رابرت بائر
برخلاف گذشته اکنون دیگر مشخص گردیده است که دولت بوش توان حمله به ایران را ندارد. با رسیدن بهای بنزین به 4 دلار در هر گالن و افزایش تقریبی آن در هر روز، ایران بطور مجازی و حقیقی آمریکا را در منگنه قرار داده است. وسوسۀ دولت بوش تا این اندازه نیست که وعدۀ ایران را، در صورت حمله به این کشور، برای “نابودی” خاورمیانه امتحان کند.
ایرانیان برای شناساندن مواضع خطر کم نگذاشته اند. در صورتی که آمریکا یا اسرائیل یک بمب بر روی یکی از راکتورهای هسته ای ایران و یا اردوگاه های آموزش نظامی این کشور بیندازند، ایران با شلیک سیل موشک های سیلکورم چین بسوی تانکرهای مستقر در تنگه هرمز و تأسیسات نفتی اعراب، صادرات نفت خلیج فارس را تعطیل خواهد کرد. بدترین حالت ممکن این است که هفده میلیون بشکه نفت از بازارهای جهانی کم شود.
یک بورس باز نفت به من گفت، در صورت حمله به ایران بهای نفت ظرف چند دقیقه به 200 دلار در هر بشکه خواهد رسید. اما خبرگزاری فارس، رقم این افزایش را 300 دلار در هر بشکه اعلام کرده است. از او سؤال کردم اگر حق با ایران باشد، معنای این افزایش چه خواهد بود؟ او گفت: “یک گالن بنزین 4 دلاری معادل با نفت 100 دلاری است. در صورتی که بهای نفت به 300 دلار در هر بشکه برسد، یک گالن بنزین 12 دلار خواهد شد و در نیوارک، لوس آنجلس، هارلم، اوکلند، کیلیولند، دیترویت و دالاس ناامنی و هرج و مرج بوجود خواهد آمد.“
به هر حال چه بهای نفت 200 دلار باشد یا 300 دلار، بوش نمی خواهد رئیس جمهوری باشد که کاخ سفید را در مخمصه اندازد. اما اقدامات تهدیدآمیز ایران فقط به نفت محدود نمی گردد. ایرانیان واقعا ً معتقدند که با تسلیم و حمایت شیعیان عراق، ما و خطوط تدارکاتی ما را در این کشور به گروگان گرفته اند. شرایط بلافاصله تغییر خواهد کرد به ویژه اگر قرار باشد ما از خاک عراق برای حمله به ایران استفاده کنیم. به گزارش خبرگزاری فارس، “مبارزان عراقی با یکدیگر متحد خواهند شد و ویتنام 1968 را تکرار خواهند کرد.“
موارد یاد شده بسیار هشدار دهنده بنظر می رسند و ایران در بیان آنها کاملا ً جدی است و بنظر می رسد مؤثر هم واقع شوند. بوش روز سه شنبه بجای اشاره به حمله به ایران از چشم انداز تحریم های جدید بر ضد این کشور سخن گفت.
آیا اسرائیلی ها، که در قیاس با آمریکا چیزی بیش از بهای بنزین در نظر دارند، قصد آغاز حملۀ بازدارنده به ایران را دارند؟ یک قانون غیرقابل تغییر خاورمیانه این است که هرگز آمادگی اسرائیل را برای به دست گرفتن ابتکار عمل از نظر دور نکنید. اما یک مقام جنگ طلب اسرائیل که روابط نزدیکی با وزیر دفاع این کشور دارد، به من گفت، موضوع حمله به ایران را فراموش کنید. او گفت: “اسرائیل شانسی برای انجام هیچ اقدامی ندارد. شاید پس از انتخابات آمریکا و رئیس جمهور جدید این کشور دری گشوده شود، اما آن هم جای تردید دارد. واشنگتن طاقت یک جنگ دیگر را ندارد.”
اسرائیل نمی تواند به تنهایی به ایران حمله کند و اهداف این کشور را محدود نماید؛ اسرائیل به حمایت قدرت کامل نظامی آمریکا نیاز دارد. بنابراین، اسرائیل تنها می تواند عرض اندام کند و امیدوار باشد که تحریم های جدید بر ضد ایران مؤثر واقع شوند.
منبع: تایم، 11 ژوئن