کلر فاژ
تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی نه تنها تجارت نفت، بلکه واردات غلات را نیز دچار مشکل کرده و دلیل آن قطع گردش های مالی بین المللی با ایران است.
ایران به عنوان یکی از واردکنندگان بزرگ غلات [در حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد نیازهای انسانی و دام و طیور]، در ماه ژانویه واردات ذرت از اوکراین را کاهش داده است. ازاین پس هیچ بانک اروپایی مایل نیست مبادلات مربوط به ایران را پوشش دهد، زیرا داشتن ارتباط با بانک مرکزی ایران ممنوع اعلام شده.
درهمین ارتباط ۱۰ کشتی حامل نیم میلیون تن غلات در نزدیکی بندر امام خمینی سرگردان ماندند تا اینکه نیمی از آنها مجبور شدند به سوی کشورهایی مانند قطر، امارات متحده عربی، یا سنگاپور عزیمت کنند. دلیل عزیمت آنها این نبود که اجازه پهلو گرفتن نداشتند، بلکه دلیل آن عدم پرداخت بود! صادرکنندگان برنج هندی نیز به نوبه خود با فاکتورهای پرداخت نشده ای روبرو شدند: ۱۴۴ میلیون دلار برای محموله ای حاوی ۲۰۰ هزار تن برنج که به صورت اعتباری فروخته شده بود.
مالکان و اجاره کنندگان کشتی نیز روز به روز نسبت به ارسال محموله به ایران مرددتر می شوند، زیرا هزینه خطرات بیمه در این زمینه افزایش یافته و آنها نگران این هستند که کشتی ها و محموله هایشان در تنگه هرمز گرفتار شوند. اگر سنای آمریکا یکی از لایحه های مجلس نمایندگان را به تصویب برساند، ممکن است این شرایط باز هم وخیم تر شود: کشتی یا شناوری که در سواحل ایران لنگر انداخته باشد، تا شش ماه نمی تواند به بنادر ایالات متحده وارد شود.
این درحالی است که کشورهایی که قصد دارند روابط بازرگانی خود را با ایران ادامه دهند، درحال یافتن راه حل اند. یکی از این کشورها هندوستان است که ازاین پس ۴۵ درصد از خریدهای نفتی خود را به روپیه انجام خواهد داد. ولی پول رایج هندوستان برای بانک مرکزی ایران مناسب نیست، زیرا تبدیل آن مشکل است و امکان خرید دیگر مواد غذایی از بازارهای بین المللی را ازبین می برد. به همین دلیل قرار است تا اواخر ماه جاری هیأتی از هندوستان به ایران سفر کند و پیشنهاد جبران بخشی از واردات نفتی را با گندم و برنج مطرح کند. درواقع هندوستان طی سال گذشته گندم و برنج فراوانی درو کرده. بازگشت به معامله های پایاپای سنتی: کالا در ازای کالا.
منبع: رادیو بین المللی فرانسه، ۸ فوریه