با احمد شیرزاد، نماینده مردم اصفهان در مجلس ششم و عضو سابق شورای مرکزی جبهه مشارکت درباره کاندیدای حزب مشارکت در انتخابات – میرحسین موسوی – و وضعیت کلی انتخابات و البته وضعیت دو کاندیدای اصلاح طلب به گفت و گو نشسته ایم. شیرزاد گرچه فضای انتخاباتی را سرد و ساکن می داند، اما به آینده امیدوار است.وی می گوید:” اگر چه در مجموعه فعالان سیاسی، اوضاع بهتر است، ولی این مساله به بدنه جامعه کشیده نشده است. ما در یک شرایط غیرعادی وارد رقابت شده ایم. “
آقای شیرزاد، از اوضاع کاندیدای شما چه خبر؟ موجی که مدنظر شما بود، در فضای انتخاباتی راه افتاده؟
پیش بینی درباره انتخابات در ایران بسیار دشوار است. دلیل آن هم فضای سردی است که بدر میان مردم کوچه و بازار دیده می شود. یعنی اگر چه در مجموعه فعالان سیاسی، اوضاع بهتر است، ولی این مساله به بدنه جامعه کشیده نشده است. به همین دلیل پیش بینی تصمیم جامعه دشوار است.
یعنی شما وضعیت آقای موسوی را در ببین نخبگان سیاسی ـ اجتماعی خوب می دانید؟
بله. اگر عکس العمل نخبگان اجتماعی را در شهرستان های دور ونزدیک ملاک بگیریم، رشد آقای موسوی بسیار خوب است و میزان اقبال به ایشان بیشتر می شود. یعنی اگر وضعیت را با سال 84 مقایسه کنیم، اوضاع خیلی بهتر است. آن زمان هم چندپارچگی وجود داشت و هم مقاومتی در برابر رای دادن وجود داشت. امسال اما توجه مردم به ضرورت تغییر اوضاع بسیار بیشتر است. اگر این منحنی تا زمان انتخابات ادامه یابد، خیلی عالی می شود.
خیلی ها معتقد بودند با حضور آقای موسوی و حمایت آقای خاتمی از ایشان، می توان موج بزرگی را ایجاد کرد؛چرا هنوز نشده؟
مشکل ما سانسور اجتماعی است. مطبوعات آزاد نداریم، صدا وسیما به شدت یک طرفه تبلیغات می کند. در این فضا اطلاع رسانی درباره افکار سیاسی بسیار دشوار است. معمولا در فصل انتخابات، فرصت تشکیل اجتماعات بیشتر است و از این طریق شاید بتوان فضا را بهتر کرد. از طرفی انتخابات ریاست جمهوری، همانند انتخابات مجلس و شورای شهر نیست که بتوان به راحتی موج ایجاد کرد. از طرف دیگر در حال حاضر امکان فعالیت طرفداران کاندیداها وجود ندارد. اگر هم مجوزی دهند، فقط برای مناظره است و به شرطی که یک نماینده از اصول گرایان در مقابل ما باشد. مثلا وزیر علوم اعلام کرده که خود کاندیداها می توانند در دانشگاه ها حضور پیدا کنند. خیلی لطف کرده اند و انگار از ارث پدری شان به ما می بخشند. مگر کاندیدا می تواند به همه شهرها برود و با همه مردم صحبت کند؟
البته ادعای جناح مقابل این است که از طریق صدا و سیما مردم را تشویق به حضور در انتخابات می کند.
استراتژی صدا و سیما این است که در حال حاضر کار خاصی برای حضور مردم نمی کند. اما در چند روز آخر مردم را با بدترین ادبیات مجبور به حضور می کند. این مساله باعث می شود گروهی که وفادار به جناح خاصی هستند در انتخابات شرکت کنند و طرفداران جناح مقابل مشمئز شوند و در انتخابات شرکت نکنند. بعد هم آقایان ادعا می کنند که مردم را به حضوردر انتخابات تشویق کردند. تشویق واقعی این است که فضا باز شود و مردم به همه حرف ها دسترسی داشته باشند. این شرایط نیست و ما در یک شرایط غیرعادی وارد رقابت شده ایم.
شما درباره کمبودهای تبلیغات صحبت کردید. فکر نمی کنید نوع موضع گیری ها و سخنان آقای موسوی از دلایل عدم اقبال به ایشان، بخصوص در میان آرای خاموش جامعه باشد؟
موضع گیری مهندس موسوی در اصول و کلیات، تفاوت جدی با اصلاح طلبان ندارد. البته افراد متفاوت اند و نوع بیان و ادبیات آقای موسوی با آقای خاتمی تفاوت دارد. همان طور که گفتمان و ادبیات آقای خاتمی با آقای کروبی هم تفاوت دارد. اینکه انتظار داشته باشیم همه منویات قلبی ما از زبان کاندیدایی بیان شود، انتظار بی جایی است. شاید اگر جاهایی بنده یا دوستان مشارکت صحبت کنند، نوع بیان و گفتمان متفاوت باشد اما روح کلام تفاوتی ندارد. اما نباید فراموش کرد صحنه انتخابات ریاست جمهوری، صحنه آرمانخواهی نیست بلکه صحنه انتخاب واقعی است.ما کتمان واقعیت نمی کنیم. مثلا نمی گوییم همه اجداد آقای موسوی عضو مشارکت بوده اند. شاید در برخی موضع گیری ها تفاوت هایی داشته باشیم، اما حمایت ما، حمایتی است در کل.