برخورد نظامیان با منتقدان دولت

نویسنده

hatami.jpg

 


پریسا حاتمی

عرصه سیاسی کشور که در روزهای گذشته شاهد فعال شدن دوباره تعدادی از نظامیان در سیاست بود، دیروز هم شاهد حضور یک سردار سپاه در جلسه یکی از احزاب اصولگرا بود. حضور این فرمانده نظامی در جلسه یک حزب سیاسی در حالی صورت گرفته است که در چند روز اخیر علاوه بر سردار فیروزآبادی که به مخالفان دذولت احمدی نژاد هشدار داده بود، سردار ذوالقدر نیز خواستار دخالت بسیج در ادارات برای اصلاح امور اداری کشور شده بود.

به اعتقاد صاحبنظران، نزدیکی و علنی شدن ارتباط دولت نهم با نظامیان با هدف جبران بحران مشروعیتی صورت می‌گیرد که در پی مخالفت‌های اخیر برخی مسئولان بلندپایه نظام با عملکرد دولت و تبعات آن، دامنگیر دولت احمدی نژاد شده است.

حضور سردار در جلسه حزب اصولگرا

“سردار علیرضا افشار” معاون فرهنگی و تبلیغات دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح که پیش از این هم فرماندهی نیروی مقاومت بسیج را برعهده داشت، با حضور در نشست هفتگی “جامعه انجمن‌های اسلامی اصناف و بازار” که یکی از اعضای اصلی جبهه متحد اصولگرایان و جبهه پیروان امام و رهبری به انتقاد از نبود روحیه انقلابی و بسیجی در کشور پرداخت و این موضوع را ریشه مشکلات اقتصادی کشور دانست.

وی با تاکید بر اهمیت مفهوم “تعهد” که در اوایل انقلاب بیشتر مورد نظر بود، افزود: از “برخی غرب‌باوران که در دوران سازندگی به دنبال این الگو بودند که به مصرف دامن بزنند تا چرخه تولید به گردش در بیاید که متاسفانه موفق بودند و توانستند سلیقه مردم را تغییر دهند” به شدت انتقاد کرد.

افشار همچنین با بیان اینکه باید نسل جوان را با کار سخت آشنا کرد، گفت: “به تعداد افغان‌هایی که در کشور کارهای سخت چون بنایی انجام می‌دهند، جوان بیکار وجود دارد. اما جوانان ما حاضر به انجام چنین کارهایی نیستند.”

اصلاح ادارات با بسیج

این سردار سپاه در حالی در جمع اعضای یکی از احزاب اصولگرا حاضر شده است که روز قبل هم سردار ذوالقدر قائم مقام پیشین سپاه و معاون کنونی سیاسی و امنیتی وزیر کشور خواستار اصلاح نظام اداری کشور از طریق حضور فعال‌تر بسیج ادارات شده بود.

ذوالقدر گفته بود: “انتظار ما این است که بسیج به اصلا‌ح نظام اداری کشور کمک کند؛ زیرا یکی از مسایلی که کشور از آن رنج برده، ناکارآمدی سیستم اداری است. بسته و بدنه سیستم اداری کشور همراهی لا‌زم را با خواست و اراده مدیران قوه اجراییه نشان نمی‌دهد.”

وی همچنین تصریح کرده بود: “بسیج باید از فرصت طلا‌یی که در انتخابات ریاست‌جمهوری حاصل شد، در جهت تحقق اهداف خود استفاده کند. با تشکیل دولت اصولگرا و با شعارهای خوب و ارزشی، زنده و پویا، این فرصت فراهم شد که بسیج بتواند ایده‌ها و آرمان‌های خود را در بخش اجرایی تثبیت کند.”

قائم‌مقام سابق سپاه و معاون وزیر کشور دولت احمدی نژاد خاطرنشان کرده بود: “از بالا‌ترین تا پایین‌ترین سطوح اداری در وزارت کشور و استانداری‌ها، باید از بسیج استفاده و حتما باید در فرمانداری‌ها و بخشداری‌ها بسیج تشکیل شود.”

هشدار یک نظامی به منتقدان احمدی نژاد

سخنان این دو نظامی قبلی و فعلی در حالی نگران‌کننده‌تر به نظر می‌آید که در کنار هشدار سه روز پیش رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به جناح‌های سیاسی منتقد دولت احمدی نژاد دیده شود. سردار سرلشگر حسن فیروزآبادی در سخنانی به شدت به جریان منتقد دولت نهم تاخته و به “جناح‌های سیاسی” در خصوص مخالفت با دولت احمدی نژاد هشدار داده بود و آنها را به تشکیل دولت سایه متهم کرده بود.

