روزبه میر ابراهیمی
به دنبال سکوت مقامات قضایی ایران در ارتباط با شکنجه زندانیان سیاسی به قصد اعتراف گیری، خانم شیرین عبادی دیروز با ارسال نامه ای به شورای حقوق بشر سازمان ملل رسما از دولت ایران به علت بازداشت هاله اسفندیاری،که مدت هاست در زندان انفرادی بسر می برد و اعترافاتی نیز از وی در تلویزیون پخش شده است، به سازمان ملل شکایت کرد.
هاله اسفندیاری، تنها کسی نیست که برخورد مراجع قضایی، وکیل وی را به شکایت به سازمان های بین المللی وادار کرده است. دانشجویان و روزنامه نگاران زندانی نیز وضعیت مشابهی دارند. خانم فاطمه آدینه وند، همسر عبدالله مومنی در نامه سرگشاده ای که به مهدی کروبی و نمایندگان مجلس نوشته ، این وضعیت را چنین تصویر کرده است:“در روزهایی که رییس دولت بر دست معلم دوران نوجوانی خود بوسه می زند، فرزندان من متعجب اند که چرا بر دستان پدر معلمشان دستبند می زنند و بر پاهای او کبودی ضربات شلاق خودنمایی می کند؟”[متن نامه را در بخش مهمان روز بخوانید]
سئوال خانم فاطمه آدینه وند، سئوال خانواده دیگر زندانیان سیاسی و از جمله دانشجویان زندانی نیز هست که در ماه های اخیر دستگیر شده و اخبار مربوط به شکنجه آنان به قصد اعتراف گیری، در رسانه های رسمی کشور درج شده است.
در همین ارتباط و در حالی که همچنان وضعیت دانشجویان در بند در پرده ای از ابهام قرار دارد، دیروز خانواده مجید توکلی، یکی از دانشجویان بازداشتی از تماس تلفنی وی خبر دادند. توکلی در این تماس کوتاه و نیمه تمام به شرح جلسه بازپرسی خود پرداخت.
به گزارش خبرنامه امیر کبیر مجید توکلی طی تماسی که ۲ روز پیش با برادرش داشت به وی خبر دادکه روز شنبه هفته جاری وی را برای انجام بازپرسی به دادگاه انقلاب برده اند.
بنابرهمین گزارش “موسوی، بازپرس پرونده دانشجویان امیرکبیر، در ابتدا از مجید توکلی علت اعتصاب غذایش را جویا شده و سپس از او در خصوص اتهاماتش توضیح خواسته است.مجید توکلی در پاسخ به بازپرس پرونده با رد کلیه اتهامات وارده، در خصوص اعترافات موجود در پرونده، گفته است کلیه اعترافات اخذ شده تحت فشارهای غیرقانونی و شکنجه های غیر انسانی بوده و وی هیچ نقشی در انتشار نشریات موهن در روز ۱۰ اردیبهشت در دانشگاه امیرکبیر نداشته و مطمئن است هیچ یک از دانشجویان بازداشت شده هم نقشی در انتشار این نشریات نداشته اند.”
این وب سایت به نقل از توکلی اتهامات موجود در پرونده را “اقدام علیه امنیت ملی از طریق انتشار نشریات ۱۰ اردیبهشت با هدف تبلیغ علیه نظام، توهین به مقدسات، توهین به مقام رهبری، توهین به مراجع تقلید و انکار حجاب به عنوان ضروریات دین و همچنین اقدام علیه امنیت ملی از طریق تشکیل تجمعات دانشجویی با هدف تبلیغ علیه نظام و تشویش اذهان عمومی” اعلام می کند.
به گزارش خبرنامه امیرکبیر “پس از انجام بازپرسی، مامورین بند ۲۰۹ زندان اوین مجید توکلی را به اتاق قاضی حداد می برند. توکلی در حالی که قصد داشته خانواده اش را در جریان گفت و گوهای رد و بدل شده با حداد بگذارد، تلفنش توسط مسئولین بند ۲۰۹ قطع شده است.”
مجید توکلی که بیش از بیست روز در اعتصاب غذا بسر برد، دیروز به درخواست جمع کثیری از اعضای انجمن اسلامی این دانشگاه اعتصاب غذای خود را به صورت موقت متوقف کرد.
