سفر آینده روحانی به ترکیه

نویسنده
زمان

» گزارش زمان از اظهارات سفیر ایران

علیرضا بیکدلی سفیر ایران در ترکیه گفته است دو کشور سعی دارند زمانی را برای سفر حسن روحانی به آنکارا تعیین کنند. ایران پیش از این 29 مه را پیشنهاد کرده بود که به خاطر جشن‌های سالگرد فتح استانبول از طرف دولت ترکیه مورد قبول قرار نگرفت.

بیکدلی گفت ترکیه زمان دیگری را پیشنهاد کرده که طرف مقابل در مورد آن تصمیم‌گیری خواهد کرد. بیکدلی گفت: “بین ایران و ترکیه در مورد سفر روحانی توافق نظر وجود دارد اما در مورد تاریخ آن باید تصمیم‌گیری کنند.”

بیکدلی همچنین تاکید کرد که قرار بود روحانی این هفته در شانگهای با عبدالله گل، رئیس جمهور ترکیه دیدار کند اما گل سفر خود را بخاطر حادثه انفجار معدن در سوما لغو کرد. سفیر ایران به خانواده‌های قربانیان سوما و ملت ترکیه تسلیت گفت و عنوان کرد که ایران آماده است به هر صورت ممکن کمک‌رسانی کند. وی گفت، سفارت ایران و کاردار این کشور در استانبول، ارزوروم و ترابزون پرچم‌های خود را به خاطر قربانیان سوما به حالت نیمه افراشته درآورده‌اند.

بیکدلی گفت که مهمترین برنامه ترکیه و ایران امضای توافقنامه‌های خاص بین دو کشور و برگزاری اولین دیدار شورای عالی همکاری استراتژیک ترکیه و ایران است.

از بیکدلی در مورد اختلاس در ترکیه در دسامبر گذشته پرسیده شد و وی پاسخ داد که این یک مسئله داخلی است و نمی‌خواهد در مورد آن نظر بدهد. وی افزود که شایعاتی در مورد همکاری اقتصادی و بازرگانی ایران و ترکیه و دست داشتن هالک‌بانک در این همکاری وجود دارد.

وی اشاره کرد حجم تبادلات تجاری دوجانبه بین ترکیه و ایران در سال ۲۰۱۲، ۲۳ میلیارد دلار بوده که بیشتر آن تجارت طلا بوده است. بیکدلی گفت کسانی که نمی‌خواهند ایران و ترکیه روابط محکمی داشته باشند سعی کرده‌اند همکاری تجاری بین دو کشور را با مشکل مواجه کنند که در نتیجه تجارت طلا در سال ۲۰۱۳ به مقدار  قابل توجهی کاهش یافت. بیکدلی ادعا کرد، همه‌چیز قانونی بوده و اگر تخلفی در تجارت طلا وجود می داشت، جامعه بین‌المللی درباره آن حرف می‌زد.

بیکدلی گفت او هرگز با رضا ضراب، تاجر ایرانی آذری که در ارتباط با پرونده فساد زندانی و مدتی بعد آزاد شد، دیدار نکرده است. وی همچنین خاطر نشان کرد که هرگز مدرکی دال بر ارتباط احتمالی بین ضراب و بابک زنجانی، که نام او بارها در طول این پرونده در رسانه‌های ترکیه تکرار شد، ندیده و نشنیده است.

زنجانی که در ایران زندانی است محصول جو پرهرج و مرج اقتصاد تحریم‌زده این کشور محسوب می‌شود. ادعا می‌شود که او توسط دولت ایران برای دور زدن تحریم‌ها گماشته شده بود. وی اکنون متهم به این شده که برای منافع شخصی و برخی از افراد صاحب قدرت فعالیت کرده است. زنجانی ۳۰ دسامبر بازداشت شد.

از بیگدلی پرسیده شد نظرش درباره “دولت موازی” در ترکیه که دولت این کشور آن را “دولتی درون دولت کشور” توصیف می‌کند چیست و آیا ایران نیز با چنین مشکلی روبرو است؟ سفیر ایران پاسخ داد که مقایسه شرایط ایران و ترکیه درست نیست.

وی گفت: “همانطور که می‌دانید ایران تحت فشار اقتصادی است و از طریق ابتکارات خود راه‌های خاصی را برای کاهش بار تحریم‌ها پیش گرفته است. در کشور ما تلاش‌ها و اعمال سیاسی روشی برای حفاظت از حقوق مردم نیست. اما می‌بینم که در مورد چنین موضوعاتی در ترکیه هم یک جنبه سیاسی وجود دارد. من قصد دخالت در امور داخلی شما را ندارم. اما بخش‌هایی از صحبت‌ها در مورد رابطه ایران و هالک‌بانک به ایران مربوط می‌شود.”

وی ادعا کرد، توجهی که به ضراب شد نشان می‌دهد که این مسئله جنبه سیاسی و پشت پرده دارد. وی افزود: “ما می‌دانیم اطلاعات پخش شده خیلی حقیقت ندارد. در مورد زنجانی هم دادگاه تصمیم می‌گیرد.”

ضراب متهم به دست داشتن در تبادل پولی غیرقانونی به میزان کلی ۸۷ میلیارد یورو شده که اکثرا از ایران و از طریق هالک‌بانک انجام شده است. هالک‌بانک به خاطر تبادل نفت در مقابل طلا از جانب مقامات غربی به دور زدن تحریم‌ها متهم شده است. گفته می‌شود در عوض نفت احتمالا چندین تن طلا به ایران فروخته شده است.

منبع: زمان - 17 مه 2014