اعتراف گیری از یک جانباز جنگ

فرشته قاضی
فرشته قاضی

» فشار بر محمد داوری در زندان برای انکار تجاوزها

محمد داوری، سردبیر زندانی سایت سحام نیوز، روز یکشنبه در جریان محاکمه خود اعلام کرد که “می خواهند در قضیه تجاوز به زندانیان، کسی را قربانی کنند و بهتر از من کسی را پیدا نکردند”. همزمان وکیل او در گفتگو با “روز” از مهدی کروبی خواست وارد عمل شود و از محمد داوری حمایت کند.

محمد داوری، سردبیر سایت سحام نیوز، ارگان رسمی حزب اعتماد ملی و عضو کانون معلمان ایران روز 17 شهریور ماه سال گذشته در پی یورش ماموران امنیتی به دفتر حزب اعتماد ملی و همچنین دفتر مهدی کروبی بازداشت شد و بیش از 8 ماه است که در زندان به سر می برد.

“فعالیت تبلیغی علیه نظام، اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور و اخلال در نظم عمومی” اتهاماتی است که به آقای داوری نسبت داده شده است اما به نوشته سحام نیوز “سردبیر سایت سحام نیوز را به بهانه جمع آوری و تهیه مدارک مربوط به تجاوزات جنسی” بازداشت کرده اند.

این سایت 16 فروردین ماه، با وخیم توصیف کردن وضع جسمی و روحی محمد داوری خبر داده بود که “جریان حاکم با اعمال این فشارها بر محمد داوری قصد دارد تا وی در یک مصاحبه خبری و جنجالی صحت ادعاهای مهدی کروبی در خصوص تجاوزات جنسی را زیر سئوال ببرد”.

امری که محمد داوری نیز بدان صحه گذاشته و مینا جعفری، وکیل این روزنامه نگار به نقل از او به “روز” گفته است که او را تحت فشار قرار داده اند تا علیه مهدی کروبی اعتراف کند؛مساله ای که این معلم، بدان تن نداده است.

 

تجاوز به بازداشت شدگان

بعد از کودتای انتخاباتی 22 خرداد، مهدی کروبی در نامه ای که خطاب به هاشمی رفسنجانی نوشته بود، از تجاوز جنسی و آزار و اذیت زندانیان سیاسی در بند در برخی بازداشتگاه ها از جمله بازداشتگاه کهریزک پرده برداشت. جناح حاکم اما با حملات رسانه ای شدید به دبیر کل حزب اعتماد ملی، او را متهم به دروغ گویی کرد و پس از پلمپ دفتر حزب اعتماد ملی، دفتر شخصی و روزنامه او را توقیف و بسیاری از نزدیکانش را بازداشت و روانه زندان کرد. همزمان دفتر کمیته پی گیری زندانیان و آسیب دیدگان نیز که از سوی مهدی کروبی و میرحسین موسوی تشکیل شده بود، مورد حمله ماموران امنیتی قرار گرفت و تمام مدارک آن توقیف شد.

کمیته تشکیل شده از سوی قوه قضائیه نیز در اطلاعیه ای، این روحانی را متهم به دروغ گویی کرد.

اینک محمد داوری به عنوان سردبیر سایت سحام نیوز متهم است که در جمع آوری مدارک و مستندات تجاوزهای جنسی در بازداشتگاهها به مهدی کروبی یاری رسانده است، اما به گفته وکیل آقای داوری،  ”این کمک ها تنها در فیلمبرداری از کسانی بود که تحت تجاوز قرار گرفته بودند و در حضور خود آقای کروبی صورت گرفته است”.

 

هشدار وکیل محمد داوری

مینا جعفری که به اتفاق ژینوس شریف رازی، وکالت آقای داوری را برعهده دارد، روز گذشته در گفتگو با “روز” وضعیت موکلش را نگران کننده توصیف کرد و نسبت به قربانی کردن یک انسان بی گناه هشدار داد.

او، محمد داوری را “انسانی بسیار شریف و سالم و معلمی ساده” توصیف کرد و گفت: “آقای داوری از مقاوم ترین موکلان من است. او معلم ساده ای است با دغدغه های انسانی که در سال 85 نیز در تحصن معلمان مقابل مجلس شورای اسلامی بازداشت شده بود و بارها به ما گفته است که معلم ساده ای است که وضعیت مالی مناسبی ندارد و در مرداد ماه به خواست آقای کروبی و علاقه موکلم به کار حزبی، شروع به همکاری با سحام نیوز کرده است. او جانباز جنگ است و در جبهه از ناحیه چشم و پا آسیب دیده و با تمام توان به مملکتش خدمت کرده است.”

