کم کم نوع مدیریت دولت در اجرای هدفمندی روشن میشود؛ طبق گزارشی که دیروز دوسایت خبری منتشر کردند مشخص شد با حکم حکومتی ایت الله خامنه ای، دولت توانسته مبالغی را خارج از چارچوب وقانون برداشت کند تابتواند پیش از اجرا سهم یارانه مردم را واریز کند. این در حالی است که در مصوبه مجلس چنین موضوعی نبود وباید یک ماه پس از هدفمندی وآزاد سازی قیمت ها،۵۰درصد وجوه حاصله به مردم پرداخت میشد.
سایت آینده در این مورد نوشت: “یکی از مهمترین عوامل موفقیت اجرای هدفمندی یارانه ها، پرداخت پول به مردم قبل از افزایش قیمتها بود که این اقدام تنها با مجوز و حکم حکومتی رهبر انقلاب ممکن است. مطابق با قانون هدفمندی یارانه ها، دولت تنها پس از حذف یارانه ها و افزایش قیمت حاملهای انرژی و دریافت مابهالتفاوت آن از مردم، مجاز به پرداخت تنها 50 درصد یارانههای حذف شده به مردم است….بنابراین اگر دولت می خواست پس از افزایش قیمتها و گرفتن پول از مردم که دست کم یک ماه طول می کشید، اولین قسط از یارانه های نقدی را پرداخت کند، اجرای این طرح با تنش و مقاومت مواجه می شد. از این رو تنها راهی که می توانست برای پرداخت یارانه نقدی به مردم، قبل از حذف یارانه ها و تحقق درآمد پیش بینی شده، قفل خزانه را به روی دولت بگشاید، صدور حکم حکومتی از سوی رهبر انقلاب به بانک مرکزی و خزانه کل کشور بود.”
این سایت دوماه پیش هم نوشته بود: “برای واریز قسط اول یارانه ها به حساب مردم مبلغ 81 هزار تومان برای 61. 5 میلیون نفر اعلام شده که به اعتباری معادل 5هزار میلیارد تومان نیاز دارد. اما مطابق با قانون هدفمندی یارانه ها این مبلغ باید از طریق افزایش قیمت حاملهای انرژی تامین گردد اما دولت پیش از این اعلام کرده است که قبل از افزایش قیمتها یارانه نقدی به حساب مردم واریز خواهد شد. بنابراین جهت تامین اعتبار قبل از افزایش قیمت دولت با مشکل مواجه است به نظر می رسد تنها راه تامین مبلغ مذکور درخواست حکم حکومتی از سوی دکتر احمدی نژاد از رهبر انقلاب برای پرداخت این مبلغ از سوی خزانه یا بانک مرکزی به دولت می باشد تا واریز قسط اول یارانه های نقدی به اتمام برسد”.
این موضوع حتی مورد اشاره رجا نیوز نیز قرار گرفت؛ این سایت نزدیک و هواخواه دولت با انتشار گزارش تحلیلی مفصلی به اختلافات به وجود آمده بین مجلس ودولت در ابتدای امسال اشاره کرد و اینکه دولت زیربار مصوبه مجلس در خصوص یارانه ها نمی رفت: “بعد از بالا گرفتن بحثها رییسجمهور طی نامه شماره ۳۸۴۰ مورخ 15 فروردین 89 به رهبر انقلاب چارهجویی ایشان را خواستار شد. این در واقع همان نامهای بود که علی لاریجانی نیز بدان بعدها در نامه به مصباحی مقدم اشاره کرد. پیرو دریافت این نامه رهبر انقلاب در تاریخ 16 فروردین 89 و در هامش این نامه نوشتند: «هر گونه مساعدت ممکن از سوی دستگاهها و از مجلس محترم در اجرای این کار بزرگ صورت گیرد.»
به دنبال این نامه علی لاریجانی ۲۵ فروردینماه ۱۳۸۹ طی نامهای به غلامرضا مصباحیمقدم خواستار ارائه نظر کارشناسی این کمیسیون برای رفع دغدغههای دولت شد. بعد از این بود که کمیسیون ویژه طی جلسهای و پس از بررسی محورهای مورد اشاره رئیس مجلس در خصوص قانون هدفمندسازی یارانهها، نظر نهایی خود را در این باره با ارائه نامهای به علی لاریجانی اعلام کرد. نامه علی لاریجانی 25 فروردین خطاب به کمیسیون نگاشته شد و کمیسیون ویژه نیز 28 فروردین تصمیمات لازم را اتخاذ کرد تا پایانی باشد بر تمامی اختلاف نظرهای اجرایی در حوزه هدفمند کردن یارانه ها.”
