رهبر جمهوری اسلامی در جمع فرماندهان نیروی زمینی ارتش از خشایارشا انتقاد کرد. علی خامنه ای در سخنان خود با انتقاد از ارتش های کشورها، از اینکه ارتش ها “در خدمت منافع ملی” کشورها نیستند، ابراز تاسف کرد. او سپس این انتقاد را متوجه ارتش ایران در زمان خشایارشا، یکی از پادشاهان باستانی ایران هم کرد.
رهبر جمهوری اسلامی در عین حال آنگونه که سایت رسمی دفتر وی نوشته، نام خشایارشا را به اشتباه “خشایار شاه” بیان کرده است.
به گزارش این سایت، خامنه ای روز سوم اردیبهشت خطاب به فرماندهان نیروی زمینی ارتش گفت: “آنچه که ما دیدیدم و شناختیم، غالباً در دنیا همین جور است؛ ارتشها به اسم منافع ملی تشکیل می شوند اما در خدمت منافع ملی نیستند؛ در خدمت جاهطلبیهای سیاسیاند.”
وی سپس سلسله پادشاهی هخامنشی را “طاغوت” نامید و افزود: “در طول تاریخ هم همین جور بوده. از اینجا بلند شوند، بیش از یک میلیون سرباز را بردارند ببرند طرف یونان - اینها افتخارات تاریخیِ طاغوت ماست؛ خشایار شاه - برای اینکه بتوانند یونان را بگیرند؛ بعد هم شکستخورده و کشتیشکسته و نابودشده برگردند به کشور.”
رهبر جمهوری اسلامی با بیان اینکه “اینها برای منافع ملی نبوده” گفت که “در طول تاریخ، ارتش های دنیا ـ- تا آنجائی که ما اطلاع داریم و تاریخ به ما نشان می دهد و من و شما می توانیم دسترسی پیدا کنیم و امروز هم در دنیا مشاهده می کنیم -ـ غالباً همین جور بودهاند؛ یا در خدمت قدرتطلبیهای شخصی بودهاند، یا در خدمت حفظ قدرت های طاغوتی.”
خشایارشا که خامنه ای از او با نام خشایار شاه نام برده، چهارمین پادشاه سلسله هخامنشی است. این خاندان بنیادگذار و تشکیل دهنده کشور ایران بودند. جنگی که رهبر جمهوری اسلامی در جمع فرماندهان نیروی زمینی ارتش به آن اشاره کرده، آنگونه که هرودوت، مورخ بزرگ یونانی روایت کرده در سال 480 پیش از میلاد آغاز شد. خشایارشا در آن هنگام به تلافی شکست ایران در اولین دوره جنگ های باستانی با یونان، به این کشور حمله ور شد.
پادشاه هخامنشی در نهایت و پس از شکست ارتش یونان در نبرد ترموپیل، آتن پایتخت این کشور را تسخیر کرد. کمیک استریپ 300 که مورد اعتراض ایرانیان در سراسر جهان قرار گرفت، از روی این جنگ ساخته شد.
با وجود فتح آتن توسط ارتش ایران، آنگونه که هرودوت نوشته، نیروی دریایی ایران در آب های اطراف جزیره سالامیس، نبرد سختی با نیروی دریایی یونان داشت که به نابودی بخش عمده نیروی دریایی ایران و غرق شدن بسیاری از کشتی های ایرانی منجر شد.
سخنان علی خامنه ای درباره شکست ارتش ایران از یونان و شکسته شدن کشتی های ایرانی ناظر به همین نبرد است.
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه اظهارات خود در جمع فرماندهان نیروی زمینی ارتش با تمجید از ارتش جمهوری اسلامی، آن را “یکی از مردمی ترین نهادهای کشور” که در بین نهادهای مختلف حکومتی “یکی از نزدیک ترین به آحاد، تمایلات و احساسات مردم” است، توصیف کرد.