به گفته خانم جعفری، موکلش از مرداد ماه سال گذشته، همکاری با مهدی کروبی را آغاز کرده و یک ماه و نیم بعد بازداشت شده است. او توضیح می دهد: “کمیته تشکیل شده از سوی قوه قضائیه از آقای کروبی مدارک و مستندات تجاوز به زندانیان را خواسته بود و آقای داوری بر اساس خواست آقای کروبی و در حضور او، اقدام به فیلمبرداری از قربانیان کرده و این فیلم  ها به صورت سی دی در اختیار قوه قضائیه قرار داده شده است. یک نسخه از این سی دی نیز در دفتر آقای کروبی بوده که در جریان تفتیش این دفتر از سوی وزارت اطلاعات، ضبط شده است و نسخه دیگری دست کسی نیست که آن را پخش کرده باشد و در اصل این سی دی جایی منتشر نشده است.”

محمد داوری که در جریان حمله ماموران امنیتی به دفتر مهدی کروبی و حزب اعتماد ملی در این مکان حضور داشته از سوی وزارت اطلاعات بازداشت شده است. اولین جلسه دادگاه او یک آذر ماه سال گذشته در شعبه 26 دادگاه انقلاب برگزار شد. خانم جعفری درباره این جلسه دادگاه می گوید: “جلسه دادگاه خیلی سنگین بود و آقایان فکر می کردند که آقای داوری عضو کمیته پی گیری زندانیان و آسیب دیدگان است که در این زمینه اعضای کمیته از جمله آقای الویری آمدند و گفتند که آقای داوری عضو این کمیته نبوده است. خود آقای داوری هم در دادگاه گفت که من عضو این کمیته نبوده ام و این کمیته ربطی به من ندارد. من آدم ساده ای هستم که به آقای کروبی کمک می کردم”.

در همین جلسه دادگاه وثیقه ای 200 میلیون تومانی برای این عضو کانون معلمان ایران تعیین شد که به گفته وکیلش، نه او و نه خانواده اش توان تودیع چنین وثیقه ای را ندارند و درخواست وکلای او در خصوص تبدیل وثیقه به کفالت و یا کاهش مبلغ وثیقه تاکنون از سوی قاضی پرونده رد شده است.

 

سناریویی برای کروبی و داوری

اما بعد از اولین جلسه دادگاه، فشارها بر محمد داوری به منظور اعتراف تلویزیونی علیه مهدی کروبی تشدید شد و او به دلیل اعتراض به اطاله دادرسی اش در جریان بازدید معاون وزیر اطلاعات از زندان، به سلول انفرادی برده و ممنوع الملاقات شد. همزمان برادر او خبر از قطع حقوق معلمی این عضو کانون معلمان ایران از شهریور ماه سال گذشته داد. جلسه دوم دادگاه او نیز تا 5 ماه بعد تشکیل نشد تا در این فاصله با تشدید فشارهای روحی و شکنجه روانی، او را وادار به تن دادن به سناریویی کنند که دستگاه حاکم برای مهدی کروبی تدارک دیده بود.

امام محمد داوری اما تن به این سناریو نداد. وکیل او در خصوص این 5 ماه توضیح می دهد: “ما منتظر برگزاری جلسه دوم دادگاه بودیم و قبل از عید نوروز، به وضعیت دادرسی اش اعتراض کردیم و درخواست تسریع در روند دادرسی را دادیم اما قاضی پیرعباسی گفت که برای انجام تحقیقات نیاز به زمان دارد. ما نیز اعتراض کردیم که تحقیقات حق قاضی است اما اکنون 4 ماه گذشته و این اطاله دادرسی است. بعد از عید پرونده اش از شعبه 26 به شعبه 28 دادگاه انقلاب فرستاده شد. معمولا وقتی چند متهم در یک پرونده هستند پرونده های آنها به یک شعبه منتقل می شود که به اصطلاح تجمیع پرونده می گویند اما در خصوص پرونده آقای داوری، متهم دیگری نبود و مشمول تجمیع پرونده نمی شد لذا باز اعتراض کردیم و پرسیدیم که چرا اکنون بعد از گذشت ماهها از تشکیل دادگاه اول، پرونده به شعبه ای دیگر منتقل شده است که هیچ جوابی به ما ندادند.”

