شکوفایی تجارت زیبایی در ایران

نویسنده

iranzanan.jpg

پریسا حافظی


بزرگ کردن سینه، نشا کردن مو، برنزه کردن بدن، زیبا سازی تمام. همه این کارها را در ایران اسلامی انجام داده، جایی که فقط صورت و دستهای یک زن باید دیده شوند و لباس هایی را که در ملأ عام می پوشد باید برجستگی های بدنش را بپوشانند.


به موجب قانون شریعت اسلام که پس از انقلاب اسلامی 1979 بر ایرانیان حاکم گشت، برای زنان داشتن چادر یا روسری، کت یا مانتوی گشاد و بلند وقتی از خانه بیرون می روند اجباری است. متخلفین جریمه و یا به ضربات شلاق و حبس محکوم خواهند شد. اما این موضوع به مانعی برای آن دسته از زنان ایرانی که به ظاهر خود اهمیت می دهند، تبدیل نشده است و تعداد روزافزون آنها برای داشتن بینی جدید، برداشتن چربی ها و پف پلک یا بزرگ کردن سینه زیر تیغ جراحی می روند.


دهها مرکز زیبایی از جمله سالن های زیبایی و مراکز دارای چشمه های آب معدنی که وعده بهبود ظاهر زنان را می دهند، مثل قارچ در سراسر تهران سبز شده اند. زیبا 25 ساله و دانشجوی هنر بینی و سینه را به تیغ سپرده است. او که در اتاق انتظار یک مرکز آب معدنی در شمال تهران نشسته می گوید:” می خواهم خودم را برنزه کنم و جذاب تر بنظر بیایم.”


فریبا 34 ساله و خانه دار می گوید:” من دو بار در هفته به اینجا می آیم. پوشیدن حجاب به این معنی نیست که ما نباید به ظاهرمان اهمیت بدهیم.” سارا مدیر یک مرکززیبایی می گوید، این مرکز در روز حدود 40 مشتری دارد، خصوصا ً در فصل تابستان که “مهمانی های بیشتری برگزار می شوند. من مشتری هایی هم دارم که چادر سر می کنند. آنها می خواهند در مهمانی های خصوصی زیبا جلوه کنند.” او می گوید:” هر کاری که با ظاهر زنان ایرانی در ارتباط باشد، پول خوبی می سازد دارد. ما خدماتی مانند ماساژ، برنزه کردن پوست و پاک سازی پوست صورت ارائه می دهیم.”


زیبایی و شریعت


در سرزمینی که که زنان و مردان مجرد اجازه ندارند با هم باشند و زنان باید حجاب اسلامی را رعایت کنند، شکوفه مولائی که یک دندانپزشک است ماهانه حدود 1000 دلار برای ظاهرش خرج می کند. یک زن 35 ساله دیگر می گوید:” من برای حفظ ازدواجم مجبورم تر و تازه و زیبا بنظر بیایم.” او برای یک جلسه برنزه حدود 11 دلار می پردازد. او که کرم مخصوص 250 دلاری به صورتش زده و ناخن هایش را مانیکور کرده است، از قوانین ایران بخاطر عدم حمایت کافی از زنان انتقاد می کند.


طبق قانون اسلام، مردان می توانند تا چهار همسر دائم و متعدد “همسر موقت” یا صیغه ای اختیار کنند. این ازدواج های صیغه ای می توانند از چند ساعت تا چند سال طول بکشند. زنانی که وارد ازدواج های موقت می شوند مطلقه و یا بیوه هستند.


زنان برای کار و سفر به خارج از کشور به اجازه همسر خود نیاز دارند و به مراتب کمتر از مردان از حق طلاق و حضانت فرزند برخوردارند. اما با پیشی گرفتن فارغ التحصیلان زن بر مرد، زنان ایران نسبت به زنان بسیاری از کشورهای خاورمیانه از حقوق و فرصت های بیشتری برخوردارند. بسیاری از آنها کسب و کار خود را دارند و صاحب پست های مهم مدیریتی هستند. آنها به جزء مشاغل قضاوت و ریاست جمهوری، تقریبا ً هر حرفه ای را می توانند امتحان کنند.


مهتاب سروری، جامعه شناس، می گوید، تعداد روزافزون زنانی که برای بهبود ظاهر خود هزینه می کنند، بخشی از تلاش برای ارتقای نقش آنها در جامعه است. او می گوید:” زنان ایرانی دارند بیش از پیش مستقل می شوند. توجه کردن به ظاهرشان بخشی از این پروسه است.”


برطرف کردن چین و چروک ها


جراحی زیبایی محدود به ثروتمندان نیست و در میان خانواده های کم درآمد نیز که حقوق یک معلم حدود 200 دلار در ماه است، شایع شده است. هستی خانه دار 30 ساله ای که از قشر متوسط جامعه است و برای جراحی 5000 دلاری بینی، ماشین خود را فروخته می گوید:” داشتن صورت زیبا به من اعتماد به نفس می دهد چون که این تنها بخشی است که می توانم آن را نشان دهم.”


میترا خلیلی جراح زیبایی می گوید، تزریق بوتوکس حتی درمیان ایرانیان کم درآمد هم بسیار شایع شده است. او می گوید:” زنان همه طبقات جامعه می خواهند چین و چروک خود را برطرف کنند. هزینه این کار حدود 200 دلار است.”

یک جراح که خواست نامش فاش نشود، گفت،” هزینه جراحی سینه که حدود 10 هزار دلار است زنان ایرانی قشر متوسط را دلسرد کرده است. اما من در روز حداقل دو جراحی سینه انجام می دهم.” جراحی پلاستیک تنها راه سالم تر و جوانتر بنظر رسیدن نیست. کلوپ موی جام جم برای آنهایی “که می خواهند مثل هنرپیشگان مشهور غربی بنظر بیایند” خدمات اکستنشن یا کشیدن مو را به مبلغ حدود 1000 دلار ارائه می دهد. مریم 25 ساله دختر یک تاجر می گوید:” من الان شبیه آنجلینا جولی هستم. موی بلندتر و ضخیم تر نشانه زیبایی است.”


منبع: واشنگتن پست، 8 اکتبر