علی مزروعی رییس هیات مدیره انجمن صنفی روزنامه نگاران در مصاحبه با روز تاسیس انجمنی موازی با این تشکل صنفی توسط حضور برخی روزنامه نگاران جناح راست را غیرقانونی دانست و آن را نشانه تلاش جناح طرفدار دولت برای استفاده ازچند ماه باقی مانده دولت نهم برای تحت فشار قراردادن انجمن مستقل روزنامه نگاران قلمداد کرد. این گفت وگو را می خوانید.
تاسیس انجمن صنفی روزنامه نگاران وخبرنگاران ایران توسط اصولگرایان و رسانه های نزدیک به دولت را چگونه ارزیابی می کنید؟ از وقتی دولت آقای احمدی نژاد روی کار آمد، آنها تلاش زیادی کردند که انجمن صنفی روزنامه نگاران را تعطیل کنند. آنها حتی تا مرز اینکه اعلام کنند انجمن واجد شرایط انحلال است پیش رفتند. اما پیگیری های حقوقی که توسط انجمن انجام شد و نیز حضور پرشور روزنامه نگاران در مجمع عمومی انجمن باعث شد وزارت کار نسبت به انحلال انجمن کوتاه بیاید. این کوتاه آمدن به این دلیل بود که نمی توانستند هیچ دلیل حقوقی برای چنین انحلالی دست و پا کنند. اما یک بخشی از روزنامه نگارانی که عمدتا گرایش سیاسی شان هم معلوم است و از ابتدای تشکیل انجمن صنفی تا امروز سر سازش و موافقت با انجمن صنفی نداشتند، از فرصت دولت نهم می خواستند استفاده کنند و در واقع یک جایگزینی برای انجمن بسازند. چون شرایط به گونه ای است که فکرمی کنند عمر دولت در حال پایان است و اینها دیگر ممکن است وزارت کار موافق خودشان را به همراه نداشته باشند. بنابراین خواسته اند از این فرصت استفاده کنند و یک انجمن صنفی جعلی درست کنند. این انجمن با تعداد روزنامه نگار قلیلی از برخی نشریات خاص (محافظه کار) تشکیل شده است. من این انجمن را تاثیرگذار نمی بینیم و انجمن صنفی روزنامه نگاران فعالیت خودش را ادامه خواهد داد.
آیا انجمن جدید روزنامه نگاران موازی با انجمن قانونی کار خود راادامه بدهد یا اینکه می خواهد آن را کنار بگذارد؟ از نظر قانونی آنها نمی توانند جلوی فعالیت انجمن صنفی روزنامه نگاران را بگیرند. اما از نحوه عملشان کاملا مشخص است که می خواهند موازی سازی کنند. دوستانی که در جریان سیاسی راست فعالیت می کنند، با این موازی سازی سعی کرده اند که فعالیت های خودشان را توجیه و اذهان عمومی را مخدودش کنند. البته ما از یک جهت هم خوشحال هستیم که این عمل ممکن است یک رقابتی را دامن بزند البته اگر آنها بتوانند به روزنامه نگاران خدمات اراپه دهند. ما خوشحال خواهیم شد که روزنامه نگاران قدرت انتخاب داشته باشند.
آیا ممکن است این اقدام مقدمه ای باشد برای اینکه انجمن صنفی را از رده خارج کنند یا به نحوی فشار بیاورند که دیگر فعالیت نکند؟ اگر ملاک قانون و موازین حقوقی باشد، تشکیل انجمن جدید با حضور نماینده وزارت کار غیرقانونی است. برای اینکه طبق قوانین جاری درجمهوری اسلامی ایران فقط یک انجمن صنفی در هر شغلی می تواند وجود داشته باشد و به ثبت برسد و آن انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران است. بنابراین به لحاظ قانونی نمی توانند جلوی فعالیت انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران را بگیرند. به لحاظ قانونی وقتی جلوی فعالیت انجمن گرفته می شود که در دادگاه یا هیات حل اختلاف رای به جلوگیری از فعالیت های انجمن صنفی روزنامه نگاران بدهند که چنین چیزی وجود ندارد. اما اینکه همه چیز در ایران براساس قانون پیش می رود خودش جای سوال دارد. اینکه آنها بخواهند یک کار غیر قانونی انجام دهند و از نیروها وقوای خود در این مسیر استفاده کنند بحث دیگری است که من الان برای آن جوابی ندارم.