خانم جعفری در خصوص دادگاه دوم آقای داوری توضیح داد: “در حالیکه ما منتظر صدور حکم بودیم در این جلسه از دادگاه باز هم ادعاهای قبلی مطرح شد و کیفرخواست قبلی خوانده شد و هیچ بازنگری در کیفرخواست و ادعاها صورت نگرفته بود. ما قبلا لایحه دفاعیه را داده بودیم و مجددا لایحه دفاعیه خود را ارائه کردیم.”

به گفته وکیل آقای داوری، “مدعی هستند که موکلم جریانی درباره تجاوز به زندانیان راه انداخته که باعث آبروریزی نظام شده است”.

خانم جعفری در این زمینه نیز توضیح می دهد: “ما نسبت به این ادعا اعتراض کردیم و گفتیم اگر قضیه تجاوز ها دروغ و مسئله، این قضیه است خود آقای کروبی را احضار کنید چون این مسئله اصلا ربطی به آقای داوری ندارد. از دادگاه نیز خواستیم که آقای کروبی را به عنوان شاهد احضار کنند تا شهادت دهد که آقای داوری جز فیلم گرفتن، آن هم برای سی دی که  تحویل کمیته قوه قضائیه شده، نقشی در این قضیه نداشته و گفتیم که او فقط نقش چهارپایه دوربین فیلمبرداری را بازی کرده است.”

 

قربانی برای انکار تجاوز ها

وی می افزاید: “رفتار آقای مقیسه به گونه ای بود که من ناچار شدم تذکر بدهم و گفتم که نماینده دادستان باید از کیفرخواست دفاع کند و شما باید بی طرف باشید”.

به گفته خانم جعفری، سردبیر سایت سحام نیوز در دادگاه گفته است: “من این 8 ماه در زندان، قبل از اینکه شما در موردم من قضاوت کنید خودم درباره خودم قضاوت کردم و دیدم هیچ کاری نکرده ام که باعث آبروریزی نظام شود و اتفاقا  همه کارهایم در جهت آبروی نظام بوده است”.

آقای داوری همچنین در این جلسه از دادگاه، به گفته وکیلش تصریح کرده است: “میخواهند قربانی پیدا کنند و بهتر از من کسی را پیدا نکرده اند”.

وکیل آقای داوری در ادامه می گوید: “من احساس می کنم که سخنان آقای داوری درست است و یک انسان بی گناه دارد قربانی می شود؛ برای همین از آقای کروبی توقع داریم وارد عمل شود. ما به عنوان وکلای آقای داوری از آقای کروبی می خواهیم حمایت خود را از موکلم اعلام کند. در اصل ما در این پرونده از آقای کروبی توقع همکاری داریم و معتقدیم که آقای داوری به ناحق در زندان مانده است.”

 

فشارهای جدید

مادر محمد داوری، چهارم اردیبهشت ماه در نامه ای به دبیر کل سازمان ملل از بسته شدن تمام راهها در ایران در خصوص فرزندش خبر داده و از بان کی مون خواسته بود که به وضعیت پسرش رسیدگی کند.

خانم داوری در این نامه نوشته بود: “مسئولان امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران دائما به پسرم فشار وارد می کنند، او را اذیت و مورد انواع شکنجه و صدمه قرار داده اند و زندگی را بر او و بر خانواده من تنگ کرده اند”.

پس از انتشار این نامه، دور جدیدی از فشارها بر آقای داوری آغاز شده است. خانم جعفری می گوید: “بعد از انتشار این نامه، بار دیگر موکلم را ممنوع الملاقات و تلفن هایش را نیز محدود کرده اند.”

مادر آقای داوری پیشتر در گفتگویی با وب سایت سخن معلم گفته بود: “من از اینکه بچه ام در زندان است خیلی ناراحتم ولی افتخار می کنم که او به وظیفه اش عمل کرده است. من به او افتخار می کنم. بچه سالمی به جامعه تحویل دادم ولی از فعالیت او به خاطر وظیفه اش ناراحت نیستم.”

خانم داوری که ساکن بجنورد است و برای پی گیری پرونده فرزندش مجبورست مرتب به به تهران بیاید، پس از دیدار با مهدی کروبی گفته بود: “آقای کروبی گفته خودم او را آوردم، خودم هم تا آخرش هستم و از او دفاع خواهم کرد. من از حق او دفاع خواهم کرد. کسی او را مجبور نکرد و من او را آوردم و وظیفه دارم تا آخر از او دفاع کنم”.

وی همچنین گفته بود که: “مهدی کروبی تاکید کرده که سردبیرسایت حزب اعتماد ملی به دستور او کارها را انجام داده است و مسئولیتی متوجه آقای داوری نیست”.