وی گفته بود: “باید هشدار بدهیم به جناح‌های سیاسی داخلی که کارگزاران انقلا‌‌ب اسلا‌‌می هستند و دست‌اندرکاران برخی وسایل ارتباط جمعی که ما همه آنها را خودی می‌دانیم، جریان سایه تشکیل داده‌اند که نه تنها با احمدی‌نژاد همراهی نمی‌کنند، بلکه کارهایی می‌کنند که بعضا همراهی با دشمن در مقابله با دولت است؛ اما همه باید بدانند که این دولت محبوب رهبر و ملت ایران است و ملت ایران در پشتیبانی از این دولت همه نوع فداکاری و حمایت خواهد کرد.”

در واکنش به این سخنان بود که یکی از روزنامه‌های چاپ تهران با انتقاد از دخالت این مقام نظامی در رقابت‌های سیاسی نوشت: “سخنان روز گذشته وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و همچنین سخنان رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در روز قبل از آن، نگرانی فعالا‌ن سیاسی را از احتمال بروز شائبه دخالت برخی نیروهای نظامی در سیاست و فعال شدن ایشان در آستانه انتخابات برانگیخت… بر اساس قانون و نیز طبق وصیت‌نامه امام خمینی نیروهای مسلح مجاز نیستند در مسائل سیاسی دخالت کنند و هرچند اکثر نیروهای فداکار ارتش، سپاه و بسیج از چنین شائبه‌ای برکنار هستند، اما این نگرانی همواره در فعالا‌ن سیاسی کشور وجود داشته است که برخی جریان‌ها بخواهند از صداقت و پایبندی نیروهای نظامی به آرمان‌های انقلا‌ب به نحوی بهره‌مند شوند که آنها را به ورطه دخالت در سیاست که نقض صریح قانون، مخالف وصیت امام (ره) و به معنای مخدوش شدن جایگاه ملی نیروهای مسلح است، بکشانند.”

این روزنامه همچنین به انتقاد از سخنان وزیر دفاع دولت احمدی نژاد در حمایت از عملکرد دولت در خصوص سهام عدالت و انتقاد از منتقدان آن پرداخت و این سخنان را نیز نشانه دخالت مقام‌های نظامی در سیاست دانست. سردار سرتیپ مصطفی محمدنجار اخیرا با انتقاد از منتقدان عرضه سهام عدالت از سوی دولت، گفته بود: “امروزه شاهدیم که قضاوت‌های ناصحیحی در مورد سهام عدالت از سوی برخی صورت می‌گیرد. اگر بخواهیم یک پاسخ عملی روشن به این انتقادات بدهیم، باید این پرسش مطرح کنیم که آیا منتقدین جایگزین مناسب‌تری برای قشر پایین‌دستی جامعه دارند؟”

وزیر دفاع دولت احمدی نژاد همچنین با اشاره به برخی از جهت‌گیری‌ها و رویکردهای دولت درباره مردم محوری گفته بود: “دولت این افتخار را برای خود محفوظ می‌دارد که چه در انتصاب مدیران در سطح عالی ملی و استانی و چه در تصویب مصوبات، آیین‌نامه‌ها و اعطای امتیازات به اقشار مختلف و مقابله با فساد اداری هرگز به دنبال ترجیح منافع گروه‌ها و دسته‌ها و اقشار خاص و ویژه بر منافع عامه مردم نبوده و مردم محوری را به عنوان آموزه‌های دینی و اعتقادی سرلوحه خدمات خود قرار داده است. افزایش قابل توجه ساعات فعالیت مجموعه دولت، برنامه‌ریزی جهت دخیل شدن مجموعه کارشناسی استانی و ملی دستگاه‌ها در فرایند تصمیم‌گیری، انجام منظم سفرهای استانی وزیران و معاونان رئیس‌جمهوری و دیگر همکاران آنها به علا‌وه سفرهای منظم پایان هفته هیات وزیران هر دو هفته یک بار، موجب شد بحمدالله فضای عمومی جامعه آکنده از روحیه کار و تلا‌ش و فرهنگ خدمت باشد.”