مجید توکلی که روز ۱۹ اردیبهشت ماه به دنبال انتشار نشریات جعلی در دانشگاه امیرکبیر توسط مامورین وزارت اطلاعات بازداشت شد، از ۲۳ تیرماه در اعتراض به بلاتکلیف بودن وضعیت خود و دیگر دانشجویان بازداشت شده و همچنین شکنجه ها و رفتارهای غیرانسانی بازجویان، دست به اعتصاب غذا زده بود.
بنا بر گزارش خبرنامه امیرکبیر محتوای نامه اعضای انجمن اسلامی امیرکبیر خطاب به این عضو انجمن پلی تکنیک هفته گذشته توسط خانواده توکلی به وی اعلام شد.” در این نامه با توجه به انتشار وسیع اخبار مربوط به فشارهای غیرانسانی و شکنجه های قرون وسطایی در رسانه های عمومی، به واکنش گسترده مقامات مسئول در این زمینه اشاره شده و از مجید توکلی خواسته شده بود با توجه به قول های مساعدی که مقامات عالیرتبه قضایی مبنی بر صدور وثیقه برای سه دانشجوی بازداشت شده دانشگاه امیرکبیر طی هفته آینده، داده اند، اعتصاب غذای خود را موقتا متوقف نمایند.”
خانواده این دانشجو پس از ملاقاتی که ابتدای این هفته با مجید توکلی داشته اند، با ابراز نگرانی شدید نسبت به وضعیت جسمی وی گفتند: “مجید پس از ۲۴ روز اعتصاب غذا به شدت ضعیف شده بود، به سختی راه می رفت و نمی توانست درست صحبت کند. مجید همچنین گفت که هفته اول اعتصاب غذا دچار اسهال خونی شده که این مسئله بر شدت نگرانی ما افزوده است. مجید گفت به درخواست دوستان خود اعتصاب غذایش را فعلا متوقف می کند.”
شکایت به سازمان ملل
از سوی دیگر و در حالی که خبرها حکایت از اعمال فشار بر همه بازداشتی ها برای اعتراف گیری دارد و این موضوع حتی در نامه تذکر نمایندگان اقلیت به رئیس جمهور نیز آمده است ، دیروز شیرین عبادی برنده ایرانی جایزه صلح نوبل با ارسال نامه ای به شورای حقوق بشر سازمان ملل رسما از دولت ایران در مورد بازداشت هاله اسفندیاری موکل خود که مدت هاست در زندان انفرادی بسر می برد و اعترافاتی نیز از وی در تلویزیون پخش شده است، به این سازمان شکایت کرد.
وی که چندی پیش نیز در نامه ای جداگانه به کمیسر ارشد حقوق بشر سازمان ملل در مورد نقض حقوق زنان در ایران گزارش داده بود در نامه دیروز خود که توسط خبرگزاری فرانسه منتشر شده است، می نویسد: “تقاضا دارم که اقداماتی برای آزادی فوری موکلم صورت گیرد و وی به صورت عادلانه و آزادانه محاکمه شود.”
این حقوقدان ایرانی همچنین بازداشت سه ماهه خانم اسفندیاری به اتهام اقدام علیه امنیت ملی را به عنوان “نمونه ای آشکار از بازداشت های خودسرانه” می نامد و می افزاید: “موکل من از روز هشتم ماه می در حبس انفرادی قرار دارد و اجازه ملاقات با وی به کسی داده نمی شود. اسفندیاری همچنین از کلیه حقوق مشمول زندانیان در قوانین ایران محروم است.. چندین بار درخواست ملاقات با موکلم را ارایه داده ام اما این درخواست پذیرفته نشده و حتی اجازه مطالعه پرونده به من داده نشده است.”
این در حالی است که قوه قضائیه ایران روز سه شنبه اعلام کرد، تحقیقات در مورد پرونده اسفندیاری 68 ساله همچنان ادامه دارد.
باز هم کمیته های انضباطی
از سوی دیگر، کمیته های انضباطی دانشگاه ها همچنان به صدور احکام برای دانشجویان ادامه می دهند. در همین ارتباط هفته پیش تعدادی از دانشجویان دانشگاه علامه مشمول این احکام شدند.دانشگاه علامه طی چند ماه اخیر صحنه اعتراضات متعدد دانشجویی بود. به دنبال این اعتراضات تعداد زیادی از دانشجویان دانشگاه با احکام سنگین کمیته انضباطی مواجه شدند.خبرها حکایت از آن دارد که در ایام تعطیلی دانشگاه کمیته انضباطی دانشگاه علامه به ریاست «کارگر» معاون دانشجویی دانشگاه به صدور احکام جدید محرومیت از تحصیل مبادرت کرده است.