و در ادامه: “در این فاصله و با وجود اظهارنظر رهبر انقلاب برخی همچنان بر موضع خود پافشاری می کردند که این محل تأمل بود؛ خصوصا برای کسانی که ید طولایی در به راه انداختن روزشمار ولایتمداری داشتند. پیش از این احمد توکلی در مصاحبهای تفصیلی با نشریه پنجره جملاتی را مطرح کرد که قابل تأمل بود. او تلویحا رییس جمهور را مستبد خوانده و گفته بود:«نباید اجازه دهیم دولت خارج از محدوده قانون، یارانهها را هدفمند کند. کوتاه آمدن مجلس در این موضوع نه فقط در کوتاهمدت باعث اجرای شوک درمانی مورد علاقه دولت خواهد شد که در آن صورت معلوم نیست بر سر بیمار چه میآید، بلکه در بلندمدت زمینه را برای خودرأیی و استبداد فراهم میکند. این نباید باب شود که رییسجمهور بتواند اراده خود را به مجلس و قانون تحمیل کند. خطر این روحیه و رویکرد به اندازه خطر از بین رفتن استقلال کشور است.”
ودر نهایت: “سرانجام اما تمامی این مجادلات با پا در میانی رهبر انقلاب و اختیار دادن به دولت در خصوص تاریخ اعلام کردن آزادسازی قیمتها به پایان رسید و طرح تحول اقتصادی وارد فازهای عملیاتی خود شد. احمدینژاد بر این مسئله باور داشت که طولانی کردن اجرای قانون و کم کردن درآمد طرح، در واقع تکرار همان روند نافرجام سالهای اصلاحات در افزایش قیمت سالیانه را به دنبال خواهد داشت و باید به گونهای انقلابی اما مدیریت شده این قانون را اجرا کرد و اجازه داد دولت به عنوان مجری در تعیین قیمتها بتواند آزادانه عمل کند.“
در گزارشی دیگر این سایت به طرح هدفمندی یارانه ها تباری تاریخی بخشیده ومدعی شده آیت الله خامنه ای خواهان اجرای این طرح بوده است:“رهبر انقلاب از اینکه اجرایی شدن این طرح از آرزوها بوده است، سخن به میان آوردند و از دستورات مکتوب و شفاهی خود به دولتهای گذشته در این خصوص و عدم توجه بایسته آنان سخن گفتند: الان یارانههایی که دولت دارد میدهد، بیتالمال دارد میدهد، به فقرا داریم کمتر یارانه میدهیم، به اغنیاء بیشتر داریم میدهیم. این هدفمندکردن یارانهها که مطرح شده، واقعا یک امر مهمی است. سالها است که این جزو آرزوها است، جزو کارها است. بنده در دولتهای قبل، دو سه مرتبه کتبا و شفاها به دولتها گفتهام، منتها دنبال این نمیرفتند، کار سختی است، کار پردردسری است. همین طور ترجیح میدادند که بماند. حالا این دولت دنبال این کار رفته. بالاخره باید این را دنبال کنید، کار ظریفی هم هست.”
این در حالی است که در بررسی برنامه چهارم توسعه دولت خاتمی در بند دوم و سوم آزاد سازی قیمت های حامل های انرژی را تا قیمت فوب خلیج فارس را به تصویب مجلس ششم وشورای نگهبان رسانده بود ولی بعد از روی کار آمدن مجلس هفتم دوباره برنامه ای که به تصویب مجلس رسیده بود مورد بررسی قرار گرفت و قسمت ها وبندهایی که ازاد سازی قیمت حامل های انرژی را دنبال میکرد حذف شد؛متعاقب آن طرح تثبیت قیمت ها به مدت 4سال به تصویب رسید. حداد عادل رییس وقت مجلس هم با افتخار عنوان کرد که این هدیه اصولگریان به مردم بود. حال بر اساس روایت سایت رجا نیوز اینگونه عنوان میشود که« دولت های قبل از احمدی نژاد شهامت وشجاعت اجرا»را که نداشتند هیچ، تازه رهبری هم دنبال اجرای این طرح بوده است.
این جملات رجا نیوز خواندنی تر است: “در این میان رهبر انقلاب بارها و بارها بر اهمیت طرح هدفمند کردن یارانهها صحه گذاشتند و از مجلس خواستند تا در این مسیر با دولت همراهی کند… ایشان فرمودند: این مسأله طرح تحول که دولت مطرح کرد، این هم از همان کارهای بزرگ و از همان کارهایی است که جرأت اقدام به آن کار، خودش باارزش است. همین مسأله هدفمندکردن یارانهها، واقعا چیز خیلی مهمی است، در دولتهای قبل هم مطرح بوده، بارها صحبت شده بود و گفته شده بود، منتها پیشرفت نمیکرد یا مشکلاتی که در قضیه بانک ها و مالیات و بیمه و گمرک و سایر چیزهایی که در بخشهای مختلف این طرح تحول وجود دارد، کارهای بسیار بزرگ و مهمی است، حتما هم باید انجام بگیرد. البته حمایت رهبر انقلاب بیشتر متوجه تمامیت طرح تحول بود؛ اما اظهار نظرهای بعدی نشان داد ایشان به واسطه اینکه دولت در میدان اجرا قرار دارد، همراهی بیش از پیش با دولت را خواستارند. با این همه تأکید مجلس بر حذف نگاه قیمتی بانی اصلی مجادلات و برخی اختلاف نظرهای اقتصادی قرار گرفت و این اختلاف نظرها در تصویب قانون هدفمند کردن یارانهها و خصوصا در تصویب قانون بودجه خود را نشان داد تا اینکه در روزهای پایانی سال 88 دعوا بر سر مبلغ 20 میلیاردی و 40 میلیاردی کلید خورد.”