به نظر می رسد که انصراف رهبر اصلاح طلبان، محمد خاتمی، از انتخابات ریاست جمهوری امسال برای تقویت اقبال کاندیدای دیگر اصلاح طلبان است.
آقای خاتمی، رئیس جمهور لیبرال سابق، قبل از ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، دو دوره رئیس جمهور ایران بود. بازگشت او به مثابه تکرار عقیم سازی تلاش های او برای اصلاحات است که روحانیون تندرو ایران مانع آن شده بودند.
کاندیداتوری آقای خاتمی باعث تشجیع رقابت شد و ممکن است در لحن گرم رئیس جمهور ایران، محمود احمدی نژاد و پیشنهاد اوباما برای نزدیکی روابط، تاثیر بگذارد.
اقتصاد پریشان ایران و دشمنی ادامه دار با غرب به حمایت از جنبش اصلاحات و تضاد با تندور ها کمک می کند.
بسیاری بر این باورند که آقای خاتمی شانس زیادی برای شکست دادن رقیب محافظه کار خود داشت، اما ورود میر حسین موسوی، نخست وزیر تاثیر گذار سابق، این ترس را ایجاد کرد که رقابت در اردوگاه اصلاح طلبان، دو سویه بشود.
مشاوران آقای خاتمی می گویند که او برای جلوگیری از چنین اتفاقی، از رقایت های انتخاباتی کناره گرفته است. رئیس جمهور سابق قطعا این حساب را کرده است که میر حسین موسوی کاندیدای قوی تر و خوش اقبال تری برای پیروزی در میدان انتخابات است.
با وجود اینکه شوق اصلاحات بیشتر شده است، بسیاری از رای دهندگان نگران این هستند که انتخاب شدن دوباره آقای خاتمی بعنوان رئیس جمهور آن تاثیری را که در دور اول و آغاز دوران داشت، نداشته باشد.
آقای موسوی در دوران جنگ ایران و عراق در سال های 1988-1980، و در زمان ریاست جمهوری آیت الله علی خامنه ای، که در حال حاضر رهبر ایران است، نخست وزیر بود. او همچنین عضور شورای تشخیص مصلحت نظام ، یکی از نهاد های پر قدرت در نظام سیاسی ایران هم هست.
او با اعلام کاندیدتاتوری خود ضربه سختی به علاقه خاص آقای احمدی نژاد در عرصه بین المللی و دست آورد هایش در زمینه تکنولوژی هسته ای وارد کرد.
برنامه های اتمی ایران منشا اصلی تنش با غرب و همسایگان عرب اش شده است، هیچ کدام از این کشور ها دلشان نمی خواهند که ایران به سلاح اتمی دست پیدا کند. تهران اصرار دارد که برنامه های اتمی اش صلح آمیز است، اما این ادعا در عرصه بین المللی اعتبار چندانی ندارد.
رهبران غربی بعد از شنیدن گزارش سالانه آژانس بین المللی انرژی اتمی، مبنی بر اینکه ایران به اورانیوم غنی شده کافی برای ساخت بمب اتمی دست پیدا کرده است، ضریه شدیدی خوردند و این آستانه ای است که آمریکا اجازه نمی دهد که کسی از آن عبور کند.
نگرانی در مورد برنامه اتمی ایران روی فعالیت هایی متمرکز شده است که توسط بازرسان آژانس کشف شد و به نقطه نا معلومی انتقال پیدا کرده است. گزارش سال 2007 سیا حاکی از آن بود که ایران فعالیتی در زمینه ساخت موشک ندارد و به دلیل مقابله نکردن با چشم انداز اتمی ایران، مورد انتقاد قرار گرفته است.در گزارش بازرسان آمده است که ساخت موشک قسمت ساده برنامه اتمی بوده است که به محض اینکه به اورانیوم کافی دست پیدا کند، ممکن است در مدت کوتاه تبدیل به سلاح هسته ای بشود، اما این موضوع در حاشیه قرار گرفته است.
آقای اوباما با این وعده وارد دفتر کارش شد که با ایران دست دوستی بدهد اما وزیر امورخارجه اش، هیلاری کلینتون، اعلام کرده است که گفتگو با تهران از آنچه پیش بینی شده بود، دشوار تر است.
منبع: تایمز 17 مارس