وی گفت: “این خیلی چیز قیمتدار و باارزشی است. درست است که ارتش ها در دنیا با شعار حفظ منافع ملی به وجود میآیند و به کار گرفته می شوند اما واقعاً همین جور است؟”
خامنه ای در پاسخ به این پرسش خود اظهار کرد: “ارتش آمریکا در عراق، ارتش آمریکا در افغانستان، منافع ملی آمریکا را حفظ کرد؟ ملت آمریکا از اشغال افغانستان سود برد؟ از کشتار مردم افغانستان خرسند و راضی شد؟ از این که سربازان مزدورش بیایند مردم را به گلوله ببندند، بعد جنازههاشان را مثله کنند، بعد با اجزای بدن آنها عکس یادگاری بگیرند، منافع آمریکا تأمین شد؟”
انتقاد از شعار جانم فدای رهبر
رهبر جمهوری اسلامی سپس در سخنانی که توسط سایت های طرفدار حکومت، “انتقاد ضمنی از شعار جانم فدای رهبر” تعبیر شد، گفت: “اوائل انقلاب، در یکی از این کاخ های سلطنتی که یک بخشی از نیروی ارتش را آنجا برای پاسداری متمرکز کرده بودند، یک تابلوئی آن بالا زده بودند که مضمونش این بود: ما - یعنی ارتش - اصلاً برای حفظ جان این طاغوت تشکیل شدهایم! خب، این خیلی فاصله دارد با منافع ملی.”
خامنه ای ارتش جمهوری اسلامی را ارتشی توصیف کرد که “اعتقاداتش مثل اعتقادات مردم، احساساتش مثل احساسات مردم، خودش نه در خدمت اشخاص و افراد بلکه در خدمت مردم و در خدمت منافع ملی به معنای حقیقی” است.
او افزود: “من واقعاً چنین ارتشی سراغ ندارم. ارتشی که نه در خدمت قدرتطلبیهای شخصی است، نه برای شخص می میرد. این را من باید تأکید کنم؛ نه خدا راضی است، نه احکام اسلام اجازه می دهد که ما بگوئیم ارتش ما، یا نیروهای مسلح ما، یا عناصر ما، برای خاطر فلان آدم بمیرند؛ نه. بله، برای خاطر اسلام، همه بمیرند؛ فلان آدم هم برای خاطر اسلام بمیرد.”
رهبر جمهوری اسلامی اضافه کرد: “برای برافراشته نگه داشتن پرچم استقلال کشور ـ- که کشور اسلامی است ـ- همه آماده باشند برای مردن در این راه که این مردن، اسمش شهادت است. در این صورت، این ارتش می شود ارتش الهی و معنوی؛ این ارتش میشود ارتش اسلامی.”
سایت تریبون مستضعفین از سایت های طرفدار حکومت با اشاره به این سخنان خامنه ای نوشت که وی این اظهارات را در انتقاد از شعار “جانم فدای رهبر” بیان کرده است.
به نوشته این سایت، شعار جانم فدای رهبر از “شعارهای مرسوم نیروهای نظامی ارتش و سپاه و نیروی مقاومت بسیج است که جزء همیشگی تبلیغات مناسبتی واحد فرهنگی این نیروها و همچنین شعار ثابت صبحگاههای نظامی است.”
بر اساس این گزارش، “در مراسم فارغالتحصیلی نظامیان با حضور رهبری نیز، فارغالتحصیلان به هنگام دریافت سردوشی از دست ایشان به همراه ادای احترام نظامی شعار «الله اکبر، خامنهای رهبر، جانم فدای رهبر» سر میدهند.”
رهبر جمهوری اسلامی پیش از این نیز در سخنرانی های عمومی خود از طرفدارانش یا مسئولان حکومتی درخواست کرده که برخی کارها را انجام ندهند. به عنوان مثال خامنه ای تاکنون چندین بار و به مناسبت های مختلف از طرفداران خود خواسته به مخالفان وی فحاشی نکنند.
با وجود این به نظر می آید حامیان رهبر جمهوری اسلامی و مسئولان حکومتی به دلایلی که مشخص نیست، از عملی کردن این درخواست ها خودداری می کنند.
در صورتی که انتقاد علی خامنه ای از شعار مشهور جانم فدای رهبر صحت داشته باشد، علی القاعده نیروهای نظامی، شبه نظامی و طرفداران او دیگر نباید از این شعار استفاده کنند.