در همین زمینه روز گذشته عسل اخوان از فعالین دانشجویی دانشگاه علامه که در موج اخیرصدور احکام تعلیق با حکم یک ترم تعلیق از تحصیل مواجه شده در مورد روند طی شده پرونده انضباطی خود و موج جدید صدور احکام محرومیت از تحصیل برای دانشجویان این دانشگاه به ادوار نیوز گفت:” در خرداد ماه از طرف حراست کل من به همراه چهار نفر دیگر به نامهای مریم سید کریمی ،صادق شجاعی ، امیر یعقوبعلی ، فرهنگ سلامی به دانشگاه علوم اجتماعی ممنوع الورود شده بودیم و از دانشکده های دیگر هم تعدادی از دانشجویان ممنوع الورود شده بودند. وقتی برای دلیل این موضوع به حراست مراجعه کردیم دلیل قانع کننده ای به ما ندادند و اتهام ما را شرکت در یک تجمع صنفی و صحبت در ان تجمع خواندند که به جز ما تعداد افراد دیگری هم در آن تجمع حرف زده بودند..با پیگیری های ما این ممنوع الورودی بعد از چند روز لغو شد”. وی افزود:“پس از آن در 29 خرداد و در وسط امتحانات برای من و تعداد دیگری از دوستان احضاریه کمیته انضباطی آمد و در جلسه تفهیم اتهامات من ، به من اتهامات رعایت نکردن مقررات دانشگاه ،ایجاد وقفه در امور جاری دانشگاه و بر هم زدن نظم دانشگاه ، و ایجاد بلوا و آشوب را وارد کردند و من با توضیح اینکه در روزی که تجمعی پر تنش در دانشکده ما رخ داده بوده من ممنوع الورود بوده ام و هیچ نقشی نداشتم اتهامات خود را نپذیرفتم و گفتم مقصر اصلی و عامل به خشونت کشاندن آن تجمع آقای فتحی حراستی بوده است.” این فعال دانشجویی همچنین گفت:“در آن جلسه اتهامات من برای من تفهیم نشد و اجازه دفاع آنچنانی هم به من داده نشد.”
اخوان افزود:“تا 10 روز فرصت دارم که درخواست تجدید نظر خود را به روابط عمومی کمیته انضباطی بدهم اما دیروز از ورود من به دانشکده توسط حراست (آقای فتحی) جلوگیری شد و از سوی حراست ممنوع الورود شده ام با اینکه هنوز حکم من قطعی نشده و بر فرض قطعی شدن آن باز هم دلیل بر وارد نشدن من به دانشگاه نیست و در پی راهی هستم که درخواست اعتراض خود را به داخل دانشگاه ببرم . امید دارم که اعضای کمیته انضباطی و رییس دانشگاه درتجدید نظر عادلانه قضاوت کنند چون ما قبلا حسن نیت خود را ثابت کرده ایم. “
وزارت علوم شاکی خبرگزاری ایلنا
در حالی که رسانه های داخلی با محدودیت های فراوانی برای انعکاس اخبار دانشجویی یا صنفی مواجه هستند دیروز وزیر کار و امور اجتماعی خبر از شکایت وزارت علوم از خبرگزاری ایلنا داد.
به گزارش ایسنا سید محمد جهرمی در نشستی که به مناسبت روز خبرنگار با خبرنگاران رسانهها برگزار شد، در مورد وضعیت خبرگزاری کار ایران اظهار داشت: “ایلنا با شکایت وزارت کار بسته نشده است اما وزارت کار در تلاش دوباره برای فعال کردن آن است. “
وی در ادامه در مورد شاکی این خبرگزاری افزود: “مشکل این خبرگزاری با وزارت علوم و تحقیقات و فنآوری بوده و وزارتخانه مذکور شاکی این قضیه است.”
گفتنی است در ماجرای ستاره دار شدن دانشجویان توسط وزارت علوم دولت احمدی نژاد در چند ماه گذشته این خبرگزاری در انعکاس اخبار این حوزه نقش فعالی داشت.