تا دو سال با نازی عظیما کار داریم

نویسنده

naziazima456.jpg

فریبا صراف

پرناز [نازی] عظیما، خبرنگار رادیو فردا که گذرنامه وی در بدو ورود به ایران توسط مسئوولان امنیتی ضبط شد، همچنان در بلاتکلیفی به سر می برد و امکان خروج از کشور را ندارد. به گفته بازپرس پرونده اش او “باید یکی دو سال در ایران بماند”.

محمد حسین آقاسی، یکی از وکلای نازی عظیما در گفت و گو با رادیو فردا در این مورد می گوید: “برای پیگیری پرونده به دادسرای انقلاب مراجعه کردم. این پرونده در شعبه ویژه ای بررسی می شود. در آنجا مطالب را دوباره در میان گذاشتم و امیدوارم بودم توقعاتی که در جلسه پیشین مطرح کرده بودم برآورده شوند، ولی بازپرس پرونده گفت به هیچ وجه امکان کمکی در مورد پرونده خانم عظیما وجود ندارد و پرونده ایشان تحت رسیدگی است. من پرسیدم چه اتهامی متوجه خانم عظیما است و تا کی باید در ایران بماند؟ آقای بازپرس گفت کار خانم عظیما به این زودی راه نخواهد افتاد و یکی دو سالی با ایشان کار دارند”.

وی در ادامه در توضیح معنای “یکی دوسالی با ایشان کار دارند” گفت: “هدف این است که به او فشار وارد کنند. در واقع نگهداری ایشان هدف اصلی است، نه رسیدگی به پرونده احتمالی او”.

شیرین عبادی، از دیگر وکلای خبرنگار رادیو فردا نیز در این ارتباط گفته است: “در مراجعات متعدد خانم عظیما به دادگاه انقلاب هم چیزی عنوان نشده و فقط گفته شده که بعدا خواهید فهمید جرم شما چیست.”

شیرین عبادی با تاکید بر اینکه “ما در قانون خود، مجازاتی به عنوان ضبط گذرنامه نداریم” می افزاید: “رفتاری که با خانم عظیما شده، کاملا خلاف قانون است و بدون اینکه به ایشان اتهامی تفهیم بشود، بدون اینکه دلایل اتهام را بگویند و بدون اینکه اجازه دفاع به ایشان بدهند، گذرنامه او را ضبط کرده اند.”

نازی عظیما ۵ بهمن ماه سال گذشته به قصد دیدار مادر سالخورده و بیمار خود وارد ایران و در بدو ورود گذرنامه وی ضبط شد. او که تابعیت دوگانه ایرانی و آمریکایی دارد، علاوه بر روزنامه نگاری در زمینه ترجمه نیز فعال است و تاکنون آثار مختلفی از جمله کتاب های پیرمرد و دریا، هفت صدا از آمریکای لاتین، مجموعه داستان های کوتاه نوشته هنری میلر، تربیت خلاق نویسنده و تحول ادبیات، دفتر پرسش ها [ مجموعه شعر پابلو نرودا]، زیر آسمان های جهان و خاطرات الکساندر دوبچک را به فارسی ترجمه کرده و در ایران به چاپ رسانده است.وی در سال 84 نیز که به ایران رفت با وضعیت مشابهی روبه روشد. در آن دوره مقامات امنیتی جمهوری اسلامی وی را به همکاری دعوت کردند که از جانب وی رد شد.

آقای آقاسی، وکیل خانم عظیما با ابراز نومیدی از استرداد گذرنامه وی از طریق” مقام های قضایی و روش های معمول” گفته است: “من تا به حال مقاومت می کردم و از خانم عظیما خواسته بودم از مسئله تابعیت مضاعف خود که تابعیت آمریکایی است، استفاده نکند و سفارت سویس را که دفتر حافظ منافع آمریکاست در این مسئله دخالت ندهند. اما از امروز دیگر قادر نیستم مانع از استفاده از حقوق قانونی خانم عظیما بشوم.”

از سوی دیگر به گزارش خبرگزاری آسوشیتد پرس، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی درپاسخ به سئوال خبرنگاران در مورد وضعیت نازی عظیما، گفت: “گزارش این موضوع به تازگی به دست ما رسیده و از سوی مقامات در دست بررسی است.”

ممانعت از خروج خبرنگار رادیو فردا،اعتراض نهادهای مختلف را برانگیخته است. سازمان گزارشگران بدون مرز در همین ارتباط با انتشار بیانیه ای، ضمن اعتراض به اینگونه اعمال این”اقدامات را مغایر با موازین ملی و بین المللی” خوانده و از مقامات مسئول ایران خواسته است “به آزار و اذیت امنیتی و قضایی علیه روزنامه نگاران پایان دهد.”