان از سوی آیت الله خامنه ای تشکیل شده است.کیهان هم که مدیر مسئول آن نماینده آیت الله خامنه ای است، دیروز طرح سئوال از احمدی نژاد را “تامل برانگیز” دانست.

چنین بود که حسن سبحانی نیا، عضو هیات رئیسه مجلس دیروز از به تعویق افتادن  سئوال از احمدی نژاد خبر داد و به فارس گفت: “رسیدگی به طرح سئوال از رئیس جمهور به بعد از هفته سرکشی نمایندگان به حوزه انتخابیه و تعطیلات آتی مجلس موکول می‌شود. پس از مطرح شدن این موضوع در صحن علنی مجلس رئیس جمهور یک ماه فرصت دارد برای پاسخگویی به مجلس بیاید”.

 بر اساس اصل 88 قانون اساسی، سئوال از رئیس جمهور از جمله حقوق مصرح نمایندگان است.در این اصل آمده است: “در هر مورد که حداقل یک چهارم کل نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رئیس جمهور و یا هر یک از نمایندگان از وزیر مسئول، درباره یکی از وظایف آنان سئوال کنند، رئیس جمهور یا وزیر موظف است در مجلس حاضر شود و به سئوال جواب دهد و این جواب نباید در مورد رئیس جمهور بیش از یک ماه و در مورد وزیر بیش از ده روز به تأخیر افتاد مگر با عذر موجه به تشخیص مجلس شورای اسلامی”.

در ماده 196 آیین نامه داخلی مجلس نیز چنین آمده است: “براساس اصل هشتاد و هشتم (88) قانون اساسی، درصورتی که حداقل یک چهارم کل نمایندگان بخواهند درباره یکی از وظایف رئیس جمهور سؤال کنند، باید سؤال خود را به‏طور صریح و روشن و مختصر همگی امضاء و به رئیس مجلس تسلیم نمایند. رئیس مجلس موضوع را در اسرع وقت به کمیسیون تخصصی ارجاع می‏نماید. کمیسیون موظف است حداکثر ظرف یک هفته با حضور نماینده معرفی شده رئیس جمهور و نماینده منتخب سؤال‏کنندگان تشکیل جلسه دهد. در این جلسه، نماینده رئیس جمهور پاسخ مقتضی را از طرف رئیس جمهور ارائه خواهد نمود تا به نمایندگان سؤال کننده گزارش شود.

پس از یک هفته چنانچه هنوز حداقل یک چهارم کل نمایندگان مجلس (که سؤال را امضاء نموده‏اند) از سؤال خود منصرف نشده باشند رئیس مجلس موظف است در اولین جلسه سؤال آنان را قرائت و فوراً برای رئیس جمهور ارسال کند. این سؤال ظرف چهل و هشت ساعت تکثیر و در دسترس نمایندگان قرار می‏گیرد.”

بر اساس ماده 197 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی نیز “رئیس جمهور موظف است ظرف مدت یک ماه از تاریخ دریافت سئوال در جلسه علنی مجلس حضور یابد و به سئوال پاسخ گوید مگر با عذر موجه و با تشخیص مجلس، مدت طرح سئوال از طرف نماینده منتخب سوال کنندگان حداکثر 15 دقیقه و مدت پاسخ رئیس جمهور حداکثر یک ساعت خواهد بود”.