در پی اخراج دستهجمعی خبرنگاران سرویس کارگری خبرگزاری ایلنا، سه تن از آنها دلایل اخراج خود را توضیح داده اند. در همین حال مدیرعامل ایلنا که به گفته خبرنگاران، عامل اصلی اخراج آنها بوده گفته اخراج خبرنگاران “موضوع داخلی” این خبرگزاری بوده که از سوی دیگر رسانهها “شانتاژ شده” است.
اسماعیل محمدولی، پانیذ فاضلیان، مرتضی مدنی، لیلا رزاقی و موسوی، ۵ خبرنگار حوزه کارگری خبرگزاری ایلنا هستند که هفته گذشته به صورت دسته جمعی از این خبرگزاری اخراج شدند.
دبیر اخراجشده این بخش که همزمان با این اقدام مدیران خبرگزاری در صفحه فیسبوک خود “مقاومت در برابر سانسور خبر تجمع کارگران کارخانه ‘فاریست دورود” را دلیل اخراج خبرنگاران اعلام کرده بود، اینک در مطلبی دیگر، به توضیح دلایل اخراج کارگران پرداخته است.
اسماعیل محمدولی با مشورت مرتضی مدنی و لیلا رزاقی، در توضیح مفصلی که روز سهشنبه، ۲ تیرماه در شبکه اجتماعی فیسبوک منتشر شده نوشته: “روز پنجشنبه ۲۸ خرداد ۹۴، مشغول کار بودیم که منشی مدیرعامل ایلنا پیغام آورد به هیچ نحوی حتی یک خط خبر درباره تجمع کارگران فاریس درورد در مقابل وزارت کار منتشر نشود. دلیلش را که پرسیدیم به نقل از آقای مسعود حیدری، مدیرعامل، گفته شد که این اعتراض به حق نیست و کارگران زیاده خواهی میکنند.”
این خبرنگاران اضافه کردهاند: “پس از بیپاسخ ماندن تماس تلفنی دبیر گروه کارگری با مدیریت که آن زمان در ساختمان ایلنا حضور نداشت، دبیر گروه نوشتهای را به منشی مدیرعامل داد تا با او تماس بگیرد و نظر گروه کارگری را برای ایشان بخواند. نوشته بودیم: ما در جایگاه خبرنگار کارگری اجازه قضاوت درباره حقانیت اعتراض صنفی کارگران را نداریم. وقتی کارگران از لرستان به تهران آمدهاند تا مطالبهای را از وزارت کار طرح کنند ما وظیفه انتشار این خبر را داریم.”
به گفته آنها “مدیرعامل ایلنا که خود زمانی از اعضای هیات مدیره یکی از کارخانههای تولید سیمان زیرمجموعه تامین اجتماعی بوده است، پس از شنیدن پاسخ ما درباره انتشار خبر اعتراض کارگران فارسیت دورود که زیر مجموعه «هلدینگ سیمان فارس و خوزستان» تامین اجتماعی است، بلافاصله دستور مسدود کردن دسترسی تمامی اعضای گروه کارگری به پنل ارسال اخبار را صادر کرد و سپس برای دو روز، بخش کارگری را از سایت ایلنا، تنها مرجع اخبار کارگری ایران، حذف کرد و در نهایت در اولین روز کاری، یعنی شنبه ۳۰ خرداد ماه، تمامی اعضای گروه را با برخوردی نامحترمانه بهصورت شفاهی اخراج کرد.”
“برخوردهای امنیتی” با “خبرنگاران زحمتکش”
خبرگزاری ایلنا تاکنون بر خروجی خود توضیحی رسمی دراین باره ارائه نداده، اما مدیر عامل این خبرگزاری که به گفته خبرنگاران عامل اصلی اخراج دسته جمعی آنها بوده در مصاحبه با سایت “نظر، شبکه فعالان رسانه” گفته است: “این موضوع یک مسئله داخلی بود که تعدادی از نیروها در سیستم کاری داخل خبرگزاری جابجا شدند و اصلا چنین چیزی که برخی همکاران شانتاژ کردهاند که اخراج دسته جمعی گروه کارگری و این گونه مسائل نیست.”
او گفته است: “تعجب میکنم از دوستان خبرگزاریها که بدون این که این مسئله را از ما بپرسند سعی کردند با جنجال و شانتاژ این مسئله را بزرگنمایی کنند. این اتفاق طبیعی است و در همه جا اتفاق میافتد که یک خبرگزاری نیروهایش را جابجا کند یا تغییر دهد. این دلیل نمیشود که برخی دوستان این چنین با قضیه برخورد کنند.”
خبرنگاران ایلنا از مصاحبه با رسانهها منع شدهاند اما یک منبع موثق در مورد دلایل مضاعف اخراج آنها به روز گفته بود: “مورد دیگر که باعث افزایش فشارها و اخراج خبرنگاران این خبرگزاری شد خبرهای مربوط به بازداشت فعالان کارگری و همچنین اعتراضات کارگری بود که ایلنا پوشش میداد و در آنها میزان انتقاد از دولت بالا بود.”
اخراج این دسته از خبرنگاران و توقف پوشش اخبار کارگری در ایلنا با واکنشهای زیادی روبرو شده است.
در یک مورد سندیکای کارگران فلزکارمکانیک با انتشار بیانیهای “برخوردهای غیر حرفهای و امنیتی” با “خبرنگاران زحمتکش” را محکوم کرد. اتحاد آزاد کارگران ایران نیز در بیانیهای اخراج خبرنگاران ایلنا را محکوم کرده است.
حدود ۶۰۰ فعال حقوق معلمان، فعالان مدنی و کارگری نیز در بیانیه ای که روز سهشنبه، ۲ تیر در وبسایت حقوق معلم و کارگر منتشر شده، نوشتهاند: “سرویس کارگری خبرگزاری کار ایران سزاوار چنین برخوردی نیست، ما به شدت چنین برخوردی را محکوم کرده و خواهان بازگشت فوری خبرنگاران این سرویس به محل کار خود میباشیم.”
خبرگزاری ایلنا با تکیه بر وضعیت جامعه کارگری از جمله معدود منابع خبری رسمی برای پوشش اخبار کارگران ایران است.
حقوق صنفی کارگران، امنیت شغلی، تجمعها و اعتراضات کارگری و معلمان از جمله موضوعاتی بود که در بخش کارگری این خبرگزاری تحت پوشش خبری قرار می گرفت.
معلمان، فعالان مدنی و کارگران در بیانیه خود نوشتهاند: “با این اخراج گروهی بیم آن میرود که پوشش رسانهای اعتراضهای قشرهای ضعیف جامعه، بیش از پیش، با موانع روبرو شود.”