تنگه هرمز در وضعیت قرمز

نویسنده

» تحلیل فیگارو از تنش میان ایران و آمریکا

ایزابل لاسر

درحالی که جمهوری اسلامی در زمان مانور دریایی تهدید به بستن تنگه هرمز کرد، نیروی دریایی آمریکا دومین ناو هواپیمابر خود را برای حفاظت از این آبراهه استراتژیک، که بیش از یک سوم نفت جهان از آن می گذرد، اعزام نمود.

۲۴ ساعت پس از سوءقصد علیه جان متخصص هسته ای ایران، درحالی که تهران به استفاده از “تمامی قدرت” نیروی دریایی خود علیه ناوهای آمریکایی در خلیج فارس تهدید کرده بود، ایالات متحده از ورود ناو کارل وینسون، دومین ناو هواپیمابر، به منطقه خبر داد. از زمان مانور دریایی جمهوری اسلامی در تنگه هرمز، تنش ها به صورت فزاینده ای تشدید شده است.

جنگ لفظی میان تهران و واشنگتن که اطمینان داده عبور و مرور آزاد در تنگه هرمز را “ضمانت” خواهد کرد، بسیاری از ناظران نگران رویارویی آشکار میان این دو کشور هستند.

جمهوری اسلامی برای بستن تنگه هرمز و در پاسخ به تحریم های جدید که در آینده ای نزدیک ازسوی کشورهای غربی اعمال خواهد شد دارای انواع تجهیزات نظامی است که تقریباً کامل به نظر می رسد. جمهوری اسلامی به ویژه برای ایجاد مشکل در عبور و مرور از این تنگه حیاتی برای اقتصاد جهانی می تواند از مین، هواناو، موشک، قایق های تندرو و زیردریایی های کوچک استفاده کند. مایکل المان، کارشناس مؤسسه بین المللی مطالعات استراتژیک لندن در این خصوص می گوید: “ایران دارای بزرگ ترین و همچنین متنوع ترین زرادخانه موشک های بالستیکی در منطقه است.”

 

سیاست داخلی

حتی اگر تمامی سیستم ها پیشرفته نباشند، حکومت تهران از سال ۲۰۰۰ یک میلیارد دلار در برنامه موشکی خود، به ویژه موشک های قادر، سرمایه گذاری کرده است. این نوع موشک ها قادرند ناوهای جنگی و ناوهای هواپیمابر آمریکایی را مورد هدف قرار دهند. نیروی دریایی، به ویژه نیروی دریایی سپاه پاسداران، با تجهیز خود به راکت، توپخانه، آتشبار و قایق های مهاجم کوچک و تندرو، به عنوان یک نیروی قرینه محسوب می شود.

ناوگان پنجم ایالات متحده مستقر در بحرین بر آب های خلیج فارس نظارت دارد. سالهاست نیروی دریایی آمریکا خود را آماده می کند تا در صورت لزوم تنگه هرمز را مجدداً باز کند. آیا این تنش ها منجر به شعله ور شدن آتش جنگ در منطقه خواهد شد؟ در سال ۲۰۰۸ درحالی که پرونده هسته ای ایران در دستور کار جامعه بین المللی قرار داشت و ۵ قایق تندرو به طرز وحشتناکی تا ۲۰۰ متری ۳ ناو جنگی آمریکایی پیشروی کردند، وقوع یک رویارویی قابل پیش بینی بود.

با این حال کارشناسان تردید دارند که ایران به تهدیدهای خود مبنی بر بستن تنگه هرمز جامه عمل بپوشاند. مگر اینکه خود را نیز از نعمت نفت محروم سازد. برونو ترتره، محقق بنیاد تحقیقات استراتژیک، می گوید: “درآمد نفتی برای حفظ قدرت و گسترش نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی لازم است و اولین کشوری که تأثیر آن را احساس خواهد کرد، چین خواهد بود. به همین دلیل است که این کشور همواره تلاش کرده تا موضع میانه رویی در مورد جمهوری اسلامی اتخاذ کند.” کارشناسان معتقدند که تهدیدهای ایران قبل از هر چیز به این هدف است که نشان دهد دارای توان بازدارنده است. بدین ترتیب می خواهد هر کسی را که قصد اعمال تحریم های جدید دارد، مأیوس سازد.

برونو ترتره در ادامه می گوید: “خطر بیشتر از رویارویی نظامی ای ظاهر می شود که سنجیده از سوی جمهوری اسلامی به راه افتاده، به عنوان مثال با حمله به یک ناو آمریکایی.” درحالی که سپاه پاسداران باید در آینده ای نزدیک مانورهای دریایی دیگری در منطقه آغاز کند، آمریکایی ها و متحدان شان، به ویژه فرانسوی های پایگاه نظامی ابوظبی، خود را برای هرگونه احتمالی آماده کرده اند. یکی از این احتمالات، تضمین عبور و مرور از تنگه هرمز خواهد بود، درست به مانند جنگ ایران و عراق.

منبع: فیگارو، ۱۲ ژانویه