فارسی حرف زدن نمایندگان ایران و آمریکا

نویسنده


times_b.jpg

 

سمیر البسام و سارا هشاش

زلمای خلیل زاد، سفیر آمریکا در بغداد روز گذشته با فرستاده عالی ایران دست داد و چند کلمه ای به فارسی رد و بدل کرد که تنها تفسیر آن گرم شدن ناچیز روابط یخزده بین دو کشور است.

ملاقات با عباس عراقچی، نماینده ایران در جریان نشست یک روزه بغداد، که به منظور رفع خشونت در عراق برگزار شده بود، صورت گرفت.

این نشست که حمله به وزارت امورخارجه در بغداد که محل کنفرانس بود، به آن آسیب رساند، یکی از معدود فرصت هایی بود که توانست آمریکا و دشمنان قدیمی اش، ایران و سوریه را پشت میز مذاکره بنشاند.

آمریکا، ایران و سوریه را متهم کرده بود که با دادن اسلحه و حمایت از نیروهای نظامی شیعه که باعث واکنش شورشیان سنی می شود، آتش جنگ را در عراق تندتر می کنند. ایران و آمریکا، بعد از حمله افراد مسلح به سفارت آمریکا در ایران، بیش از یک ربع قرن است که روابط دیپلماتیک ندارند.

خلیل زاد از همسایگان عراق خواست که در گذار این کشور به سمت ثبات و کامیابی، کمک کنند. او در حالی که نسبت به حمایت ایران از شیعیان هشدار می داد، گفت که همسایگان عراق باید کاری کنند که حمایت ها، اسلحه و تجهیزات کشنده به نظامیان و گروه های غیر قانونی مسلح، قطع شود و اختلافات مذهبی و تبلیغات سیاسی دیگری که منجر به جنگ می شود، خاموش شود.

کنفرانس به نیمه رسیده بود که صدای دو انفجار مهیب، ساختمان وزارت امور خارجه عراق را لرزاند و شیشه ها را خرد و سخنرانی را مختل کرد.

در جاهای دیگر در ایست بازرسی بین بغداد و شهر صدردر شمال نیز بمب های انتحاری منفجر شدند و شش سرباز کشته و 20 نفر زخمی شدند.

ملاقات ایران و آمریکا سمبولیک بود، اما می تواند راهگشای مذاکرات واقعی تر در ماه آینده در ترکیه باشد که کاندولیزا رایس، وزیر امورخارجه آمریکا هم در آن شرکت می کند.

نوری المالکی، نخست وزیر عراق، از همسایگان عراق درخواست کرد تا برای مبارزه با تروریسم و شورش، همکاری کنند. او هشدار داد: “عراق در جریان مبارزاتی که نه فقط عراق را تهدید می کنند، بلکه همه کشورهای منطقه را مورد تهدید قرار داده است، به حمایت نیازمند است”.

رسانه های ایران، گفته سرپرست هیئت ایرانی که گفته بود به این نشست به مثابه یک امتحان برای آمریکا نگاه می کنیم که ببینیم آیا برای حل مشکلات عراق تلاش می کنند یا نه، را بزرگ کردند.

این کنفرانس همچنین یک موفقیت برای دیپلماسی عربستان سعودی بود. پادشاهی عربستان در پشت پرده ایران و آمریکا را به مذاکره تشویق می کند.

منبع: تایمز 11 مارس 2007