امین رئوفینژاد
با وجود آنکه احمدی نژاد وعده داده بود که یکشنبه شب در یک گفتوگوی خبری زنده تلویزیونی حاضر شود و برنامههای جدید دولت را برای “تحول بزرگ اقتصادی” - که در پیام نوروزی وعدهاش را داده بود – شرح دهد؛ این گفتوگو بدون هیچ توضیحی منتفی شد. در همین حال یک خبرنگار به نقل سخنان وی در یک جلسه خصوصی پرداخت که گفته است: گرانی هست ولی “حاد” نیست.
لغو گزارش تلویزیونی رییس جمهور در شرایطی صورت گرفته که بر اساس گزارشهای مکرر منتشر شده در رسانهها، قیمت اقلامی از مایحتاج اولیه مردم همچون نان و لبنیات در روزهای اخیر تا صد درصد افزایش داشته و قیمت دیگر اقلام و کالاهای مصرفی و نیز بسیاری از کالاهای سرمایهای و شبه سرمایهای هم افزایش چشمگیری داشته است.
در یکی از آخرین واکنش ها به عملکرد دولت در زمینه گرانی، آیتالله مهدوی کنی، دبیرکل جامعه روحانیت، در جریان دیدار شورای مرکزی حزب موتلفه با وی گفته است: “مردم مشکل دارند، به ویژه مشکل گرانی و تورم. نباید فرافکنی کنیم و مشکلات را به گردن دیگران بیندازیم، همه باید مسئولیت حل مشکلات را بپذیریم.“
این در حالی است که دو روز پیش از دبیرکل جامعه روحانیت، مصباحی مقدم سخنگوی این تشکل نیز در نوشتهای به شدت از یادداشت حسین شریعتمداری در خصوص تورم انتقاد کرده بود. شریعتمداری در یادداشت مورد اشاره که در روزنامه کیهان روز 19 فروردین منتشر شد، به بحران تورم اشاره کرد و با لحن ملایمی از احمدی نژاد خواست توجه بیشتری به این موضوع داشته باشد. اما مصباحی مقدم که خود در از نمایندگان محافظهکار مجلس هفتم است، در یادداشت خود از لحن شریعتمداری برآشفت و با مقصر اصلی دانستن دولت احمدی نژاد در ماجرای تورم و گرانیها، دولت نهم را متهم کرد که: “شعار مبارزه با مفاسد اقتصادی می دهد اما با افزایش تورم، بستر مساعد رشد فساد را ناخواسته گستردهتر کرده است.“
وی در این یادداشت انتقادی، بودجههای دولت نهم را تورمزا توصیف کرد و به تذکرات خود و تعدادی دیگر از نمایندگان در این باره در زمان تصویب این بودجهها اشاره کرده است که اکثریت مجلس اصولگرا به آن بیتوجه بودند و “به دولت اعتماد کردند”، اما اکنون “فریادشان از همان تریبون” شنیده میشود.
در همین ارتباط، حسین فدایی، دیگر نماینده اصولگرا هم، مهار تورم را “اولویت اول کشور” ذکر کرد؛ در حالی که همزمان، احمد توکلی از جلسهای با رئیس و اعضای دولت نهم خبر میداد که در آن “احمدی نژاد وجود تورم را پذیرفته!”
احمدی نژاد اما همچنان مدعی است که دولت طرح بزرگی برای زیر و رو کردن اقتصاد کشور دارد که یک سال بر روی آن کار کرده است؛ هرچند او در مصاحبه زنده تلویزیونی یکشنبه شب حاضر نشد تا درباره جزئیات این طرح و نیز عملکرد گذشته دولت خود توضیح دهد.
با این حال، در موردی مشابه، وی چند روز پیش از وزیر مسکن دولت خود خواست طرحهایی را که برای کاهش قیمت مسکن دارد، به اجرا بگذارد. اما وقتی خبرنگاران به سراغ سعیدیکیا رفتند تا از زمان اجرا و کم و کیف این طرحها بپرسند، با این پاسخ مواجه شدند که: “بعد از کار کارشناسی، اعلام میشود.“
در چنین هنگامهای از انتقادهای آمیخته با سردرگمی، تعدادی از نمایندگان مجلس اصولگرای هفتم خواستار عذرخواهی احمدی نژاد از مردم شدهاند. اما او در همین شرایط به “حاد نبودن” مشکل تورم اشاره کرده است؛ در حالی که حتی رهبر جمهوری اسلامی هم چندی پیش تصریح کرده بود به وجود “مسئله مسکن و برخی از کالاها که واقعاً وجود دارد و به مردم فشار میآورد.“
مشخص نیست چه تعداد از این مردم یکشنبه شب پای تلویزیون نشسته بودند تا ببینند چه حرف یا وعده جدیدی درباره مسائل اقتصادی میشنوند، اما واضح است که آنها هم که نشسته بودند، نتیجه ای از انتظار خود نگرفتند.