ایرانی که در مطبوعات کانادا نمی‌بینید

نویسنده
گلوب اند میل

» نظرات متفاوت یک کانادایی در مورد ایران

آرت دوفر، یک تاجر بسیار موفق است که کنجکاوی غیرمعمولش، او را به جاهایی می‌برد که بیشتر کانادایی‌ها نمی‌روند. آقای دوفر که به تمام جهان سفر کرده به جاهایی مثل کره‌شمالی، کوبا، مغولستان، میانمار و اخیر به ایران رفته است.

او در بازگشت از هر سفر نظراتش را می‌نویسد و در مورد ایران نیز چنین کرده است. او به همراه یک گروه کوچک، ۱۰ روز در ایران مانده و از شهرهای تهران، قم، اصفهان و شیراز دیدن و با دو آیت‌الله ارشد، تاجران، دانشجویان و اعضای اتاق بازرگانی و دیپلمات‌ها دیدار کرده است. مسلما با سپاه و پلیس دیدار نکرده اما با یک مشاور ارشد حسن روحانی ملاقاتی داشته است.

بینش آقای دوفر جذاب است و با گزارش‌های سیاه و سفید رسانه‌های غربی و تخریب‌های دولت کانادا بسیار متفاوت است. جان برد، وزیر خارجه کانادا اخیرا در سخنرانی برای کنگره یهودی آمریکا گفته است که ایران بزرگترین تهدید برای صلح جهانی است. آقای وزیر احتمالا گزارش اتحادیه ضد افترا را خوانده که گفته است ایران کمترین نظرات ضدیهود را در خاورمیانه داراست.

برخی از اظهارات آقای دوفر را بخوانیم:

این کشور در مورد توافق هسته‌ای جدی است و به نتیجه مذاکرات برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران خوش‌بین است، همانطور که جان کری وزیر خارجه آمریکا این‌گونه است.

دولت جدید بسیار متفاوت از دولت قبلی است. معتدل است و می‌خواهد با غرب روابط بهتری داشته باشد. ایرانی‌ها به روس‌ها اعتماد ندارند. می‌خواهند به آن‌ها احترام گذاشته شود. پاکستان یک تهدید امنیتی جدی است. عرب‌ها دشمنانی طبیعی هستند؛ به هر حال ایرانی‌ها، پارسی هستند.

ایران سرمایه انسانی عظیمی دارد؛ ۹۸ درصد جوانان باسوادند. میلیون‌ها ایرانی تحصیل‌کرده کشور را ترک کرده‌اند و بسیاری بخاطر این‌که رژیم دینی را دوست ندارند در حال ترک کشور هستند.

زن‌ها باید محدودیت‌های پوشش را رعایت کنند اما در خانه‌هایشان به آن اهمیتی نمی‌دهند. زنان تقریبا در تمام موسسات کار می‌کنند. آن‌ها اجازه رانندگی دارند و می‌توانند به حرفه‌شان بپردازند. سه زن آیت‌الله وجود دارد. آیا ایران بهشت روی زمین برای زنان است؟ خیر. آیا مثل عربستان سعودی است؟ خیر.

بخاطر دولتی بودن بیشتر بخش‌ها، فساد گسترده است. کسانی که به حلقه قدرت نزدیکند می‌توانند پول زیادی بدست آورند.

فیسبوک و تویی‌تر ممنوع است اما جوانان به آسانی ممنوعیت را دور می‌زنند. اقتصاد بخاطر تحریم‌ها در فشار است، خصوصا در بخش بانکی و بازرگانی. با این وجود حدود ۳۰۰ شرکت با ارزش سرمایه ۱۵۰ میلیارد دلار در بورس شرکت دارند. این کشور منابع نفتی عظیمی دارد.

ایران از دست داشتن در جنگ سوریه، با این توجیه که سوریه در جنگ با عراق از این کشور حمایت کرده، دفاع می‌کند. گروه‌های سنی که برای سرنگونی بشار اسد می‌جنگند، دشمنان ایران شیعه هستند. ایران به اندازه غرب از طالبان و تندروهای سنی متنفر است.

در مورد کانادا، ما از مرحله پرت هستیم. چون دولت محافظه‌کار ما سفارت کانادا در تهران را تعطیل کرده و مدام ایران را محکوم می‌کند و تمام خط‌ها را از دولت اسرائیل می‌گیرد.

آقای دوفر می‌گوید: “لازم نیست دولت دینی یا هیچ‌کدام از دیدگاه‌ها و نظراتشان را حمایت کنیم، اما باید تشخیص دهیم که آن‌ها یک ملت جدی ۷۷ میلیونی هستند که می‌خواهند و استحقاقش را دارند که بخشی از سیستم سازنده بین‌المللی باشند.”

منبع: گلوب اند میل - 17 مه